ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Την άλλη εβδομάδα αποκαλύπτεται το 10

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης

Η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων, για το τι πραγματικά κρύβει ο στόχος «Δελφύνη», φαίνεται ότι έχει φθάσει. Οι εργασίες στον πρώτο γεωτρητικό στόχο του τεμαχίου 10 όπως όλα δείχνουν βαίνουν προς ολοκλήρωση, εξέλιξη που θα αποκαλύψει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της γεώτρησης.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή», την ερχόμενη εβδομάδα όλα δείχνουν πως θα υπάρξει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τα ευρήματα των εργασιών στο τεμάχιο 10. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ανακοίνωση ολοκλήρωσης των εργασιών της ExxonMobil, στο πρώτο στόχο δεν θα περιλαμβάνονται νούμερα που θα αφορούν την ποσότητα του κοιτάσματος.

Η ανακοίνωση που θα γίνει από πλευράς κυβέρνησης, κατά πάσα πιθανότητα από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, θα αναγγείλει το πέρας των εργασιών ενώ θα γίνεται λόγος αν το ευρήματα δικαιολογούν ή όχι την πραγματοποίηση μιας δεύτερης γεώτρησης, επιβεβαιωτικής, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί η ποσότητα του κοιτάσματος. Σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή την πραγματοποίηση επιβεβαιωτικής γεώτρησης, αυτό σημαίνει πως τα στοιχεία από την πρώτη γεώτρηση δείχνουν πως το κοίτασμα κρίνεται εμπορεύσιμο τουτέστιν είναι πάνω από 4 tcf.

Δεύτερη γεώτρηση

Οι επίσημες ανακοινώσεις ουσιαστικά σηματοδοτούν τη μετακίνηση του βρετανικού γεωτρύπανου σε δεύτερο γεωτρητικό στόχο, εντός του τεμαχίου 10. Το γεωτρύπανο θα παραμείνει εκεί μέχρι το τον επόμενο μήνα, όπως υπολογίζεται. Οι εργασίες στον στόχο «Δελφύνη» ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2018 ημέρα Παρασκευή. Η γεώτρηση ήταν η έκτη ερευνητική εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αναμφίβολα χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική εξέλιξη στο ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας.

Οι γεωτρήσεις

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, η πλατφόρμα «Όμηρος» στο τεμάχιο 12 έβαζε την Κύπρο στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Μια εξέλιξη που ήταν το επιστέγασμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις Γλαύκου Κληρίδη, Τάσσου Παπαδόπουλου, και Δημήτρη Χριστόφια. Παρά τις απειλές και προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν οι εργασίες προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν, θέτοντας γερές βάσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα της ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έξι γεωτρήσεις:

-Δυο στο τεμάχιο 12 (μια ερευνητική, μια επιβεβαιωτική) από την Noble Energy
-Μια στο τεμάχιο 9 (ερευνητική) από την ΕΝΙ
-Μια στο τεμάχιο 11 (ερευνητική) από την TOTAL
-Μια στο τεμάχιο 6 (ερευνητική, εκκρεμεί επιβεβαιωτική) από την ΕΝΙ
-Μια στο τεμάχιο 10 (ερευνητική, έχει προγραμματιστεί και δεύτερη) από την ExxonMobil

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X