ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Κατερίνα Γαβριηλίδου: Η Κύπρια που τιμήθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ μιλά στο 24News

Είναι νέα, αγωνίζεται υπέρ της νεολαίας και εκπροσωπεί την Κύπρο διεθνώς

Η Κατερίνα Γαβριηλίδου, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι ενεργή σε θέματα πολιτικής που αφορούν την νεολαία, τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην αρχή του βιογραφικού της σημειώματος, «είναι Πολιτικός Επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαΐκή Πολιτική από το London School of Economics, και Πρόεδρος του The European Cyprus Society».

Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε μια σύντομη συνέντευξή της, με αφορμή την πρόσφατη πρόσκλησή της από τον Βασιλιά των Βέλγων, Φίλιππο, μαζί με άλλους 12 νεαρούς ηγέτες της επόμενης γενιάς, για να παραθέσουν απόψεις και ιδέες, σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο 21ος αιώνας. Μέσω της συνέντευξης, η Κατερίνα μιλά για τομείς της παιδείας και της δράσης της, μέχρι σήμερα, ενώ αναφέρεται και στην Κυπριακή πραγματικότητα, όσον αφορά την αντιμετώπιση των νέων της Κύπρου στην πολιτική.

Κατερίνα, αν και βρίσκεσαι σε νεαρή ηλικία, η ενασχόληση σου με τα κοινά σε διεθνές επίπεδο, είναι ιδιαίτερα έντονη. Πότε και πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την πολιτική; Υπήρξε κάποια αφορμή;

Η απόφαση μου να ασχοληθώ με την πολιτική δεν λήφθηκε συνειδητά κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά ήταν μία φυσική εξέλιξη λόγω της εμπλοκής μου στα κοινά από πολύ μικρή ηλικία. Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκίνησε από το σχολείο, όπου ως μαθήτρια ήμουν πάρα πολύ ενεργή σε δραστηριότητες του σχολείου και σε άλλες εθελοντικές δράσεις, χωρίς αυτό να επηρεάσει τις αποδόσεις μου στα μαθήματα. Η συμμετοχή μου στα κοινά συνεχίστηκε στο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, διοργανώνοντας διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες στην κοινότητα των φοιτητών του πανεπιστημίου μου ως εκπρόσωπος των φοιτητών της σχολής μου. Στη συνέχεια με την επιστροφή μου στην Κύπρο είχα ασχοληθεί πολύ ενεργά με τον τομέα της νεολαίας, όπου συνειδητοποίησα ότι ένας νέος μπορεί να καταφέρει πολλά με την συμμετοχή και την συνεισφορά του σε οργανωμένα σύνολα και μη-κυβερνητικές οργανώσεις.

Η πολιτική σου δράση στην Κύπρο πώς ξεκίνησε; Ποιοί ήταν δίπλα σου;

Η δράση μου ως ενεργός πολίτης στην Κύπρο ξεκίνησε μέσα από διάφορους οργανισμούς και συμβούλια νέων στα οποία συμμετείχα εθελοντικά μετά τις σπουδές μου. Εκτός από την οικογένεια μου, πολύτιμα εφόδια σε αυτή την διαδρομή ήταν οι σπουδές μου, οι δεξιότητες που απέκτησα μέσω της εμπλοκής μου στα κοινά, και βεβαίως όλοι οι νέοι με τους οποίους ανταλλάξαμε όνειρα και ιδέες και συνεργαστήκαμε σε διάφορους τομείς κατά καιρούς.

Πιστεύεις ότι το πολιτικό κατεστημένο στην Κύπρο κλείνει πόρτες σε νέους πολιτικούς με όραμα και φρέσκιες ιδέες;

Πιστεύω ότι η αρχή για ένα νέο πολιτικό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αλλά με πολλή δουλειά και πίστη στις ικανότητες του μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει και να πάει μπροστά στην πολιτική, όπως και σε κάθε άλλο τομέα.

