ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυπριακή ΑΟΖ: Τι σκοπεύει να κάνει η ΕΝΙ με το γεωτρύπανο

Σε κομβικό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο που έχει στην διάθεση της σε σχέση με το γεωτρύπανο Saipem 12000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από την, Καθημερινή, η εταιρεία φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα για μια εβδομάδα ακόμα, αναμένοντας το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων των Τούρκων σε περιοχή του τεμαχίου 3.

Η κίνηση της εταιρείας, να ξεκαθαρίσει έστω και με χρονικό προσδιορισμό το θέμα φυγής ή όχι του γεωτρύπανου, ερμηνεύεται ως ένδειξη ισχυρής θέλησης της εταιρείας να δώσει προς τα έξω το μήνυμα ότι η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ την ενδιαφέρει ζωηρά. Το τι μέλλει γενέσθαι από την 21η Φεβρουαρίου και μετά, όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων με τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή. Οι ασκήσεις όπως έχει ανακοινωθεί θα ολοκληρωθούν στις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται, τυχόν άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί την επόμενη Πέμπτη, έστω και με πίεση χρόνου δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος που είναι προγραμματισμένο. Σε διαφορετική περίπτωση η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι θα συνεχίσει με τον σχεδιασμό της σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει το τεμάχιο 3.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση