ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Το Αιγυπτιακό κουζούι, το ΔΗΚΟ και ο Μαλάς που θύμιζε Αναστασιάδη

Πολλά και διάφορα τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Ονασαγόρας

Από το Αιγυπτιακό κουζούι, στο ΔΗΚΟ και στις δηλώσεις Μαλάς, στο σημερινό politicsblog του Ονασαγόρα στην "Καθημερινή".

 

Όπως σας έγραφα χθες η θέση του Μαρίνου Σιζόπουλου κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και η τοποθέτησή του ότι και ο Νικόλας Παπαδόπουλος την αποκηρύσσει, κυριαρχεί στις τοποθετήσεις των επιτελείων των τελευταίων ημερών.
Από την πριγκιπική αυλή μαθαίνω πως "εκτός από τους έξω" τώρα υπάρχει φόβος και τις "από μέσα αντιδράσεις". Όπως μου ανέφερε πηγή μου στο πριγκιπάτο ΔΗΚΟϊκά στελέχη εκφράζουν ανησυχία για την τροπή που παίρνει η συζήτηση για τη ΔΔΟ. Όπως μου λέχθηκε: "μετά την ομοβροντία από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που ζητούν από τον Νικόλα να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη ΔΔΟ ήρθε και η από μέσα αντίδραση του Βότση ο οποίος υποστηρίζει δημόσια στο Facebook ότι το ΔΗΚΟ έχει θέση υπέρ της ΔΔΟ. Μάλιστα ο Βότσης υπενθύμισε πως η λύση ΔΔΟ αναφέρεται και στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι ηγέτες του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος".
"Η ανάρτηση του Βότση προκάλεσε νέα ανησυχία ότι το μέτωπο με την εσωτερική αντιπολίτευση αναμένεται να διευρυνθεί" μου ανέφερε η πηγή μου επισημαίνοντας πως η ανησυχία εντάθηκε μετά την προσθήκη της ανάρτησης της Αθηνάς Κυριακίδου ότι "δυστυχώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει αποκηρύξει τη ΔΔΟ". Όπως μου είπε: "η ανησυχία είναι πως η εσωκομματική αντιπολίτευση βρήκε νέο πάτημα να προκαλέσει νέα χαλάστρα και διχασμό"...

Πολιτικός παρατηρητής που ασχολείται καθημερινά με τις πολιτικές εξελίξεις και μοιραία και με τα προεκλογικά, μου σχολίασε χθες τις θέσεις αλλά και το ύφος Μαλά, κατά την εξαγγελία της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει εάν εκλεγεί στην προεδρία. "Το πρώτο που σημείωσα είναι ότι χρησιμοποίησε λεξιλόγιο Αναστασιάδη την ώρα που κατηγορούσε τον Αναστασιάδη ότι απέδρασε από τις συνομιλίες αλλά και τον Παπαδόπουλο ότι πλειοδοτεί με δήθεν νέες στρατηγικές που πτώχευσαν εδώ και δεκαετίες. Όπως μου είπε οι εκφράσεις Μαλά θύμιζαν πολύ Αναστασιάδη, ειδικότερα τα: "δεν θα επιτρέψω η ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντανά να αποδειχθεί και η τελευταία", "Θα απαιτήσω εκ νέου επιβεβαίωση ότι η διαδικασία παραμένει κυπριακής ιδιοκτησίας", "θα απαιτήσω από την Τουρκοκυπριακή ηγεσία..." κ.λ.π"
Ο παρατηρητής σημείωσε πως ο Μαλάς "απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για τις προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά ούτε και τι θα πράξει εάν η τουρκοκυπριακή ηγεσία απλά δεν θα αποδεχθεί τις... απαιτήσεις του!"
Και κατέληξε: "Οποιοσδήποτε υποψήφιος μπορεί να μιλά για απαιτήσεις, υποσχέσεις και δεσμεύσεις, ιδιαίτερα όταν οι υποσχέσεις του αφορούν ενέργειες που εξαρτώνται όχι από τον ίδιο αλλά από άλλους. Το θέμα είναι τι θα γίνει εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις του και δεν εκτελεστούν οι δεσμεύσεις του..."

Μεγάλος καυγάς για ένα αρχαίο, αιγυπτιακό... κουζούϊ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Βουλής, Αστυνομίας και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών. Το θέμα μάλιστα λαμβάνει ξαφνικά διεθνείς διαστάσεις και κινείται στα όρια του πολιτικού θρίλερ!
Η ιστορία αφορά αιγυπτιακό αγγείο το οποίο η κυβέρνηση της Αιγύπτου διεκδικεί ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας που έχει εξαχθεί από τη χώρα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το αγγείο εντοπίστηκε στην κατοχή ιδιώτη στην Κύπρο και ενώ αρχικά λέχθηκε ότι βρέθηκε σε παράνομες ανασκαφές στην Πάφο, στη συνέχεια "διαπιστώθηκε πως εξήχθηκε παράνομα από την Αίγυπτο μετά από παράνομες ανασκαφές σε γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου". Η τελευταία πρόταση είναι από ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου...
Το πολιτικό θρίλερ προέκυψε στη συνέχεια με την απόφαση να προταθεί η επιστροφή του αγγείου στην Αίγυπτο και την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να το παραδώσει ο ίδιος στον πρόεδρο Σίσι κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο τη Δευτέρα...
Βουλευτές εξεμάνησαν υποστηρίζοντας ότι το αγγείο που αποτελεί αντικείμενο εγκλήματος (αρχαιοκαπηλίας) θα έπρεπε να θεωρηθεί ως τεκμήριο και όχι να δωριθεί και να επιστραφεί στην Αίγυπτο πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Τέσσερις τουλάχιστον βουλευτές: Γιώργος Περδίκης, Άννα Θεολόγου, Ζαχαρίας Κουλίας και Ειρήνη Χαραλαμπίδου θέτουν θέμα συγκάλυψης αρχαιοκαπηλίας και ζήτησαν επίσημα εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα με στόχο να μην δωριθεί το αγγείο στον Σίσι...
Η Αστυνομία υποστηρίζει πως το αγγείο έχει φωτογραφηθεί και η έρευνα συνεχίζεται χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει στα χέρια της το ίδιο το αντικείμενο.

Τώρα αναμένεται η γνωμάτευση του Κωστάκη για την τύχη του αγγείου και το... ρεζίλεμα της Κύπρου σε περίπτωση που αυτό θα δωριθεί ή δεν θα δωριθεί τελικά στον Σίσι!

Πηγή μου από το κοινοβούλιο μου έδωσε χθες με μια φράση την ουσία της υπόθεσης: "Φαίνεται ότι ο καυγάς γίνεται για ένα αρχαίο κουζούϊ αλλά η ιστορία έχει μεγαλύτερο βάθος και τα ερωτήματα θα πληθαίνουν μέχρι να γίνει γνωστόν στην κατοχή ποιου βρισκόταν το κουζούϊ πριν πάει στα χέρια του Αναστασιάδη και από εκεί στα χέρια του Σίσι"...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση