ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεχίζει να «πυροβολεί» ο Φαίδωνος - «Μέχρι πεθαμένο έσβησε κάποια υπάλληλος»

Οι νέες δηλώσεις και η νέα απάντηση σε Όμιλο Σιακόλα

Για την ύπαρξη πολιτικού κυκλώματος και συστήματος στο οποίο συμμετέχουν και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, για διαπλοκή ακόμα και πλαστογραφίες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών έκανε σήμερα λόγο ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε σε σχέση με τη διαχείριση τ/κ περιουσιών ότι το θέμα των ενοικιάσεων είναι πολύ ξεκάθαρο «ναι, μπορεί ο Κηδεμόνας να ενοικιάζει γη σε μη πρόσφυγες αν αυτό συνάδει με το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε ωστόσο ότι ο νόμος λέει ακόμη κάτι πολύ ξεκάθαρο «πως αυτό μπορεί να γίνεται μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε οργανισμούς δημόσιας ωφέλειας και μόνο σε αρχές τοπικής διοίκησης».

«Η εταιρεία η ιδιωτική η ‘Λίμνη’ είναι κράτος; Είναι τοπική διοίκηση;» διερωτήθηκε, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σοβαρό ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί.

Σε σχέση με τις ανταλλαγές περιουσιών, ο κ. Φαίδωνος είπε ότι όντως υπάρχει μια γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα «όπου θα τεθούν ερωτήματα δημόσια» καθώς, όπως εξήγησε «και εκεί στις ανταλλαγές πρέπει να συντρέχει το δημόσιο συμφέρον και να υπάρχουν οι τρεις προϋποθέσεις που έχουν αναφερθεί».

Αναφέρθηκε ακολούθως στο άρθρο Η το οποίο λέει ότι ο Κηδεμόνας πρέπει να διασφαλίζει ότι ο Τουρκοκύπριος στο πέρασμα του χρόνου δεν θα ζημιώνεται. «Και με βάση αυτό το άρθρο αντάλλαξαν τις περίκλειστες τ/κ περιουσίες με άλλες περιουσίες με άλλες ιδιωτικές περιουσίες του Ομίλου, κάτι που, ενδεικτικά αναφέρω, ότι είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η έκταση των υπό ανάπτυξη για γκολφ» είπε.

«Πριν καν βγουν οι άδειες και γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, αυτό το κράτος μπάχαλο, φρόντισε και έκανε ανταλλαγές πριν καν ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Τυχαία άραγε; Και αυξήθηκε η ωφέλιμη έκταση για να δηλωθεί για γκολφ κατά 10,5%» πρόσθεσε, αναφέροντας πως στις περιπτώσεις αυτές αν δεν γίνονταν οι ανταλλαγές και αν δεν γίνονταν οι ενοικιάσεις θα μπορούσε να δοθεί μόνο μια άδεια για γκολφ.

«Άρα η ιστορία με τις τ/κ περιουσίες, οι ανταλλαγές και οι ενοικιάσεις, ήταν αυτές πάνω στις οποίες στηρίχτηκε για να δοθεί και δεύτερη άδεια (για γκολφ). Άρα δεν είναι πολύ αθώα η περίπτωση με τα τ/κ και πως όλοι είχαν δήθεν έννοια να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των Τ/κ» δήλωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι ενώ υπήρχε απαγόρευση για να χτιστεί οτιδήποτε σε απόσταση 485 μέτρων από την παραλία, ακολούθως η απόσταση μειώθηκε στα 285 μέτρα και ακολούθως στα 200 μέτρα. «Άρα μειώσεις συνεχώς για να εξυπηρετούνται» είπε αναφέροντας ότι «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα προς διερεύνηση.

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ενδεικτικά ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν στην Πάφο 154 εξώσεις και ανακτήσεις, στη Λεμεσό 27, στη Λάρνακα 24 και στη Λευκωσία 47 και διερωτήθηκε γιατί στην Πάφο έγιναν 154 ενώ σε άλλες πόλεις ούτε το 1/5. «Είναι λιγότερη η παρανομία εκεί;» διερωτήθηκε και υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη παρανομία και το μεγαλύτερο πλιάτσικο δεν είναι στην Πάφο αλλά στη Λάρνακα όπου έγιναν και οι λιγότερες εξώσεις. «Άρα σημαίνει περισσότερη διαπλοκή, περισσότερη συσχέτιση,» ανέφερε.

