ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεργατισμός: Τρέχουν το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου

Κοντεύει το Deal αλλά δεν ανακοινώθηκε τίποτα επίσημο

Παρά το ότι η συμφωνία του Συνεργατισμού δεν έχει κλείσει ακόμα, και αναμένονται ανακοινώσεις επί του τραπεζικού Deal που θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» την Παρασκευή 15 Ιουνίου, συντεχνίες και ΕΤΥΚ που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της ΣΚΤ δεν χάνουν χρόνο, προχωρώντας και αυτές με τη σειρά τους «ζεστά» στη δημιουργία ενός προσχεδίου Εθελούσιας Εξόδου.

Από την Παρασκευή κιόλας σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής» αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ώστε να συνθέσουν ένα «προσχέδιο» εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους του Συνεργατισμού οι συντεχνίες ΣΕΚ - ΠΕΟ - ΠΑΣΥΔΥ και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συζητήσουν εντατικά -όπως συμφωνήθηκε άλλωστε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη- με τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής όλες τις παραμέτρους του Σχεδίου.

Το ποσό που θα καλεστεί η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να καταβάλλει στους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν δεν μπορεί ακόμα να υπολογισθεί επειδή δεν υπάρχουν ακόμα οι παράμετροι που θα το καθορίσουν. Οι παράμετροι είναι οι εξής: Πρέπει να υπολογισθεί η κατανομή των ηλικιών των εργαζομένων του Συνεργατισμού, ο μισθός που λαμβάνουν και τα χρόνια εργασίας στην Τράπεζα. Όταν μπουν όλοι οι παράμετροι, τότε θα συγκεκριμενοποιηθεί και το ποσό βάσει των συντελεστών που θα προκύψουν.

Αναφορικά με το ανώτατο σημείο της αποζημίωσης που θα λάβει ένας υπάλληλος της ΣΚΤ, οι συντεχνίες και η ΕΤΥΚ το είπαν ξεκάθαρα. «Θα πρέπει το Σχέδιο να είναι στα πρότυπα των Σχεδίων που κυκλοφόρησαν στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, άρα με τους ίδιους όρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και στη Συνεργατική».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», Συντεχνίες και ΕΤΥΚ ετοιμάζουν ένα προσχέδιο του Σχεδίου το οποίο θα είναι παρόμοιο με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα στο προηγούμενο διάστημα. Τα τελευταίο Σχέδιο για παράδειγμα της Τράπεζας που θα απορροφήσει το Συνεργατισμό είχε ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 200.000 ευρώ, ή ή το 70% του συνόλου των μικτών απολαβών τέτοιου υπαλλήλου (όποιο από τα δύο είναι το μικρότερο), οι οποίες θα καταβάλλονταν σε αυτόν από την ημερομηνία εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης του μέχρι την ημερομηνία κανονικής αφυπηρέτησης του.

Περαιτέρω, για το Σχέδιο που είχε δοθεί στην Ελληνική το Νοέμβριο του 2017 είχε δοθεί έμφαση στις ηλικίες άνω των 45 ετών, γι αυτό οι συντελεστές που είχαν δοθεί για τις νεαρές ηλικίες και κατ'επέκταση η αποζημίωση, δεν ήταν ελκυστικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, το 60% των υπαλλήλων του κυμαίνονται ηλικιακά στα 45 χρόνια. Άρα, πηγές αναφέρουν ότι αφού στόχος του Σχεδίου είναι να αποχωρήσουν 900 - 1000 άτομα από το Συνεργατισμό, θα πρέπει αναγκαστικά να είναι ελκυστικό και σε μικρότερες ηλικίες για να αποχωρήσουν εθελοντικά τόσος όγκος ατόμων.

Πηγές θεωρούν επίσης πως πρέπει να είναι αφορολόγητο, ώστε να έχει πλήρη επιτυχία, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιτρέψει ο Έφορος Φορολογίας της Κύπρου.

Όπως και να έχει, Συνεργατισμός και Συντεχνίες-ΕΤΥΚ θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για συντελεστές και όριο αποζημιώσεων και δεν θα γίνει πράξη ότι φέρουν στο τραπέζι Συντεχνίες και η ΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Ένωσης Τραπεζικών υπαλλήλων Κύπρου, οι υπάλληλοι που θα μεταβούν σε κάθε τμήμα ή θα τερματίσουν τις εργασίες τους θα κυμαίνονται ως εξής: Ένα μέρος του προσωπικού, περίπου 1.100 άτομα μπορεί να απορροφηθούν από την Ελληνική Τράπεζα, 650 άτομα μπορούν να συνεχίσουν να εργοδοτούνται από το μετεξελιγμένο Συνεργατισμό (ALTAMIRA και ΦΟΡΕΑ), ενώ οι υπόλοιποι 900 θα ενταχθούν στο Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης.

Υποθέσεις εργασίας

Αν υποθέσουμε ότι στην Ελληνική Τράπεζα το κόστος για να αποχωρήσουν 220 άτομα ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ, τότε για να αποχωρήσουν 900 άτομα από την Συνεργατική Κυπριακή, αναλογικά ομιλώντας, θα ανέλθει γύρω στα 171 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζοντας σε πηγές αυτό το σενάριο, διευκρινίζουν ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο και το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου θα κοστίσει στη Συνεργατική Κυπριακή περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Τα Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου μέχρι στιγμής

Μετά την κρίση έχουν ανακοινώσει τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Κύπρου συνολικά έξι Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου, τα οποία ήταν αφορολόγητα.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε τρία, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε ένα, όπως σε ένα έχει προχωρήσει και η Alpha Bank. Για την Ελληνική Τράπεζα αυτό του Νοεμβρίου, ήταν το τρίτο κατά σειρά από το 2013, ενώ τελευταίο ήταν αυτό της Astrobank.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X