ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Tουρκικό ΥΠΕΞ σε Πρέσβεις στην Κύπρο: «Μην υπερβαίνετε τα όριά σας»

Σκληρή στάση και πάλι από την Τουρκία

Άτοπη χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ την έκφραση στήριξης ξένων Πρέσβεων στη «συνέχιση των μονομερών δραστηριοτήτων για τους υδρογονάνθρακες της ε/κ διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο. Συστήνουμε στους εν λόγω εκπροσώπους χωρών να μην υπερβαίνουν τα όριά τους».

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», ο Χαμί Ακσόι απαντούσε σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με δηλώσεις Πρέσβεων στο συνέδριο αποδήμων την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο.

Ενώ στην Κύπρο δεν έχει εξευρεθεί ακόμα δίκαιη και μόνιμη λύση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ότι η ε/κ πλευρά επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίσει τις μονομερείς δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Στις εν λόγω δραστηριότητες η ε/κ πλευρά δεν υπολογίζει καθόλου τα πραγματικά δικαιώματα που έχουν στους φυσικούς πόρους οι Τ/κ που είναι από κοινού ιδιοκτήτες (συνέταιροι) του νησιού».

Αυτή η συμπεριφορά της «ε/κ διοίκησης», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, που απέχει από το πνεύμα συμφωνίας δείχνει ότι «δεν μπόρεσε ακόμα να κατανοήσει την προοπτική μιας οικονομικής συνεργασίας στη βάση του win win που θα προκύψει στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο με μια πιθανή λύση για την οποία προσπαθούν σκληρά να βρεθεί η τ/κ πλευρά και η Τουρκία».

Από την αρχή, πρόσθεσε ο κ. Άκσοι, έγιναν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις από τους «θεσμούς» του ψευδοκράτους και την Τουρκία σε αυτά τα ανεύθυνα – όπως τα χαρακτήρισε – βήματα της ε/κ πλευρά και είχε εκφρασθεί η δικαιολογημένη – κατά την έκφρασή του ανησυχία και αγανάκτηση. «Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας, όπως δηλώνει επανειλημμένα θα συνεχίσει να στηρίξει την τ/κ πλευρά και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ». Παρέπεμψε τέλος σε σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή διάσκεψη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στις 24 Ιουλίου στα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X