ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνάντηση ΠτΔ και Ινδού Προέδρου: Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας

Αμέριστη στήριξη της Ινδίας για το Κυπριακό

Την αμέριστη στήριξή του στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου τόνισε ο Πρόεδρος της Ινδίας, Ram Nath Kovind μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην αγγλική, ο Πρόεδρος Kovind είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ιδιαίτερες φιλικές και ιστορικές σχέσεις. Ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι η περαιτέρω εδραίωση και εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και περιβάλλοντος.

Επίσης, είπε, συζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της διπλωματικής συνεργασίας σε διεθνή φόρα. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κοβίντ επίσης για τις θέσεις αρχής της Ινδίας στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Ινδίας συνοδευόμενος από τη σύζυγο του έφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και ακολούθως ο Πρόεδρος της Ινδίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακάριου Γ΄, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πρόεδρο Kovind ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα, ενώ ο Πρόεδρος της Ινδίας χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα μαρμάρινο μικρό τραπέζι από υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του Ταζ Μαχάλ, καθώς και ένα βιβλίο για τον Μαχάτμα Γκάντι.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, στην παρουσία των δύο Προέδρων, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Περιβάλλοντος.

Στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα «συμφωνήσαμε τη σύσταση Υπουργικής Ομάδας Εργασίας η οποία θα εποπτεύει τις εργασίες για την ολοκλήρωση των διμερών συμφωνιών που εκκρεμούν και θα διασφαλίσει την εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών, ιδιαίτερα αυτές στους τομείς της οικονομίας, της εμπορικής ναυτιλίας, των επενδύσεων και του τουρισμού».

Πρόσθεσε ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπεγράφησαν σήμερα, αλλά και οι τέσσερις διμερείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ινδία τον Απρίλιο του 2017, αποτελούν απόδειξη της αποφασιστικότητας των δύο χωρών να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία.

Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση σήμερα, συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, για το θέμα των Μεταρρυθμίσεων στα ΗΕ και συμφώνησαν για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ενώ διαβεβαίωσαν για τη στήριξη τους στην ολοκλήρωση μιας Σύμβασης των ΗΕ που να ενισχύει το πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης διεθνούς τρομοκρατίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την εμβάθυνση των σχέσεων Ινδίας – ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ινδίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, αλλά και για την προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη προσήλωση του στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Ινδίας για τη σημαντική στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο τόσο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού όσο και για τη συμβολή της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στη δική του δήλωση, ο Πρόεδρος της Ινδίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την θερμή φιλοξενία. Σημείωσε ότι Ινδία και Κύπρος έχουν κοινές ιστορικές εμπειρίες και φιλοδοξίες, τονίζοντας ότι στήριξαν τις προσπάθειες που έκαναν και οι δύο για ανεξαρτησία, πρόοδο και ευημερία.

Μίλησε για την φιλία που υπήρχε ανάμεσα στον Εθνάρχη Μακάριο και τον Μαχάτμα Γκάντι, σημειώνοντας ότι στην Ινδία υπάρχει μεγάλος σεβασμός προς το όνομα του Μακάριου ΙΙΙ.

Είπε επίσης ότι στις λεπτομερείς συζητήσεις σήμερα, αναζητούν τρόπους για να προωθήσουν τις μακροχρόνιες και εξαίρετες σχέσεις.
Εξέφρασε επίσης την «αμέριστη στήριξη προς την Κύπρο για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της».

Ο Πρόεδρος Κοβίντ δήλωσε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική συνεργασία καθώς και τις προσπάθειες της Ινδίας να καταστεί η πρώτη αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο αφού σήμερα κατέχει ρυθμό ανάπτυξης 8,2% το τελευταίο τρίμηνο.
Είπε ότι με την εμπειρία της Κύπρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για εμβάθυνση των επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξή της στο αίτημα της Ινδίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ μίλησε για τον τουρισμό από την Ινδία προς την Κύπρο και τον αριθμό Ινδών φοιτητών στην Κύπρο.

Τέλος είπε ότι συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X