ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρετρό Εκλογές: Όταν ο νεαρός Νίκαρος «σφαζόταν» με τον Σπύρο Κυπριανού (pic, vid)

«Εκτός από κάτι ειρωνείες που σου αρέσκουν»…. «Εν τζιαι πάεις πίσω»

Αντρέας Γιωργαλλάς

Πάμε πίσω στο 1998 και συγκεκριμένα στον μήνα Ιανουάριο όταν καλεσμένοι στην εκπομπή «Προεδρικές Εκλογές 1998» βρέθηκαν καλεσμένοι ο Νίκος Αναστασιάδης ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Σπύρος Κυπριανού ως πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Στις Προεδρικές του 1998 ο ΔΗΣΥ στήριζε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη ενώ το ΔΗΚΟ μετά από σχεδόν 5 χρόνια συγκυβέρνησης με τον ΔΗΣΥ στηρίζει μαζί με το ΑΚΕΛ την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου. Όπως θα καταλάβετε μέσα από την πιο κάτω συζήτηση ο λόγος αποχώρησης του Δημοκρατικού Κόμματος από την κυβέρνηση είχε να κάνει κυρίως με τα σφοδρά παράπονα που είχε σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο ο Σπύρος Κυπριανού από τον Γλαύκο Κληρίδη.

Παρουσιαστής της εκπομπής ήταν ο Φρίξος Κλεάνθους ενώ εντύπωση προκαλεί και η «ανακριτική ομάδα» που αποτελείτο από τους νεαρούς τότε δημοσιογράφους Γιώργο Γεωργίου, Μιχάλη Παυλίδη και ο Μάριος Παπαηλία.

Μετά από παράκληση του παρουσιαστή η συζήτηση ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους με τους δύο προέδρους των κομμάτων να συζητούν ήρεμα. Με την πάροδο του χρόνου οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν με τους δύο συνομιλητές να ανταλλάζουν «κουβέντες καρφιά» όπως για παράδειγμα όταν ο Σπύρος Κυπριανού είπε στον Νίκο Αναστασιάδη, «Πως είναι δυνατόν να ήμουν σπουδαίος πολιτικός όταν εγώ ψήφιζα τον κύριο Κληρίδη και σήμερα ο Τύπος σας με κάμνει περίπου σκουπίδι», με τον δεύτερο να απαντά «Εγώ Πρόεδρε μου;» και τον κύριο Κυπριανού να επανέρχεται και λέει σε έντονο ύφος «Εσύ με έθιξες 2-3 φορές με κάτι υπονοούμενα και κάτι ειρωνείες που σου αρέσκουν». Τότε ο κύριος Αναστασιάδης είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, «Εν τζιαι πάεις πίσω Πρόεδρε μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση μεταξύ των δύο αντρών κορυφώθηκε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της συζήτησης έστω και αν προσπαθούσαν να κρατήσουν ένα χαμηλό προφίλ. Πάντως συγκρίνοντας το πιο κάτω βίντεο με πιο πρόσφατες προεκλογικές συζητήσεις θα βρούμε βασικές ομοιότητες με τα «πειράγματα» και τις αντεγκλήσεις να έχουν το πρώτο λόγο.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση χρειάστηκαν δυο γύροι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επανεξελέγη ο Γλ. Κληρίδης που πήρε 50,82% με την στήριξη του ΔΗΣΥ έναντι 49,18% του Γιώργου Ιακώβου που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X