ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τρέχει να καταγγείλει παντού το ψευδοκράτος ο Αναστασιάδης

Τρεις επιστολές για τους «δασμούς»

Με τρεις επιστολές, στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προχώρησε στην καταγγελία των αποφάσεων των κατοχικών αρχών για την επιβολή δασμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κάτι που είχε προαναγγείλει ήδη ότι θα το πράξει, σε απάντηση των όσων τις τελευταίες ημέρες έλαβαν χώρα, μετά από 43 χρόνια που αποστέλλονται είδη πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους του Ριζοκάρπασου και τους Μαρωνίτες.

Στις επιστολές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει το απαράδεχτο των αποφάσεων που έχουν πάρει οι κατοχικές αρχές και πως δεν δημιουργείται έτσι κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ενημέρωση, για τις προθέσεις ως προς την επιβολή δασμών, είχε λάβει και προσωπικά ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μέχρι και την περασμένη Τετάρτη υπήρχε η αίσθηση πως τόσο από τα ΗΕ όσο και από ευρωπαϊκής πλευράς, η πίεση θα είχε αποτέλεσμα.

Ωστόσο το ότι δεν είχαν αποτέλεσμα οι κινήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τον Επίτροπο Φώτη Φωτίου να τονίζει ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι εδώ για να βοηθά να εφαρμόζονται οι συμφωνίες που υπάρχουν όχι για να δημιουργεί νέες συμφωνίες και δεδομένα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση άμεσα ή έμμεσα να πληρώσουμε δασμούς σε ένα ψευδοκράτος» είπε χαρακτηριστικά.

Το διπλό μέτωπο

Την ίδια ώρα και ενώ οι κατοχικές αρχές προβαίνουν σε αυτά τα μέτρα, ήδη είχε ξεκινήσει από τη Λευκωσία ένας διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο την κοινοποίηση των ενεργειών της Τουρκίας που αποσκοπούν στην ενσωμάτωση των κατεχομένων.

Σε αυτά τα πλαίσια ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αναφορικά με τις προσπάθειες αυτές της Τουρκίας.

Στην επιστολή γινόταν λόγος μεταξύ άλλων και για τα επαναλαμβανόμενα κύματα συλλήψεων που λαμβάνουν χώρα στα κατεχόμενα.

«Διεθνείς οργανισμοί και κράτη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την περαιτέρω διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, την υιοθέτηση αυταρχικών πολιτικών, καθώς και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης και της φίμωσης των διαφωνούντων και οποιασδήποτε μορφής κριτικής κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του ΑΚΡ.

Η Κύπρος έχει επιπλέον λόγους να ανησυχεί για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα σημαντικού αριθμού Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι ζουν υπό τον πλήρη πολιτικό, στρατιωτικό, διοικητικό και οικονομικό έλεγχο της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού. Διά των συλλήψεων ατόμων βάσει καταλόγων, η τουρκική κυβέρνηση έχει επεκτείνει στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου τις διώξεις προσώπων, τα οποία φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με μια «τρομοκρατική οργάνωση», ήτοι το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν», τονίζεται σχετικά.

Την Πέμπτη η «Κ» έγραψε ότι οι τουρκικές αρχές, ξεκίνησαν νέα επιχείρηση που έχει ως στόχο τον εντοπισμό των μελών του Κινήματος Γκιουλέν στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στα πλαίσια των νέων ερευνών συνελήφθησαν αξιωματικοί του τουρκικού στρατού στην Τραπεζούντα, στην Άγκυρα, στο Μπάτμαν, στο Μπαλίκεσιρ, στο Άγρι, στο Καρς, στην Μερσίνη, στο Μους και στο Μάρας.
Στην επιστολή Κορνηλίου γίνεται επίσης αναφορά και σε σειρά άλλων ζητημάτων όπως η σύνδεση μέσω του νερού, η οικονομική εξάρτηση και τα βήματα που προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X