ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τρόικα: Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ενίσχυση μεταρρυθμίσεων, μείωση ΜΕΔ και συνετή δημοσιονομική πολιτική

Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συνετή δημοσιονομική πολιτική ζητούν οι θεσμοί που εποπτεύουν την κυπριακή οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ελέγχου που ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, "το προσωπικό της Koμισιόν, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου για να πραγματοποιήσει την τέταρτη αποστολή παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα (PPS)", ανακοίνωσαν σήμερα οι θεσμοί που επιτηρούν την κυπριακή οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

"Η αποστολή συντονίστηκε με την `αποστολή παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα` του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)", ενώ "το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συμμετείχε επίσης στην αποστολή για πτυχές που σχετίζονται με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ΕSM".

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης των θεσμών, "η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάκαμψη και η ανανεωμένη μεταρρυθμιστική εντολή μετά τις προεδρικές εκλογές αποτελούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη μείωση των βασικών τρωτών σημείων της κυπριακής οικονομίας".

Αναφέρουν μάλιστα ότι "η ανάπτυξη το 2017 ξεπέρασε τις προβολές και θα παραμείνει ισχυρή, αν και κάπως επιβραδυνόμενη μεσοπρόθεσμα". "Η ανάπτυξη ήταν ευρείας βάσης, με έντονο τουρισμό και την ανοικοδόμηση να ωφελούν και τους άλλους τομείς της οικονομίας", αναφέρουν.

"Η κατανάλωση και οι επενδύσεις ήταν οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης. Η κατάσταση της αγοράς εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, καθώς η απασχόληση αυξάνεται στους περισσότερους τομείς και η ανεργία μειώνεται ραγδαία". αναφέρουν οι ελεγκτές, όμως καταγράφουν ότι "παρά τις πολύ ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους καθώς και της ανεργίας των νέων παραμένει υψηλό, αν και σε πτωτική πορεία, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αδύναμες". Επιπλέον, "το συνεχιζόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών απαιτεί στενή παρακολούθηση, δεδομένου του υψηλού επιπέδου εξωτερικού χρέους και των απομειώσεων των αρνητικών νοικοκυριών", καταγράφουν οι ελεγκτές.

Σύμφωνα με τους θεσμούς που παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας, "το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, οδήγησε σε μια αξιοσημείωτα ισχυρή δημοσιονομική θέση, ωστόσο εξακολουθεί να δικαιολογείται συνεχής συνετή δημοσιονομική στάση, δεδομένου του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους και των κινδύνων για τις δημοσιονομικές προοπτικές".

"Η δημοσιονομική επίδοση υπερέβη τις προβλέψεις για το 2017, κυρίως λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων και, σε μικρότερο βαθμό, των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες δαπανών, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι, όπως οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τον τραπεζικό τομέα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης", λένε οι ελεγκτές στην έκθεση και τονίζουν ότι "η συνεχής συνετή δημοσιονομική πολιτική παραμένει ουσιαστική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προσωρινά προβλήματα των εσόδων δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμες αυξήσεις των δαπανών και στη διαφύλαξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Σύμφωνα με την έκθεση, "η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να παραμείνει πολιτική προτεραιότητα λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αρνητικής κερδοφορίας".

"Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σταδιακά αλλά παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ και η πρόοδος που σημειώθηκε μεταξύ των τραπεζών ήταν άνιση, ενώ η αναδιάρθρωση του δανεισμού συνεχίζεται, αν και γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία η αναδιαπραγμάτευση είναι μια επιλογή μειώνεται", καταγράφει η έκθεση.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη εν μέσω της ανάγκης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη πλευρά, ο νέος δανεισμός ανακάμπτει, υποστηριζόμενος από το ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η αποστολή υπογράμμισε στις αρχές την επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις τράπεζες και ειδικότερα σε αυτούς που υστερούν.

Στο πλαίσιο αυτό, "είναι εξαιρετικά σημαντικό να βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών και ότι τα νέα προγράμματα που δρομολογούνται από τις αρχές συνεισφέρουν στο θέμα αυτό και συμφωνούν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές".

"Είναι επίσης επείγον να εισαχθούν οι αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μεταξύ άλλων και στα πλαίσια αφερεγγυότητας και αποκλεισμού, και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια καλά λειτουργούσα δευτερογενή αγορά δανείων και τιτλοποίησης δανείων" σημειώνουν και προειδοποιούν, ότι "η απτή πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς είναι ζωτικής σημασίας για τον τραπεζικό τομέα να αφήσει πίσω του τα ζητήματα της κληρονομιάς και να στηρίξει επαρκώς την πραγματική οικονομία".

"Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαφανής και ομαλή διεξαγωγή της έρευνας για τους επενδυτές στην Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα", τονίζουν οι ελεγκτές.

Αναφέρουν δε ότι "η ανανεωμένη δέσμευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από όλους τους εθνικούς φορείς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, ενώ λόγω των γενικών επιπτώσεών της στη λειτουργία της οικονομίας και της στενής σχέσης της με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απαιτείται ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εμπορικού δικαστηρίου, επικαιροποίησης των κανόνων πολιτικής δικονομίας και υιοθέτησης νομοθεσίας για τη βελτίωση της επιβολής των ενυπόθηκων απαιτήσεων".

Επιπλέον, "η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και θα στηρίξει τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών".

Η αποστολή των ελεγκτών παρότρυνε επίσης τις αρχές και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους "να επιταχύνουν την πρόοδο σε άλλους βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με τρόπο δημοσιονομικά βιώσιμο, τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας, κυρίως μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της προσέλκυσης περαιτέρω επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, καθώς και με προτεραιότητα στα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X