ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το Σύνταγμα κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των τριών εξουσιών»

Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των τριών εξουσιών, εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής, κατοχυρώνοντας την πλήρη ανεξαρτησία μίας εκάστης των εξουσιών, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ενόψει των όσων λέγονται και γράφονται κατά τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να επισημάνει ότι "το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των τριών εξουσιών: εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής, κατοχυρώνοντας την πλήρη ανεξαρτησία μίας εκάστης των εξουσιών. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ενεργήσει κατ’ αντίθεση των προνοιών του Συντάγματος, προκειμένου να γίνει αρεστός".

Επισημάνει επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι τάχα η Κυβέρνηση προχωρεί στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, εξαιτίας των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, είναι παντελώς αβάσιμοι και τούτο προσθέτει γιατί «η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το 2013 και η πρώτη μελέτη μεταρρύθμισης υποβλήθηκε από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24 Ιουνίου του 2016».

«Ύστερα από διαβούλευση εκρίθη ότι μια ευρύτερη μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες θα συνέβαλλε στη λήψη ορθότερων αποφάσεων», σημειώνει.

Όπως συμπληρώνει «σαν αποτέλεσμα τούτου, το Φεβρουάριο του 2017, Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν εμπεριστατωμένη μελέτη, την οποία παρέδωσαν επισήμως στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2018», για να προσθέσει ότι «τον Ιούνιο του 2017, σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά την οποία παρουσίασαν τις εισηγήσεις των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων».

«Έκτοτε», αναφέρει, «ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε τη νομοτεχνική επεξεργασία των αναγκαίων νομοσχεδίων, τα οποία παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε προ πολλού προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου, 2018, θα παρουσιάσει τα εν λόγω νομοσχέδια στους Δικαστές του Ανωτάτου».

Επίσης, αναφέρει ότι «επειδή κάποιοι επικρίνουν την Κυβέρνηση για ολιγωρία, χάριν ενημέρωσης αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης υπερβαίνουν σε ύψος δαπανών τα 120 εκατομμύρια ευρώ, δαπάνες που ήταν απαγορευτικές κατά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X