ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκοκυπριακές κατοικίες: Θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν παιδιά και εγγόνια προσφύγων

Πρόταση νόμου

Τα παιδιά και εγγόνια προσφύγων, οι οποίοι διαμένουν σε τ/κ κατοικίες, θα έχουν δικαίωμα χρήσης της κατοικίας εφόσον αποβιώσουν οι αρχικοί χρήστες, σύμφωνα με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με την Πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμα, να λέει επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δαπανά κονδύλι ύψους 120 χιλ. ευρώ για εξώσεις από τ/κ υποστατικά και οικίες.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, υπάρχουν 50 περιπτώσεις τ/κ κατοικιών που έχουν ανακτηθεί και είναι έτοιμη η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών να τις παραχωρήσει σε άλλες οικογένειες, ενώ υπάρχουν παιδιά και εγγόνια.

Η πρόταση θα πάει στην ολομέλεια ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή και σύμφωνα με την κ. Κουκουμά «στόχος μας είναι, όπου υπάρχουν παιδιά και εγγόνια πρόσφυγα που έχει αποβιώσει και δεν έχουν πάρει οποιαδήποτε βοήθεια, να είναι δικαιούχοι αυτής της κατοικίας».

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολλοί διεκδικητές της κατοικίας, θα εφαρμόζονται κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Ανέφερε εξάλλου ότι κοινή διαπίστωση όλων όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν η «απαράδεκτη και προβληματική διαδικασία των εξώσεων».

«Δυστυχώς το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη διαδικασία και μάλιστα περιλαμβάνει ένα κονδύλι γύρω στις 120 χιλ. ευρώ» για τις εξώσεις, είπε, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να δαπανάται ένα τέτοιο κονδύλι.

Η κ. Κουκουμά εξέφρασε παράλληλα απογοήτευση για το ότι «η προσφυγική πολιτική στηρίζεται απλά και μόνο στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και κυρίως των κατοικιών, οι οποίες είναι οι μόνες που έμειναν για να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα των προσφύγων».

Αναφέρθηκε τέλος και στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών στις διάφορες Επαρχίες, λέγοντας πως οι υπάλληλοι έχουν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο εργασίας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου αναφερόμενη στην πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Τ/κ Περιουσιών, Νόμου, είπε ότι στόχος είναι να παρέχεται το απόλυτο δικαίωμα χρήσης της τ/κ κατοικίας σε παιδιά ή εγγόνια των αρχικών χρηστών που έχουν αποβιώσει.

Μέχρι σήμερα, συνέχισε, με τον θάνατο των χρηστών η τ/κ κατοικία ανακτάτο από τον Κηδεμόνα, ακόμη και αν χρησιμοποιούνταν από παιδιά ή εγγόνια, ώστε να παραχωρηθεί σε άλλου αιτητές.

Συμπλήρωσε ότι η παραχώρηση της κατοικίας θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και δικαιούχος θα θεωρείται αυτός που δεν έχει επωφεληθεί από οποιαδήποτε άλλη στεγαστική βοήθεια και δεν έχει ιδιόκτητη κατοικία.

«Με τη ρύθμιση αυτή σταματούν οι εξώσεις και δίνουμε το δικαίωμα χρήσης σε παιδιά ή εγγόνια» εφόσον πληρούν τις προθέσεις, ενώ «διορθώνουμε μια στρέβλωση που υπήρχε εδώ και χρόνια» συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης, η Υπηρεσία φρόντισε να μειώσει τον χρόνο αναμονής για συντήρηση των τ/κ κατοικιών, από 6 μήνες σε 4 μήνες.

Τέλος ανέφερε ότι σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του Ταμείου Τ/κ Περιουσιών, τα έξοδα για το 2019 ανέρχονται σε περισσότερα από 16 εκ. ευρώ. Από αυτά, 6 εκ. είναι για συντηρήσεις και βελτιώσεις τ/κ κατοικιών, 1 εκ. θα διατεθεί για δευτερεύοντα οικοδομικά έργα και επιδιορθώσεις τ/κ κτιρίων, ενώ σχεδόν 400 χιλ. ευρώ θα πάνε για τη συντήρηση αρχαίων και θρησκευτικών μνημείων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι «η κυβερνητική προσφυγική στεγαστική πολιτική έχει περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στη διαχείριση των τ/κ οικιών, με αποτέλεσμα πολλές εκτοπισμένες δικαιούχες οικογένειες να βρίσκονται σήμερα χωρίς στέγη».

Ανέφερε εξάλλου ότι τα επαρχιακά κλιμάκια της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών παραμένουν απελπιστικά υποστελέχωμένα με αποτέλεσμα το υφιστάμενο προσωπικό να έχει φτάσει πλέον στα όρια του. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας προς την εκτελεστική εξουσία για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων φαίνεται ότι απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων» κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X