ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα λένε Χριστοδουλίδης - Γκουτέρες

Το Κυπριακό και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ στο προσκήνιο

Το Κυπριακό και η διαμορφωθείσα κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αύριο στη Ρώμη, όπως ανέφερε σήμερα ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Ρώμη με τον ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν ορθό να πούμε δημόσια -πριν να γίνει η συνάντηση και η συζήτηση- το τι θα μεταφέρουμε. Δεν θα υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η συνάντηση».

«Αλλά σίγουρα θα συζητηθεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ποια είναι η δική μας ανάγνωση σε σχέση με τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και οι ευθύνες της Τουρκίας σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε, ότι επηρεάζουν και το Κυπριακό και θα είναι αντικείμενο συζήτησης».

Κληθείς να πει κατά πόσο τη συνάντηση θα απασχολήσει και το ζήτημα μιας ενδεχόμενης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι θέμα, αλλά την ίδια στιγμή και από σεβασμό και προς τον ίδιον τον ΓΓ δεν θα ήταν ορθό να πούμε δημόσια το τι θα συζητήσουμε. Να γίνει η συνάντηση, να γίνει η συζήτηση και ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, η διαμορφωθείσα κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης».

Ερωτηθείς για το θέμα αντικατάστασης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και αν θα διοριστεί κάποιος που δεν προέρχεται από την ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν είναι θέμα που απασχολεί τον ΓΓ αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι η προσέγγισή του να αποσταλεί ένας απεσταλμένος δεν ήταν θέμα αντικατάστασης του κ. Έιντε. Ήταν ένας απεσταλμένος που θα επισκεπτόταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ακούσει τις απόψεις και τις προσεγγίσεις».

Άρα, συνέχισε, «θεωρώ ότι δεν είναι ένα θέμα που, στη βάση των όσων γνωρίζουμε, απασχολεί αυτή τη στιγμή τον ΓΓ», σημειώνοντας ότι «αναμένουμε να μας ενημερώσει από πρώτο χέρι ο ίδιος ο ΓΓ».

Κληθείς να πει κατά πόσο έχει γίνει μια πρώτη ανάγνωση σε σχέση με την αντικατάσταση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένουμε. Είναι μια σημαντική αλλαγή. Θα έχουμε τον κ. Μίτσιελ (Αμερικανό ΥΦΕΞ) στην Κύπρο και σίγουρα θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X