ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι συμβαίνει στην Αλληλεγγύη;

Οι συναντήσεις με Αναστασιάδη και η επόμενη μέρα για το Κίνημα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Αίσθηση προκάλεσε το αντάρτικο 132 μελών της Αλληλεγγύης στα μέσα του Νοέμβρη που αποφάσισαν να στηρίξουν τον Νίκο Αναστασιάδη και να ψέξουν τους χειρισμούς της Ελένης Θεοχάρους που όπως δήλωναν αποφάσισε χωρίς την έγκριση των συλλογικών οργάνων να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Τότε η ηγεσία της Αλληλεγγύης δήλωσε πως πρόκειται για μέλη-φαντάσματα που ουδέποτε τα είδαν σε εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις του κόμματος και δήλωναν πως η κίνησή τους ήταν ενορχηστρωμένη από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

κολούθησε προ ημερών παρόμοια κίνηση άλλων 100 στελεχών ενώ το πρωί της Δευτέρας, σε διάσκεψη τύπου μέλη της Αλληλεγγύης με την ονομασία «Επιτροπή Διαφωνούντων Μελών Κινήματος Αλληλεγγύης Επαρχίας Λεμεσού» ξεκαθάρισαν πως στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς την Ελένη Θεοχάρους, σημειώνοντας πως 300 συνολικά μέλη διαφωνούν με τις επιλογές της. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι συμβαίνει εντός της Αλληλεγγύης και για ποιο λόγο παρατηρούνται όλες αυτές οι εντάσεις και διαφοροποιήσεις λίγο πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη και τι σημαίνει για το μέλλον του Κινήματος.

Μέλη του ΕΥΡΩΚΟ

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής των Διαφωνούντων ο Γιώργος Ζαχαριάδης, ανέφερε πως τα μέλη που υπέγραψαν και έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με την επιλογή της Αλληλεγγύης για στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, ήταν μέλη του ΕΥΡΩΚΟ και υποστήριξε πως «δεν πρόκειται για ελάχιστα άτομα για όλο το κόμμα, αφού η Ελένη Θεοχάρους ενέγραψε μόνο 60 μέλη και αυτά προστέθηκαν στο μητρώο του τότε Ευρωπαϊκού Κόμματος».

Ιδιαίτερα έντονος υπήρξε σε ο,τι αφορά το Παγκύπριο Συνέδριο της Αλληλεγγύης επισημαίνοντας πως η Ελένη Θεοχάρους «πήρε την απάντηση που της άξιζε, αφού στο συνέδριο της, που ήταν παγκύπριο και που έλαβαν μέρος η Νεολαία, το Γυναικείο Τμήμα, ο Ευρωαγροτικός και το επίσημο κόμμα, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αριθμό των 120 ατόμων», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι περισσότεροι ήταν άγνωστοι προς εμάς και που στην ουσία ούτε μέλη δεν μπορούν να ονομαστούν».

Ο κ. Ζαχαριάδης έδωσε απαντήσεις και απέναντι στις δηλώσεις της κας. Θεοχάρους οι οποία χαρακτήριζε κάποιους εξ αυτούς ως «συμφεροντολόγους που γυρίζουν κόμματα για ανταλλάγματα». «Αυτό, να υποθέσουμε, το γνωρίζει καλά, αφού αυτό έπραττε η ίδια αλλάζοντας τέσσερα κόμματα» και συμπλήρωσε «κ.Θεοχάρους βάλτε υπενθύμιση, ώστε να κλείσετε την πόρτα καλά, μην το ξεχάσετε».

Το μετεκλογικό πάρε δώσε

Αναμφίβολα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, έστω κι αν υποστηρίζει πως το Κίνημα θα οδηγηθεί συσπειρωμένο στην κάλπη στηρίζοντας Νικόλα Παπαδόπουλο, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιες κινήσεις πλήττουν το ηγετικό της προφίλ αλλά και σε ο,τι αφορά το μετεκλογικό πάρε-δώσε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο εάν και εφόσον εκλεγεί.

Το ΕΥΡΩΚΟ ο Κουγιάλης, ο Συλλούρης και οι δυσαρεστημένοι

Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Αλληλεγγύη να διχάζεται μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον πρώτο να κερδίζει με σαφή διαφορά. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς στελέχη τα οποία διαφώνησαν και αποχώρησαν από τον ΔΗΣΥ λόγω των χειρισμών του Νίκου Αναστασιάδη στο κυπριακό, πλέον θεωρούν τον ίδιο ως τη μοναδική επιλογή που δεν θα οδηγήσει σε πειραματισμούς.

Η αλήθεια είναι πως τα πλείστα των στελεχών ανήκαν στο ΕΥΡΩΚΟ το οποίο άλλωστε συνέπλευσε με τον Νίκο Αναστασιάδη το 2013 και ουδέποτε είδε θετικά τη σύμπλευση με τον υπόλοιπο ενδιάμεσο χώρο. Στελέχη και μέλη που βρίσκονται κοντά στις θέσεις του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος άλλωστε αφομοιώθηκε πλήρως με το συναγερμικό κυβερνητικό σχήμα. Στη διαφοροποίηση εμπίπτουν και συναγερμικά στελέχη που ακολούθησαν την κα. Θεοχάρους επειδή διαφώνησαν με τον Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο για τους ίδιους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποτελεί κόκκινο πανί.

Ζήτημα πάντως και εν πολλοίς γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί το ποιες είναι οι κινήσεις του Δημήτρη Συλλούρη. Αν και στο κομματικό παρασκήνιο επισημαίνεται πως ο Πρόεδρος της Βουλής, αισθανόμενος υποχρέωση απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη για τις πιέσεις που άσκησε στον ΔΗΣΥ ούτως ώστε να τον στηρίξει για την προεδρία της βουλής, τον στηρίζει υπογείως, κομματικές πηγές επισημαίνουν πως θα μείνει εκτός του προεκλογικού –τουλάχιστον μέχρι και τον α γύρο- σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο.

Μυστικές συναντήσεις

Πάντως, συναγερμικές πηγές αναφέρουν πως οι ηχηρές διαφοροποιήσεις στελεχών δεν έγιναν τυχαία. Όπως επισημαίνουν κάποιοι εκ των διαφωνούντων, είχαν συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό πριν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και δεν αποκλείεται να έγιναν κατόπιν συνεννόησης. Όπως επισημαίνουν συναγερμικά στελέχη, η Αλληλεγγύη και όσοι αποχώρησαν το 2016 ακολουθώντας την Ελένη Θεοχάρους, φαίνεται πως επιστρέφουν πλέον πίσω.

Η επόμενη μέρα

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς προχωρά η Αλληλεγγύη και ποια είναι η θέση της στον κομματικό χάρτη την επομένη των εκλογών. Δημοσκόπηση του «ΑΛΦΑ» κατέδειξε πως εάν διενεργούνταν οι βουλευτικές εκλογές σήμερα, η Κίνηση θα λάμβανε μόλις το 1%. Ποσοστό καθόλου ενθαρρυντικό, αν και στην Αλληλεγγύη απαντούν πως οι ψηφοφόροι της Κίνησης δεν φαίνονται στις δημοσκοπήσεις. Σημαντικό ρόλο για το μέλλον και την επιβίωση της Κίνησης θα παίξει το ποσοστό που θα λάβει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το αν θα οδηγηθεί τελικώς στον β’ γύρο.

Πηγή: Καθημερινή 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X