ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκπρόσωπος: Δεν κατατέθηκε πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Τροφή για διαβούλευση

Δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για μια ενδεχόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αλλά η εισήγηση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώπιον του Εθνικού ήταν να γίνει ένας προβληματισμός για το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ενημέρωση και εξήγγειλε ότι μετά την επόμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κα Λουτ, θα συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για τη σχετική ενημέρωση. Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος, η επίσκεψη Λουτ αναμένεται πιθανώς στις αρχές επόμενου μήνα.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε η πρόταση για προβληματισμό που είχε καταθέσει από την προηγούμενη συνεδρία ο Πρόεδρος για το ενδεχόμενο να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα της επιδιωκόμενης λύσης μέσα από μια λογική αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις δύο πολιτείες της ομοσπονδίας.

«Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να κατατεθεί από τον Πρόεδρο έτοιμη, ολοκληρωμένη πρόταση, με την έννοια ότι θα ήταν μια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος έκανε την εισήγηση να γίνει ένας προβληματισμός, να ακουστούν όλες οι απόψεις και εισηγήσεις, αλλά και επικρίσεις», είπε και σημείωσε πως η κριτική ότι δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση οφείλεται σε μια παρεξήγηση, καθώς δεν προβλεπόταν να κατατεθεί έτοιμη πρόταση, αλλά προβλεπόταν να γίνει συζήτηση και να υπάρξει προβληματισμός.

«Εκκλήσεις που ακούγονται προς τον Πρόεδρο ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες, αλλά ‘παραβιάζουν ανοικτές θύρες’. Ο Πρόεδρος ήδη έχει κινηθεί - αυτή τη θέση έχει καταθέσει στον ΓΓ των ΗΕ - και για να υπάρξει διαπραγμάτευση θα πρέπει και η άλλη πλευρά να συγκατατεθεί», ανέφερε ο κ. Προδρόμου σημειώνοντας πως αυτά που ακούγονται από την τουρκική πλευρά μέχρι στιγμής, κάθε άλλο παρά δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος που χρειάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, ήδη κατατεθειμένη στα ΗΕ και με τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ θα καταβάλει και άλλες προσπάθειες ο Πρόεδρος για να υποβοηθήσει την επανέναρξη. Αλλά θεωρούμε ότι είναι περιττό ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις να κάνουν έκκληση στον Πρόεδρο να κινηθεί το συντομότερο δυνατόν για την επανέναρξη του διαλόγου, είπε.

Υπογράμμισε ότι η επανέναρξη του διαλόγου εξαρτάται από τη θέληση της τουρκικής πλευράς και εφόσον μιλάμε για επανέναρξη στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, εξαρτάται από τη διάθεση της Τουρκίας αυτή τη φορά να συζητήσει τις έξι παραμέτρους που έχει θέσει ο ΓΓ.

Παράλληλα, σημείωσε, σήμερα ακούστηκαν εισηγήσεις και διαφορετικές απόψεις και δεν ευσταθεί η κριτική που ασκείται ότι δεν έδωσε ο Πρόεδρος έτοιμη πρόταση. «Ο σκοπός είναι προτού διαμορφωθεί, αν διαμορφωθεί, μια τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος να έχει ακούσει απόψεις να έχει συγκεντρώσει όλες τις γνώμες που υπάρχουν και ενδεχομένως να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια και από επιστημονική και άλλη τεχνογνωσία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όρια της χαλαρής ομοσπονδίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα όρια είναι ευκόλως εννοούμενα και είναι οι αρμοδιότητες και εξουσίες εκείνες που θα καθιστούν το κράτος κανονικό. Τα όρια τα γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι κεκτημένα της διαπραγματευτικής διαδικασίας», είπε.

Επομένως, συνέχισε, ο προβληματισμός που τέθηκε από τον Πρόεδρο είναι πολύ απλός, «ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσε να μην είναι συγκεντρωμένες και ποιοι θεσμοί στην κεντρική κυβέρνηση όπου υπάρχουν διάφορα ζητήματα είτε είναι η αξίωση για μια θετική ψήφο παντού είτε είναι η δυσλειτουργία και δυσκαμψία που μπορεί να δημιουργηθεί και προκαλεί και κάποιες αμφιβολίες στους πολίτες».

Ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε πως ο Πρόεδρος αυτό τον προβληματισμό τον θέτει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως αυτή η παρεξήγηση πρέπει να μην υπάρχει. «Δεν είναι πρόταση που κατατέθηκε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αν και πώς θα διαμορφωθεί η ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις είναι κοινή υπόθεση όλων. Ο Πρόεδρος κατά καιρούς δέχεται κριτική ότι δεν διαβουλεύεται στο Εθνικό Συμβούλιο. Τώρα που πρότεινε μια ιδέα για να γίνει διαβούλευση πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να δέχεται κριτική διότι δεν έδωσε τελειωμένη έτοιμη θέση;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως «μιλάμε πάντοτε για προβληματισμό και θα πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι. Δεν έβλαψε κανένα ο προβληματισμός».

Ανέφερε πως ο προβληματισμός εάν θα μπορούσε να βοηθήσει κάποια αποκέντρωση, που δεν έχει αποφασιστεί, κάποια μεταφορά αρμοδιοτήτων από κεντρικά θεσμικά ομοσπονδιακά όργανα στις πολιτείες, χωρίς αυτό να παραβλάπτει σε καμιά περίπτωση την ακεραιότητα του κεντρικού κράτους, είναι ένας προβληματισμός θεμιτός.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Προδρόμου είπε ότι «κατατέθηκε σήμερα ένα δεύτερο σκέλος προβληματισμού», προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. Είπε πως το κεντρικό ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή αναμένοντας την κ. Λουτ και έχοντας την έκθεση του ΓΓ, που στην κεντρική της κατεύθυνση προσδιορίζει ότι μπορούμε να επαναρχίσουμε τη διαπραγμάτευση, εκεί εστιάζεται η προσπάθεια του Προέδρου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η άλλη πλευρά κάνει μονίμως εδώ και ενάμιση χρόνο τοποθετήσεις σαν αυτή που έκανε σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου χωρίς να λαμβάνει υπόψη το τι είναι η δική μας διαπραγματευτική τακτική».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση πολιτικού αρχηγού ότι η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε πώς αποπροσανατολίζει. «Ο Πρόεδρος επιδιώκει το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο στην ιστορία της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού υπάρχει πρώτη φορά, με τον Νίκο Αναστασιάδη να διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και τις εγγυήσεις με τη βοήθεια και της Ελλάδας στο τραπέζι», είπε και τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεκδικεί τη συνέχεια με το πλαίσιο Γκουτέρες. Βεβαίως η συνέχεια εξαρτάται από το αν θα υπάρχει και η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος, είπε, έχει θέση την οποίαν έχει δώσει στον ΓΓ και η οποία είναι γνωστή σε όλους και ξεκάθαρη, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που είναι εναντίον και της λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση αν το θέμα της αποκέντρωσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα της πτυχής της ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι εκεί, μια από τις παραμέτρους του είναι η ασφάλεια, το πρόβλημα της ασφάλειας είναι ότι η Τουρκία έχει τοποθετηθεί αρνητικά και έχει πει πάρα πολλές φορές ότι, αντίθετα από το πλαίσιο Γκουτέρες, δεν συζητεί κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσολου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Τουρκία είναι η δύναμη που κατέχει με στρατό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι το κράτος που από ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει αναγνωριστεί ότι έχει ευθύνη για τα κατεχόμενα. Με αυτή τη λογική ο Πρόεδρος, ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς και προκάτοχοι του είχαν επιδιώξει να συνομιλήσουν με κάποιο τρόπο με την κατοχική δύναμη, η οποία ουδέποτε συγκατάνευσε στο να καταλήξει οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης», είπε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Ακιντζί ζητήσει πληροφορίες για την πρόταση του Προέδρου για την αποκέντρωση, ο κ. Προδρόμου είπε μακάρι ο κ. Ακιντζί να είναι διατεθειμένος να γίνει συζήτηση για το Κυπριακό, για την επιδίωξη συμφωνίας λύσης. Την προηγούμενη φορά, όπως είπε, η επιθυμία του κ. Ακιντζί ήταν να μη συζητηθεί οτιδήποτε που μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση.

Ο Πρόεδρος θα συζητήσει ελεύθερα και έχει κάθε καλή διάθεση να συζητήσει οτιδήποτε, αλλά από την πλευρά του θα φροντίσει να μάθει αν η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν είναι έτοιμη να πάει σε διαπραγματεύσεις με το πλαίσιο Γκουτέρες, είπε καταλήγοντας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση