ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Τραγικός θάνατος Σταύρου: Σε διαθεσιμότητα οι δύο γιατροί

Σε εξέλιξη ποινική έρευνα εναντίον τους

Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν οι γιατροί οι γιατροί οι οποίοι τελούν υπό κράτηση σχετικά με τον θάνατο του 10χρονου στην Λάρνακα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το υπουργείο από την στιγμή που έχει προχωρήσει ποινική έρευνα εναντίων τους θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οι δυο γιατροί όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εφόσον τρέχει ποινική έρευνα με την διαθεσιμότητα τους να ισχύει για 3 μήνες με πιθανότητα ανανέωσης.

Αγαπητή ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ ο μόνος που δεν έφταιγε ήταν ο Σταύρος…

Στα μαχαίρια

Στο μεταξύ ο θάνατος του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή την περασμένη Παρασκευή φαίνεται ότι δημιουργεί εκ νέου κόντρα μεταξύ των γιατρών και του υπουργείου Υγείας. Το κλίμα "πυροδότησε" η σύλληψη δύο γιατρών 37 και 63 χρονών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για «πρόκληση θανάτου από αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις» σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, εφόσον αυτή η σύλληψη επέφερε την έντονη αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ η και οποία ανακοίνωσε δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη από τις 10 ως τις 12 το μεσημέρι.

Ιωάννου: Να μη χρησιμοποιείται η υποστελέχωση ως άλλοθι για ιατρική αμέλεια

Η συντεχνία των κρατικών ιατρών φαίνεται εκφράζει την αντίθεση της στη σύλληψη των δύο γιατρών χωρίς να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στη διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας σε δηλώσεις του στο Τρίτο του ΡΙΚ, φάνηκε ενοχλημένος με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου το περασμένο Σάββατο, ο οποίος είχε τονίσει ότι ο θάνατος του 10χρονου επήλθε πιθανώς από ιατρική αμέλεια. Ο κ. Κούμας τόνισε ότι η ιατρική αμέλεια ως ορισμός αποδίδεται μόνο από το δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο τότε να καταλογιστούν ευθύνες.

Διαφωνεί με τις κινητοποιήσεις

Τη διαφωνία του στις κινητοποιήσεις των γιατρών εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ότι όσα έγιναν με το παιδί και τα όσα λέγονται για υποστελέχωση των νοσοκομείων, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για ενδεχόμενα ιατρικά λάθη. Τόνισε ότι η κινητοποίηση όπως έχει εξαγγελθεί από την ΠΑΣΥΚΙ, αποτελεί διαμαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της υγείας και αίτημα για βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, αναφέροντας επ' αυτού ότι ουδείς αμφισβητεί τα προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ για τη δήλωσή του ότι ο θάνατος του παιδιού πιθανώς να οφείλειται σε πιθανή ιατρική αμέλεια, σημείωσε ότι η έρευνα που διέταξε και έλαβε χώρα άμεσα από αρμόδια όργανα του Υπουργείου, παρέπεμπαν εκ πρώτης όψεως σε πιθανή αμέλεια ή και αδυναμία των εμπλεκομένων υπηρεσιών να διαγνώσουν και αντιμετωπίσουν το περιστατικό. 

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του 10χρονου

Παράλληλα με τις διαδικασίες από πλευράς δικαιοσύνης αλλά και υπουργείου Υγείας, τις δικές του έρευνες συνεχίζει και το υπουργείο Παιδείας με τον ερευνών λειτουργό που διορίσθηκε από το υπουργείο να παραδίδει το πόρισμα του μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Λύκειο Δασούπολης και με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκύπριων εξετάσεων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης τόνισε ότι αύριο ή μεθαύριο θα ολοκληρωθεί το πόρισμα και αφού μελετηθεί θα δει το υπουργείο πως προχωρά σε σχέση με τον αδόκητο θάνατο του 10χρονου μαθητή.

Μέχρι την Τετάρτη το πόρισμα

Σημείωσε παράλληλα ότι θα βρεθούν εκ νέου στο σχολείο ο ερευνών λειτουργός μαζί με τους Επιθεωρητές του Σχολείου, την Επιθεωρήτρια των Γενικών Μαθημάτων και τον Επιθεωρητή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής καθώς επίσης και λειτουργοί Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου.

Μεσίστιες οι σημαίες

Μεσίστιες θα κυματίζουν αύριο οι σημαίες στο Υπουργείο Παιδείας και άλλα κτίρια ως ένδειξη πένθους για το θάνατο του μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή. Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη ενώ αποφασίστηκε επίσης ότι, σε ένδειξη πένθους, αύριο Τρίτη, ημέρα τέλεσης της κηδείας, οι σημαίες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, στις Υπηρεσίες και τα σχολικά κτήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στεφάνι θα κατατεθεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Πηγή: kathimerini.com.cy / του Στέλιου Στυλιανού

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X