ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τα πράγματα στο Κυπριακό για την ε/κ πλευρά είναι καθαρά»

Τι δήλωσε ο Εκπρόσωπος

Τα πράγματα στο Κυπριακό για την ελληνική κυπριακή πλευρά είναι καθαρά, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να χρονοτριβούμε».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση της ε/κ πλευράς ότι «οι όροι αναφοράς μπορούν να συνομολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, νοουμένου ότι η τουρκική πλευρά και πιο συγκεκριμένα η Τουρκία, έχει την πολιτική βούληση και τη διάθεση να κάνει πραγματική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ».

Στο πλαίσιο δηλώσεων του, τοποθετούμενος επί της παρατήρησης ότι το σκηνικό για την ημερομηνία καθόδου της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και την ημερομηνία επίσκεψης της στην Τουρκία είναι θολό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν συμμερίζεται τη θέση ότι το τοπίο είναι θολό.

Το τοπίο είναι ξεκάθαρο, συνέχισε προσθέτοντας ότι «η κ. Λουτ δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα».

Πρόσθεσε πως στις συναντήσεις που έγιναν είχε αναφερθεί ότι περίπου ως το τέλος χρόνου θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς.

Αφού παρατήρησε ότι ακόμα είμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν υπήρξε ορόσημο 20ης Δεκεμβρίου και κατά πόσο θα έρθει πριν ή μετά.

«Εκείνο που ήταν γνωστό είναι ότι μετά την επίσκεψη της στο τέλος Οκτωβρίου στην Κύπρο θα είχε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις», είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι που συμβαίνει τώρα, καθώς από ό,τι πληροφορούμαστε έχουν οριστεί συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση και την ελληνική κυβέρνηση και επομένως δεν είναι παράλογο, η κ. Λουτ πριν συνεχίσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο να έχει αυτές τις επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Εμείς περιμένουμε την κ. Λουτ για την επόμενη συνάντηση και τη συνεργασία προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς», είπε ο κ. Προδρόμου, παρατηρώντας πως «παρόλο που δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασία της συνεργασίας, αλλά δεν είναι και κανένα μεγάλο μυστήριο».

Η κ. Λουτ θα έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα δούμε με ποιο τρόπο θα συνδιαλλαγούμε για να συμφωνήσουμε, όπως προβλέπει ο ΓΓ, τους όρους αναφοράς, συνέχισε ο κ. Προδρόμου.

Οι όροι αναφοράς, όπως έχει διευκρινιστεί αφορούν και τη διαδικασία και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, είπε ο Εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένη εικόνα για ότι πρέπει να διαλαμβάνει η διαπραγμάτευση.

«Θα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, οι συγκλίσεις κ.ο.κ.» είπε προσθέτοντας πως όσον αφορά τη διαδικασία η θέση της ε/κ πλευράς, όπως λιτά και σαφώς τη διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι πως «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό , να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, προκειμένου όσο γίνεται πιο γρήγορα να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση».

Είπε ακόμα πως ο στόχος είναι εφόσον γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, στη συνέχεια σε σύντομο χρονικό ορίζοντα - χωρίς όμως αντιπαραγωγικά χρονοδιαγράμματα - να καταλήξουμε σε μια συνολική πραγματική λύση του Κυπριακού.

Παρατήρησε ακόμα πως οι διεργασίες συνιστούν απόδειξη ότι και τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X