ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι απάντησε ο Πρόεδρος στη Γιωρκάτζη

Τον ενέπλεξε στην υπόθεση του Συνεργατισμού

Την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν οι αναφορές Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Ο Νίκος Αναστασιάδης με ανακοίνωση της Προεδρίας είναι έτοιμος να απαντήσει στη Διοικήτρια μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της την ερχόμενη Δευτέρα.


Ήταν να μην ανοίξει το στόμα της... τα X-files της Χρυσταλλούς!


Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας πληροφορηθεί τα όσα η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλα Γιωρκάτζη, κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να απαντήσει τεκμηριωμένα, εάν τούτο κριθεί σκόπιμο, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, στις 20 Νοεμβρίου 2018. Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύει το ενδεχόμενο να κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής κάτι που άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρέστη κατά τη σημερινή δημόσια ακρόαση.

Γιωρκάτζη: Ενημέρωνα τον ΠτΔ

Η εξέλιξη με «εμπλοκή» του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ως αφετηρία αναφορές της κ. Γιωρκάτζη πως η ίδια είχε ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον Συνεργατισμό.

Συγκεκριμένα η Διοικήτρια κατά την διάρκεια της κατάθεσής της υποστήριξε πως εκτός των άλλων συναντήσεων που είχε με στελέχη του Συνεργατισμού και τον Υπουργό Οικονομικών, δέκτης των ανησυχιών των εποπτικών αρχών είχε γίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως η ίδια ανέφερε, υπήρξε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη το 2015 - 2016 όπου ζητήθηκε να παρέμβει. Όπως ή ίδια είπε η πρώτη ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα του Συνεργατισμού είχε πραγματοποιηθεί με επιστολή και συνάντηση μαζί του το 2016, αναφέρει η Διοικήτρια. Στη συνέχεια όπως είπε πραγματοποιήθηκαν άλλες δυο συσκέψεις αρχές του 2018, στη δεύτερη όπως είπε η ΚτΚ δεν συμμετείχε. Για την τελευταία η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε την ενόχλησή της. Είπε χαρακτηριστικά. «Η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε προσκληθεί αυτό δεν ήταν απρέπεια;»

Οι δυο συσκέψεις που έγιναν πέντε

Μετά το διάλειμμα που ακολούθησε και την παρότρυνση του προέδρου της Επιτροπής να επανέλθει με διευκρινήσεις για τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις οποίες, όπως είπε, θα εξετασθεί αν υπάρχει ανάγκη να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής η κ. Γιωρκάτζη έδωσε λεπτομέρειες .

Με βάση το ημερολόγιο της, όπως ή ίδια αναφέρει, έγιναν πέντε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απεστάλησαν δυο επιστολές. Η πρώτη ήταν στις 9/2/18, ακολούθησε δεύτερη 14/3/18 με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ, του προέδρου του Συναγερμού, αξιωματούχων της ΚτΚ και άλλων για το σχέδιο Εστία. Ακολούθησαν άλλες δυο στις 15/3/2018 και 22/6/2018. Η αναφορά στις συναντήσεις με Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζει η κ. Γιωρκάτζη, γίνεται «για σκοπούς αλήθειας και μόνο της αλήθειας». Η πρώτη συνάντηση όπως ανέφερε πραγματοποιήθηκε με δική της πρωτοβουλία για σκοπούς ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανησύχησε, εξ ου και οι υπόλοιπες που ακολούθησαν, αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη. Ο κ. Αρέστη ζητά από τη μάρτυρα αν υπάρχουν έγγραφα που στάλθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Γιωρκάτζη απαντά πως «υπάρχουν αλλά έχουν στοιχεία που αφορούν τον SSM και δεν μπορεί να τα παραδώσει»

Πηγή: kathimerini.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X