Μέσω της πολιτικής, ασχολήθηκες με θέματα για την νεολαία. Ποια ήταν ακριβώς η δράση σου, υπέρ της νεολαίας, μέσω της ενασχόλησης σου;

Η συμμετοχή μου σε διάφορα προγράμματα και οργανισμούς νέων μου έδωσαν την ευκαιρία να διοργανώσω και να προωθήσω δράσεις νεανικής ενδυνάμωσης, προγράμματα εθελοντισμού και μη-τυπικής μάθησης και συνέδρια για την νεολαία. Επιπρόσθετα, ως ενεργό μέλος στον τομέα της νεολαίας στην Κύπρο είχα την τιμή να εκπροσωπήσω πολλές φορές την χώρα μας σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια όπως την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας και το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνόδων παρέθεσα απόψεις και εισηγήσεις σε σχέση με τα δικαιώματα των νέων, την νεανική επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, και τον εθελοντισμό, οι οποίες αποτυπώθηκαν μέσα σε διάφορες ανακυρήξεις για την νεολαία. Οι εμπειρίες μου αυτές αξιοποιούνται πλέον από την ιδιότητα του προέδρου και ιδρυτή ενός μη-κυβερνητικού οργανισμού νέων.

Η νεολαία, από την δική σου οπτική γωνία, φαίνεται να απαξιώνει την πολιτική στην Κύπρο; Αν ναι, γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Η απαξίωση της πολιτικής στην Κύπρο από την νεολαία οφείλεται στην απογοήτευση που νιώθουν οι νέοι οι οποίοι βλέπουν τα όνειρα τους να απομακρύνονται όλο και πιο πολύ κυρίως λόγω των προκλήσεων της εποχής μας. Παρ’ όλα αυτά εμείς οι νέοι δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ, και να συνεχίζουμε να κυνηγάμε τα όνειρα μας με δύναμη και πάθος μέχρι αυτά να πραγματοποιηθούν. Θα ήθελα η νέα γενιά να φέρει την θετική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα μας!

Τι έχεις αποκομίσει από την πρακτική σου στο Ευρωκοινοβούλιο; Είχες ενεργή εμπλοκή σε διαδικασίες και αποφάσεις;

Η πρακτική μου άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μου προσέφερε πολλές γνώσεις και εμπειρίες σε σχέση με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στο πως δουλεύει το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics μου έδωσαν όλες τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις σε σχέση με την Ε.Ε. Από την άλλη, η άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μου έδωσε την πρακτική εμπειρία, όπου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω διάφορες επιτροπές, συνεδριάσεις και ομάδες εργασίας, αλλά και να ερευνήσω πάνω σε διάφορα ζητήματα. Παρ’όλα αυτά οι ασκούμενοι δεν έχουν την δυνατότητα εμπλοκής σε διαδικασίες και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόσφατα, κλήθηκες από τον Βασιλιά των Βέλγων για να δώσεις εισηγήσεις και απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα θέλαμε να μιλήσεις και σ’ εμάς γι’ αυτές...

Ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος είχε καλέσει μαζί με εμένα συνολικά 13 ηγέτες της επόμενης γενιάς από την Ευρώπη, Ασία και Αμερική έτσι ώστε να ακούσει απευθείας από εμάς για τις απόψεις μας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο 21ος αιώνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσωπικής επαφής με τον Βασιλιά Φίλιππο αναδείχθηκαν θέματα από όλους τους νέους όπως η ασφάλεια στο διαδίκτυο και τα προσωπικά δεδομένα, ο περιβαλλοντισμός και η εμπλοκή των νέων στην πολιτική ως νέοι ηγέτες του μέλλοντος.

Προσκεκλημένη του Βασιλιά των Βέλγων

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχες τιμηθεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Είχες την ευκαιρία να συζητήσεις μαζί της ή με Βρετανούς αξιωματούχους; Παρέθεσες κάποιες απόψεις και εισηγήσεις;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στο Λονδίνο μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Queen’s Young Leaders Awards Programme είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να συνομιλήσω με την Βασίλισσα Ελισάβετ, μέλη της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας, Υπουργούς για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Κοινοπολιτείας, τον πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου John Major, Πρέσβεις της Κοινοπολιτείας και πολλούς άλλους αξιωματούχους με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις μέσα στα πλαίσια του προγράμματος αυτού. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Παλάτι του Μπάκινγκχαμ, αλλά και στην Πρωθυπουργική κατοικία 10 Downing Street στο Λονδίνο έπειτα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού.

Με την Βασίλισσα Ελισάβετ

Τέλος, το FORBES... Βρέθηκες στην λίστα «30 Under 30», των νέων με την μεγαλύτερη επιρροή. Τι θεωρείς ότι έχεις κάνει καλά, μέχρι σήμερα, που σου χάρισε αυτήν και τόσες άλλες διακρίσεις;

Θεωρώ ότι η εκπαίδευση που έλαβα, η σκληρή δουλειά και η επιμονή ήταν από τους πρωταρχικούς λόγους που με οδήγησαν σε αυτές τις διακρίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X