ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΟΙΚ: Προτεραιότητα για το 2018 η μείωση της ανεργίας

Σε μονοψήφιο αριθμό

Έπειτα από τρία χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης, στόχος της για το 2018 είναι η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά και η πραγματοποίηση νέων βημάτων προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Ένας από τους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά είναι να μειώσουμε την ανεργία σε μονοψήφιο αριθμό και να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018.

Όπως είπε, το 2017 αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης ύστερα από την ύφεση που ξεκίνησε το 2009.

Ειδικότερα, το 2015 η ανάπτυξη της οικονομίας έφθασε το 2%, το 2016 επιταχύνθηκε στο 3% και το 2017 αναμένεται να κυμανθεί στο 4% του ΑΕΠ. Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για το 2018 και επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης που θα υπερβαίνει τα 3%.

«Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση που ξεκίνησε το 2009 και κράτησε μέχρι το 2014 και που οδήγησε σε μια ανεξέλεγκτη άνοδο της ανεργίας», είπε.

Στόχος η περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση είχε εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα «μια και έξω» μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 10%.

«Και αυτό πρέπει να σας πω, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αλλά το κάναμε μόνο μια φορά. Δεν χρειάστηκε να επανέλθουμε με νέους φόρους και με νέες περικοπές που θα υπονόμευαν ακόμη περισσότερο την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις για επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 9,5% του ΑΕΠ μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, για να συμπληρώσει πως «πετυχαίνουμε τους στόχους μας, όχι με φόρους και επιβαρύνσεις, αλλά μέσα από την ανάκαμψη».

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, δημιούργησε τα περιθώρια για την προώθηση 16 μέτρων πολιτικής, φορολογικών ελαφρύνσεων ή φορολογικών κινήτρων, όπως την κατάργησης της έκτακτης φορολογίας επί των μισθών του 2011, της κατάργηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας και την προώθηση φορολογικών εκπτώσεων για όλα τα νέα κεφαλαία που επενδύονται σε κάθε κυπριακή επιχείρηση, την επιταχυνόμενη απόσβεση για βιομηχανικά κτήρια και ξενοδοχεία.

«Στόχος για το 2018, είναι να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων», υπογράμμισε.

Κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης το δημόσιο χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και απολύτως διαχειρίσιμο και βρίσκεται ήδη κάτω από το συμβολικό όριο του 100%, δύο χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, ενώ άρχισαν οι πρόωρες αποπληρωμές δανεισμού προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κεντρική Τράπεζα και το 2018 θα ξεκινήσει η εξόφληση του Ρωσικού δανείου.

Συμπλήρωσε πως «οι αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης διαδέχονται η μια την άλλη και οι διεθνείς αγορές μας εμπιστεύονται ξανά», με τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων βρίσκονται πλέον στο 1.5%, που αποτελεί «το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών».

«Κάπως έτσι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και των ελλειμμάτων μετατράπηκε σε ένα ενάρετο κύκλο σταθεροποίησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης», είπε.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2018 είναι πλεονασματικός, αφού προνοεί προβλεπόμενες δαπάνες 7.5 δις και προβλεπόμενα έσοδα 7.7 δις. «Ο προϋπολογισμός του 2018, όπως και αυτός του 2016, όπως και αυτός του 2017, θα είναι ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός», είπε.

«Είναι», συνέχισε, «ένας προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα αλλά με περιθώρια. Ένας προϋπολογισμός που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους, να προωθούμε έργα και πολιτικές και να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποδίδοντας έτσι ένα χειροπιαστό κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας».

Αποκρατικοποιήσεις και Cyta

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας αυτές που διασφαλίζουν τον ιδιοκτησιακό έλεγχο εκ μέρους του κράτους, «πρέπει ακριβώς να αντικρίζονται με τρόπο αδογμάτιστο, ως εργαλεία ανάπτυξης, μεταρρύθμισης και προσέλκυσης τεχνογνωσίας».

Όπως είπε, αν και δεν υπάρχουν πλέον εισπρακτικοί λόγοι για μείωση μεριδίου της Cyta, «εξακολουθεί όμως να υπάρχει ανάγκη και μάλιστα πιεστική, για την ίδια την CYTA να απαλλαγεί από τα βαρίδια του κρατισμού, και να λειτουργήσει με την ευελιξία μιας ιδιωτικής εταιρείας, με παρουσία στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή έστω με μειοψηφική συμμετοχή, προκειμένου να διατηρήσει την προοπτική της, σε μια εξόχως ανταγωνιστική αγορά και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Δεν πρέπει να γίνουμε ανυπόμονοι για τη μείωση των ΜΕΔ

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να συνεχιστεί «αλλά με μέτρο και προσοχή», στέλνοντας μηνύματα τόσο προς τις κυπριακές όσο και τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

«Δεν πρέπει να γίνουμε ανυπόμονοι, είτε εμείς, είτε οι εποπτικές αρχές στην Κύπρο και στην Ευρώπη, και να σπρώξουμε είτε τις τράπεζες, είτε τους συνεργάσιμους δανειολήπτες πέραν των ορίων και των αντοχών τους, με τρόπο που θα υπονόμευε τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική προοπτική».

Σημείωσε ότι παράλληλα, η κυβέρνηση από την πλευρά της, είναι και πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει με προσοχή κάθε νέα εισήγηση, κάθε νέο εργαλείο, αξιοποιώντας τα σαφώς βελτιωμένα δεδομένα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Νομοσχέδιο για Συνεργατισμό

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στην κρατικοποιημένη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι από το 2013 στον Συνεργατισμό «έχουν επιτευχθεί άλματα προόδου».

Σημείωσε ότι η Συνεργατική έχει μεταμορφωθεί σε πραγματική τράπεζα, με νέες δομές, λειτουργεί πλέον κάτω από τον αυστηρό έλεγχο και εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια, και σημαντική ρευστότητα και σημείωσε ότι υπάρχει επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΔ.

«Από την άλλη, προφανώς υπάρχουν δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που σχετίζονται το γεγονός ότι Συνεργατική είναι σήμερα μια κρατικοποιημένη τράπεζα. Αυτή είναι μια κατάσταση που περιορίζει τις προοπτικές της πλήρους εξυγίανσης και της ανάπτυξης της τράπεζας», είπε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική την προοπτική εισόδου θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών στη Συνεργατική Τράπεζα».

Είπε παράλληλα πως ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση δεσμών και με μια διευρυμένη εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση, παρά τις ενστάσεις που έχουν εγερθεί «και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχει ετοιμαστεί προσχέδιο ειδικής νομοθεσίας το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X