ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπάρχει ταύτιση απόψεων Λευκωσίας - Αθήνας στο Κυπριακό

«Περιμένουμε να δούμε τις σκέψεις της κ. Λουτ»

Την ταύτιση απόψεων μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ μετά τη σημερινή Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη για μια πολύ καλή προετοιμασία πριν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, για να υπάρχουν "οι καλύτερες δυνατές πιθανότητες για κάτι καλό", όπως είπε.

Ερωτηθείς για τη σημερινή διμερή συνάντηση που είχε το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, και ειδικότερα για τη συζήτηση που είχαν για το Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «έχουμε ταύτιση απόψεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Περιμένουμε να δούμε τις σκέψεις της (απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ) κ. Λουτ. Η έμφαση της δικής μας πλευράς, της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι στην ανάγκη να αναδειχθεί ο ρόλος του Κυπριακού ως θέματος διεθνούς δικαίου, και φυσικά να αποτυπωθεί η πρόοδος που υπήρχε στο Κραν Μοντανά σε ότι αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα των εγγυήσεων και της μη παρουσίας των ξένων στρατευμάτων», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη επί των όρων αναφοράς, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «θέλουμε τουλάχιστον να υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία αυτή τη φορά για να έχουμε τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες για κάτι καλό».

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσουν Κύπρος και Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία προωθούν πολλά σχήματα τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή, «γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μόνο πυλώνες σταθερότητας, θέλουμε και να εξάγουμε αυτή τη σταθερότητα στην αναζήτηση της ειρήνης και της ευημερίας για τους λαούς μας».

Η συνεργασία με την Ιορδανία έχει ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση αυτή, και είχαμε σήμερα πολύ σημαντικές συνομιλίες, πρόσθεσε. Είπε πως θεωρεί ιδιαίτερα πετυχημένη τη σημερινή υπουργική Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, η οποία προετοιμάζει το έδαφος και για τη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Σημείωσε ακόμη την πραγματοποίηση της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Παλαιστίνης, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, και της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αύριο στην Μπερ Σεβά του Ισραήλ.

Επεσήμανε πως αυτά δείχνουν «ακριβώς το πολυδιάστατο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε, αλλά ακριβώς και το ότι προσπαθούμε να είμαστε παράγοντας ειρήνης αλλά και ταυτόχρονα προώθησης της οικονομικής συνεργασίας και της οικονομικής ευημερίας των λαών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X