ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Υπ.Άμυνας - Εφεδρεία: «Παραπλανητικά τα στοιχεία του Ελεγκτή»

Η τοποθέτηση για το επίμαχο θέμα

Ως παραπλανητικά χαρακτηρίζει τα στοιχεία της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που ήρθαν την Τετάρτη στο φως της δημοσιότητας ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αγγελίδης τονίζει παράλληλα πως δεν επιθυμεί να αναδείξει δημοσίως θέματα που άπτονται της ασφάλειας και άμυνας, αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου, το Υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι ανεξαρτήτως της δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή ή όχι, θεωρεί ότι το θέμα της Εφεδρείας χρήζει συνεχούς μελέτης και διορθωτικών μέτρων με σκοπό την αναβάθμισή της.

"Αυτό δηλώσαμε και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, εκφράζοντας την ευαρέσκειά μας για την Έκθεση αναφέροντας ότι αποτελεί σημαντικό οδηγό και εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθεια", σημειώνει. Τονίζει επίσης πως ζήτήθηκε όπως μη δημοσιοποιηθεί η Έκθεση, όχι για λόγους συγκάλυψης, αλλά προς αποφυγή επηρεασμού του ευαίσθητου τομέα της άμυνας, ασφάλειας και επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, για τους κάτωθι λόγους:


«Ο Σταύρος φώναζε για να μην βήξει, πονούσε πολύ τους πνεύμονές του» (Vids)


- Ελλοχεύει ο κίνδυνος απαξίωσης από την κοινωνία του θεσμού της Εφεδρείας, τη στιγμή μάλιστα που έχει αποφασιστεί αλλαγή του συστήματος παρουσιάσεων της εφεδρείας επ’ ωφελεία τόσο των εφέδρων όσο και της Εθνικής Φρουράς. Η εφεδρεία και η εθνοφυλακή αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς και θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για την εκπλήρωση της αποστολής της.

- Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς γενικότερα.

- Ενδεχόμενες αδυναμίες για το σύστημα επιστράτευσης της ΕΦ (που εξάγονται από την Έκθεση), θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

- Θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα με ότι αυτό συνεπάγεται.

- Αποκαλύπτονται θέματα εμπιστευτικής φύσεως που αφορούν τη δομή της Ε.Φ. και τις διάφορες κατηγορίες της Δύναμης των Εφέδρων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά πως, "δεν έχουμε πρόθεση να σχολιάσουμε την ουσία της Έκθεσης παρά του ότι περιλαμβάνει και παραπλανητικά στοιχεία, που ήδη έτυχαν εκμετάλλευσης. Δεν επιθυμούμε να αναδείξουμε δημοσίως θέματα που άπτονται της ασφάλειας και άμυνας αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτι που προειδοποιήσαμε την Ελεγκτική Υπηρεσία να μην πράξει για συμμόρφωση με τους νόμους και κανονισμούς ασφαλείας, δεν θα το πράξουμε εμείς".

Για σκοπούς τάξεως αλλά και παρουσίασης πραγματικών δεδομένων, κάτι που και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής έκανε αναφορά, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι έχει δρομολογήσει τις παρακάτω δράσεις:

- Συγκρότησε επιτροπή η οποία μελέτησε το θέμα της Στρατολογίας, κατέληξε σε εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, συγκροτείται Μηχανογραφικό Κέντρο Στρατολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη Διεύθυνση Επιστράτευσης, τα μηχανογραφικά συστήματα ΚΕΠ-ΚΕΠΟ, καθώς και με την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών για άμεσο εντοπισμό πολιτών για τους οποίους εκκρεμεί η στρατολογική και επιστρατευτική τους τακτοποίηση.

- Επίσης για τον σκοπό αυτό εξετάζεται η διασύνδεση του αρχείου της Διεύθυνσης Επιστράτευσης με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Αστυνομίας για έλεγχο των πολιτών που διακινούνται εντός και εκτός συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Κράξιμο» στον Αβέρωφ για την εφεδρεία Δημητρίου (Pics)


- Εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2019 το νέο σύστημα πρόσκλησης. Τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

- Δόθηκαν, από την πρώτη στιγμή, οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας για όλες τις περιπτώσεις πολιτών που αναφέρονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.
Θα πρέπει τελικά όλοι μας, να σεβόμαστε τον νόμο. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθούνται για εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων του κάθε ενός, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για διασφάλιση της ασφάλειας και άμυνας της Δημοκρατίας. Προσοχή σε θέματα που είναι υπεράνω προσωπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων.

Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Ο σκοπός μας συνεχίζει να είναι το συμφέρον της πατρίδας.

Πηγή: kathimerini.com.cy

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X