Έκανε λόγο δε για «δείπνα και συναντήσεις που έγιναν σε διάφορους χώρους με διάφορους κρατικούς λειτουργούς και επιχειρηματίες». «Θα τα πούμε όλα στην ώρα τους» πρόσθεσε.

Είπε στη συνέχεια ότι οι καταγγελίες στις οποίες προβαίνει δεν είναι λαϊκισμός και απαντώντας και στον Νίκο Σιακόλα και σε δήλωση του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ότι ο ίδιος δεν έχει ανάγκη από αυτοπροβολή. «Ούτε εκλογές έχει, ούτε έχω κάποιους στόχους άλλους για να θέλω αυτοπροβολή» είπε.

Σε ερώτηση ποιοι καλύπτουν αυτές τις παρανομίες, ο Δήμαρχος Πάφου υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτικό κύκλωμα και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι μέσα στο σύστημα αυτό. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ και πολιτικών και υπάρχει και διαπλοκή και σχέση μεταξύ αυτών των ανώτερων κρατικών υπαλλήλων» είπε, αναφέροντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που βρέθηκαν οι συγγενείς κάποιων να κρατούν τ/κ περιουσίες, ή να υπενοικιάζουν. «Μέχρι πεθαμένο έσβησε κάποια υπάλληλος και έγραψε όνομα συγγενή της από πάνω χωρίς καμία απόφαση» είπε αναφέροντας πως υπάρχουν ακόμη πλαστά συμβόλαια προχρονολογημένα για το 1973.

«Μέσα στη διαπλοκή αυτή ήταν και οι παράγοντες, αυτοί που τα απολάμβαναν οι οποίοι είναι γνωστά στελέχη διαφόρων κομμάτων. Τους βλέπεις πάντοτε γραβατομένους στην πρώτη γραμμή, τους βλέπεις πάντοτε να είναι ενεργοί πολίτες να ενδιαφέρονται για τα κοινά. Ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρονται είναι για να διασφαλίζουν τα παράνομα που κατέχουν. Ένας άνθρωπος που είναι ασήμαντος και είναι στο σπίτι του θα του το πιάσουν. Ένας όμως που είναι συνέχεια ενεργός, παρουσιάζεται ως ένα δυνατό στέλεχος ενός κόμματος, δύσκολα θα πάνε να τον πειράξουν» είπε.

«Αυτό που έγινε στην Πάφο και αντέδρασα είναι ότι έγιναν 150 εξώσεις, βγήκαν όλοι οι μικροί που όντως παρανομούσαν και καλώς βγήκαν, όμως όταν πήγαμε να ακουμπήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα, βενζινάδικα, κάποιους πιο μεγάλους που έπαιρναν υπενοικιάσεις των €5.000 - €10.000 το μήνα, εκεί άρχισε να ξαναξυπνά το κύκλωμα, άρχισαν οι παρεμβάσεις, άρχισαν να παίρνουν πολιτικά πρόσωπα τηλέφωνο και εκεί είπα ότι δεν πάει άλλο το πράγμα και ότι πρέπει να αντιδράσω και να το φέρω στη δημοσιότητα. Αυτός ήταν ο λόγος» ανέφερε.

Δήλωσε στη συνέχεια ότι υπάρχουν ευθύνες πολύ ψηλά, και πως αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν διαχρονικά και ότι θα πρέπει να μπει μια τάξη. «Μιλούμε για περιουσίες €15-€20 δισ. και το κράτος μόνο από απώλεια εσόδων, φόρων και ενοικίων για να ευνοούνται κάποιοι έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και έχουν αδικηθεί κατάφορα πρόσφυγες που δεν τους έχουν δώσει τίποτε και έχουν ευνοηθεί και έχουν φοροδιαφύγει δεκάδες μη πρόσφυγες οι οποίοι απολαμβάνουν αυτή την περιουσία που δεν ήταν ποτέ δική τους» είπε.

Είπε τέλος ότι έχει δώσει στην Αστυνομία τα στοιχεία που αφορούν ποινικά αδικήματα συμπεριλαμβανομένων και πλαστογραφιών, τα οποία και θα πρέπει να διερευνηθούν. «Πρέπει να αναζητηθούν οι πλαστογραφίες μέσα στους φακέλους» είπε καταλήγοντας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση