ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεργατισμός: Δριμύ κατηγορώ Ρολάνδη κατά κομμάτων

Καταιγιστικός ο πρώην Υπουργός Εμπορίου

«Όχι ο Ρολάνδης ούτε ο Θεός δεν μπορούσε να απομακρύνει τα κόμματα από το Συνεργατισμό». Με αυτή τη φράση ο πρώην Υπουργός Εμπορίου επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη περιέγραψε με τον πλέον απλό και γλαφυρό τρόπο την εικόνα που επικρατούσε στο Συνεργατικό Κίνημα του τόπου από συστάσεως της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Ρολάνδης, τρίτος Υπουργός Εμπορίου που περνά από την Ερευνητική Επιτροπή, επικεντρώθηκε σε ένα από τα ζητούμενα που ενδεχομένως να οδήγησαν τον Συνεργατισμό στην κατάρρευση. Τον ασφυχτικό εναγκαλισμό από τα πολιτικά κόμματα. Με παραστατικό λόγο ο πρώην Υπουργός παρουσίασε μια νοσηρή κατάσταση, που όπως ο ίδιος την προσδιόρισε, επικρατούσε στον Συνεργατισμό από την περίοδο που η Κύπρος ανακηρύχθηκε σε κράτος.

Ενώπιον τον έκπληκτων μελών της Επιτροπής και όσων παρακολουθούσαν την δημόσια ακρόαση της Παρασκευή ο κ. Ρολάνδης υποστήριξε πως 0 Συνεργατισμός ξεκίνησε στραβά και κάποιοι προσπάθησαν να τον ελέγξουν και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε. «Λυπούμε που το λέω αλλά επί αγγλοκρατίας ο Συνεργατισμός δούλευε» αναφορά που προκάλεσε αίσθηση. Επισημαίνοντας διαρκώς ότι τα όσα αναφέρει στην Επιτροπή δεν αποτελούν εξ ακοής μαρτυρίας αλλά βιώματα του ιδίου χωρίς περιστροφές υποστήριξε πως και στις 362 ΣΠΙ υπήρχαν κομματικές παρεμβάσεις. Οι Επιτροπείες ελέγχονταν από τα κόμματα τα δε μεγάλα ΣΠΙ όπως αυτό της Λεμεσού ήταν γνωστό ποια κόμματα τα ήλεγχαν είπε στην Επιτροπή κ. Ρολάνδη. «Σάρξ εκ της σαρκός των κομμάτων ήταν πολλά από αυτά τα ΣΠΙ. Τα κόμματα τα έλεγχαν και τα ποδηγετούσαν». Ο πρώην Υπουργός χαρακτήρισε τον Συνεργατισμό μεγάλο ασθενή.

Εθνικό σπορ οι εκποιήσεις

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η κατάθεση του Διευθυντή του Κτηματολογίου Ανδρέα Σωκράτους για το θέμα των εκποιήσεων. Η Επιτροπή σε μια προσπάθεια να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για την πραγματική εικόνα που επικρατούσε και επικρατεί στο θέμα των εκποιήσεων ζήτησε από τον κ. Σωκράτους να περιγράψει το τι προνοούσε ο σχετικός νόμος πριν το 2014 και μετά που τροποποιήθηκε με τις εκποιήσεις. Η γενική θεώρηση του Διευθυντή του Κτηματολογίου περικλείεται στη φράση. «Υπάρχουν οι θεσμοί, υπάρχουν οι νόμοι, υπάρχουν οι διαδικασίες, υπάρχουν υπηρεσίες, αλλά κάναμε εθνικό σπορ να ξεφεύγουμε από τα παράθυρα».

Ο κ. Σωκράτους έκανε λόγο για διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης απ’ όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το εργαλείο των εκποιήσεων. Επίσης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που ακόμα οι δανειστές-τράπεζες δεν ενεργοποιούσαν τις πρόνοιες των υποθηκών με αποτέλεσμα οφειλέτες να πραγματοποιούν πράξεις την ίδια ώρα που είχαν χρέη για τα συγκεκριμένα ακίνητα που αξιοποιούσαν και ήταν υποθηκευμένα. Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του μάρτυρα όταν του ζητήθηκε να δώσει την άποψή του για τα χαμηλα ποσοστά εκποιήσεων. Είναι κοινωνικοί οι λόγοι απάντησε. Οι πολίτες δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν περιουσία που είναι προς εκποίηση συμπλήρωσε.

Υπεχρεώσεις

Στο θέμα των παράνομων χρεώσεων σε λογαριασμούς πελατών της ΣΚΤ αναφέρθηκε για δεύτερη φορά ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ο οποίος δεν απέκλεισε κάποια κόκκινα δάνεια να δημιουργήθηκαν από τις υπερχρεώσεις. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν λογαριασμοί στους οποίους δεν διορθώθηκε το λάθος με τις υπερχρεώσεις (ακόμα και σε τρεχούμενους) και είναι σε ισχύει η ίδια λάθος χρέωση π.χ αντί 2% ο τόκος ανέρχεται στο 6% υποστηρίζει ο κ. Ιωάννου. Επικαλούμενος σχετική μελέτη της προϊσταμένης Εσωτερικής Επιθεώρησης Μαρίας Ιωάννου ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος υποστήριξε πως πρέπει το όλο θέμα να εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Μικρό διάλειμμα

Την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα πραγματοποιηθούν δημόσιες ακροάσεις. Όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής και ένα μέλος της θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Απουσία που ενδεχομένως να σχετίζεται με το έργο της Επιτροπής και την παράδοση εγγράφων ή στοιχείων από τον Ενιαίου Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση