ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

YΠΕΞ: Στρατιωτικό υλικό σε Λίβανο και Ιρακινό Κουρδιστάν

Ενδυναμώθηκε η εξωτερική μας πολιτική, δήλωσε ο ΥΠΕΞ

Στην ενδυνάμωση της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2018, που προβλέπει δαπάνες 83.073.854 ευρώ.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Υπουργός έκανε λόγο για ενδυνάμωση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες, λέγοντας ότι κάθε τριμερής έχει τη δική της ταυτότητα και προτεραιότητες.

Το όνειρο, είπε, είναι όπως κάποια ημέρα αυτές οι τριμερείς συνεργασίες να συνενωθούν προς όφελος της σταθερότητας της περιοχής, σε ένα πολυμελές, άτυπο όργανο συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων, κάτι που απουσιάζει από την Αν. Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε στις τριμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σύντομα, όπως στις 21 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής στη Λευκωσία με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, και με την Ιορδανία τον Ιανουάριο στην Λευκωσία όπου θα παρευρεθεί και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας.

Η Κύπρος, είπε, έχει ενεργή παρουσία στα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή, και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συμμετέχει στον συνασπισμό για καταπολέμηση του Νταές, και παρέχει στρατιωτικό υλικό π.χ. στον Λίβανο αλλά και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ προς το ιρακινό Κουρδιστάν για την πολεμική προσπάθεια κατά του Νταές.

Ο κ. Κασουλίδης μίλησε και για την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τις πέντε χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ.

Για τις ΗΠΑ, είπε ότι αναπτύχθηκε συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και υπενθύμισε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της χώρας τον κ. Πενς.

Σε ό,τι αφορά στη Ρωσία, είπε ότι οι σχέσεις έχουν εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης με τις πολλές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είπε ότι η Μόσχα εκτιμά τον εποικοδομητικό ρόλο Κύπρου στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, και είπε ότι διευρύναμε τις σχέσεις μας ένεκα και της εμπλοκής της στην περιοχή.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τη χρήση των βρετανικών βάσεων για καταπολέμηση της τρομοκρατίας αναπτύχθηκαν σχέσεις με την ΕΦ που προωθούν την ενίσχυση και συνεχή βελτίωση των σωμάτων ασφαλείας κατά συμβατικών και ασύμμετρων απειλών.

Σε επίπεδο κυβερνήσεων αναφέρθηκε στη συμφωνία Κύπρου – Βρετανίας για πολεοδομική ανάπτυξη γης που εμπίπτει στα όρια των βάσεων. Το θέμα, είπε, βρίσκεται στα χέρια της πολεοδομίας.

Είπε ότι οι σχέσεις με τη Γαλλία είναι στενές, στηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας ανά τον κόσμο έχουμε από τις πιο στενές σχέσεις σε ταυτότητα απόψεων εντός της ΕΕ και προχωρούμε με βάση τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τα ενεργειακά και κυρίως την άμυνα.

Με την Κίνα, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και του Προέδρου και του ιδίου του Υπουργού, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επισκέφθηκε την Κύπρο. Παράλληλα, είπε ότι η Κύπρος επιθυμεί να είναι μέλος της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος, ενώ προχωρεί για να γίνει μέλος της Asian Infrastructure and Development Bank που ιδρύθηκε στην Κίνα.

Για την εξυπηρέτηση της εθνικής μας υπόθεσης, οι σχέσεις αυτές με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, είναι πολύ σημαντικές, είπε, προσθέτοντας ότι στις επαφές καταδεικνύεται ότι η Κύπρος, όταν λυθεί το Κυπριακό, θα πρέπει να είναι ένα κανονικό και πλήρως ανεξάρτητο από εγγυητές και στρατούς κράτος, ούτως ώστε να μπορεί να ασκεί αυτόνομη πολιτική και σημείωσε ότι οι πολιτικές της Τουρκίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με πολλούς γείτονες και φίλους της Κύπρου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ο ρόλος μας είναι να προστατεύσουμε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά στην Ισλαμική Διάσκεψη, είπε ότι η Τουρκία σταμάτησε ‘να κάνει περίπατο’ και ότι βρίσκει απέναντί της πολλές χώρες που της αντιστέκονται.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει και λόγο στην Ενωση και τυγχάνει και σεβασμού. Υπενθύμισε ότι η Κύπρος πήρε την πρωτοβουλία για δημιουργία ομάδας των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Brexit, είπε ότι το Υπουργείο δημιούργησε ομάδα συντονισμού και δράσης η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις.

Σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και ότι τώρα με την παρούσα κατάσταση δεν πρόκειται για να συναινέσουμε ούτε στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου.

Μίλησε και για τη Σύμβαση της Λευκωσίας για την καταπολέμηση του εμπορίου των προϊόντων κλοπής πολιτιστικής κληρονομιάς και είπε ότι καταφέραμε να συνδέσουμε την πολιτιστική κληρονομιά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο Σένγκεν, είπε ότι λόγω της μαζικής ροής μεταναστών έχουν όλες οι χώρες που δεν είναι στο Σενγκεν αναστείλει τις προθέσεις τους να ενταχθούν, ενώ κάποιες που βρίσκονται στο σύστημα το έχουν καταργήσει με ελέγχους στα σύνορα.

Για το θέμα των ανταλλαγμάτων για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος, είπε ότι δεν θέλει να επεκταθεί στο θέμα, λέγοντας όμως ότι ήδη πάρα πολλοί στρατιωτικοί στόλοι, Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας προσεγγίζουν το εμπορικό λιμάνι της Λεμεσού και πληρώνουν, ενώ αφήνουν χρήματα τόσο όταν κατεβαίνουν από τα πλοία αλλά όσο και με τις προμήθειες των πλοίων που αγοράζονται από την κυπριακή αγορά.

Ο Υπουργός εξήρε το έργο του προσωπικού του Υπουργείου λέγοντας ότι με το λιγοστά πρόσωπα που διαθέτει εφαρμόζει την εξωτερική πολιτική του Υπουργείου.

Προϋπολογισμός ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Βουλή, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2018 ανέρχεται σε 83.073.854 ευρώ, που αναλύεται ως τακτικές δαπάνες 72.778.498 και 10.295.356 για αναπτυξιακές δαπάνες.

Μεγάλο μέρος των δαπανών αφορά τα λειτουργικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών. Το σύνολο των εξόδων αυτών ανέρχεται στα 21.127.790 ευρώ και αντιστοιχούν στο 25,43% του συνολικού προϋπολογισμού ενώ ποσοστό 18,84% αντιπροσωπεύει την υποχρεωτική συνεισφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ.

Ο προϋπολογισμός αποτελείται κυρίως από δαπάνες που είναι συμβατικές υποχρεώσεις (π.χ. υποχρεωτικές συνεισφορές σε διεθνείς οργανισμούς, συνεισφορά για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, συνεισφορά για παροχή αναπτυξιακής και τεχνικής βοήθειας προς ξένες χώρες, ενοίκια κτιρίων στο εξωτερικό, καθώς και έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού, μόνιμου και επιτόπιου, και άλλα λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου και των διπλωματικών αποστολών.

Ο κ. Κασουλίδης σχολίασε και δημοσίευμα σε εφημερίδα σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος πληρώνει ψηλά ενοίκια. "Σας λέω ότι είναι λίγα", είπε ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου αξίζει πολύ περισσότερα. Είπε ότι οι διπλωμάτες δεν ζουν μέσα στη χλιδή πρέπει όμως να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Η αύξηση των ενοικίων, είπε, είναι μια φυσιολογική αύξηση, στη βάση των συμβολαίων και ότι ήδη έγιναν πάμπολλες προσπάθειες για μείωση των ενοικίων.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει πρόγραμμα αποκατάστασης των πρεσβειών των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί. Το 2018, είπε, θα λειτουργήσει πρεσβεία στην Κένυα, ενώ και το 2019 θα πρέπει να λειτουργήσει μια στην Ινδονησία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής εξέφρασε ικανοποίηση λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Κύπρος ασκεί μια πολυεπίπεδη και στοχοπροσηλωμένη εξωτερική πολιτική και είναι αξιόπιστη όσο ποτέ με λόγο και ρόλο σε όλα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στην επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της ΕΕ με την Τουρκία, ούτε στη φιλελευθεροποίηση της βίζας των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, ούτε να αποπαγοποιήσει παγοποιημένα κεφάλαια, ειδικότερα τα έξι κεφάλαια που έχουν παγοποιηθεί για λόγους που είναι απόλυτα συνυφασμένοι με τα θέματα της Κύπρου.

Αναφέρθηκε στη σημασία των επισκέψεων του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό, καθώς και των τριμερών συνεργασιών λέγοντας ότι αυτές καθιστούν την Κύπρο περιφερειακό και καλόπιστο εταίρο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου έκανε λόγο για μια ανυπαρξία κονδυλίων για διαφώτιση στον προϋπολογισμό, τη στιγμή που, όπως είπε, έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια στη διαφώτιση σε όλα τα διεθνή βήματα.
Σε σχέση με την τον οπλισμό προς τους Κούρδους του Ιράκ, είπε ότι αυτό που αναμέναμε θα ήταν η ανανέωση του οπλισμού μας παρά η διάθεση απαρχαιωμένου οπλισμού σε τρίτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X