ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Θρίλερ» η 56η έδρα της Βουλής

Στις 26/11 ξανά ενώπιον του Ανωτάτου η αναφορά του ΠτΔ

Το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε σήμερα τη 12η μεσημβρινή της 26ης Νοεμβρίου 2018 για ακρόαση της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την 56η έδρα του σώματος, με τον οποίο ουσιαστικά η βουλευτική έδρα της Λεμεσού επιστρέφεται στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Με την αναφορά του, η οποία καταχωρήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος ζητά γνωμάτευση του Ανωτάτου ως προς το κατά πόσον ο νόμος με τίτλο “Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018” είναι αντίθετος και ασύμφωνος με συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, “οι οποίες απορρέουν και διαπνέονται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας”, όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου, αποφασίστηκε όπως μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου οι τρεις δικηγόροι στους οποίους ανέθεσε η Βουλή το χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι Αντρέας Αγγελίδης, Πόλυς Πολυβίου και Χρίστος Κληρίδης, υποβάλουν την ένσταση τους στην αίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, η πλευρά του Προέδρου θα έχει τέσσερις εβδομάδες στη διάθεση της για να καταθέσει τη γραπτή της αγόρευση σε απάντηση της ένστασης, ενώ άλλες τέσσερις εβδομάδες θα έχει η πλευρά της Βουλής για τη δική της γραπτή αγόρευση. Η πλευρά του Προέδρου θα έχει ακόμη δύο εβδομάδες για να δώσει την τελική γραπτή της αγόρευση και στις 26 Νοεμβρίου θα γίνει η ακρόαση της αναφοράς, οπόταν και αναμένεται να επιφυλαχθεί η απόφαση του Ανωτάτου.

Οι δύο πλευρές είχαν αρχικά ζητήσει περισσότερο χρόνο για υποβολή της ένστασης και κατάθεσης των γραπτών τους αγορεύσεων, κάτι με το οποίο διαφώνησε το Δικαστήριο, καλώντας τις πλευρές να συντμήσουν το χρόνο που ζητούσαν λόγω της φύσης της υπόθεσης η οποία, όπως αναφέρθηκε από το δικαστήριο, είναι δημοσίου ενδιαφέροντος και βρίσκεται σε εκκρεμοδικία εδώ και καιρό.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσώπησε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Γιάννα Χατζηχάννα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, με 15 ψήφους (ΔΗΣΥ) εναντίον και μία αποχή (Γιώργος Λιλλήκας), σε νόμο την πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας, όταν βουλευτής προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αποβιώσει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι οι πρόνοιες του νόμου θα εφαρμοστούν και αναφορικά με βουλευτική έδρα, η οποία υπήρξε ή είναι κενή κατά ή μετά την ημερομηνία διενέργειας της εκλογής της 22ας Μαΐου 2016.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Κινήματος Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών.

Για τρίτη φορά ενώπιον του Ανωτάτου το θέμα της 56ης έδρα της Βουλής
----------------------

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε στις 30 Απριλίου 2018 την εκλογή και την ανακήρυξη του βουλευτή του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Γιώργου Παπαδόπουλου, κρίνοντας ως αντισυνταγματικό τον τροποποιητικό νόμο της Βουλής με τον οποίο πληρώθηκε η επίδικη βουλευτική έδρα της Λεμεσού.

Την έδρα είχε κερδίσει αρχικά η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους, η οποία ωστόσο μετά την ανακήρυξη της είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε να καταλάβει την έδρα και ότι επιθυμούσε να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα την έδρα να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών του Κινήματος Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε λάβει 4734 ψήφους και ήταν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μη εκλεγείς υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού (ο κ. Παπαδόπουλος είχε λάβει 767 ψήφους) προσέφυγε στο Ανώτατο και πέτυχε ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την ακυρωτική απόφαση, η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους έγινε εκτός της βουλευτικής περιόδου και λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

Το δικαστήριο περιορίστηκε στην ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποίον τρόπο θα έπρεπε να πληρωθεί η κενωθείσα θέση. Το νομικό κενό ήρθε να καλύψει η Βουλή στις 30/6/2017, όταν με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, η Ολομέλεια του Σώματος ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας έδρας.

Με τον τροποποιητικό νόμο, η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.
Ο κ. Μιχαηλίδης προσέφυγε τότε εκ νέου στο Ανώτατο θεωρώντας αντισυνταγματικό τον τροποποιητικό νόμο της βουλής όπου και δικαιώθηκε.

Το Ανώτατο έκρινε στις 30 Απριλίου τον Τροποποιητικό Νόμο 82(Ι)/2017 και συγκεκριμένα την πρόνοια του για πλήρωση μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας, σύμφωνα με το άρθρο 35(1) του Νόμου 72/1979 ως αντισυνταγματική καθότι δεν συνάδει με τα άρθρα 65, 66, 69 και 71 του Συντάγματος αλλά και τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που είναι διάχυτη στο Μέρος IV του Συντάγματος και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από το λαό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5, η εκλογή και η ανακήρυξη του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου δυνάμει του Ν82(I)/2017 τροποποιητικού του Ν72/1979 ήταν άκυρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X