ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συμπληρώνει ομάδα ο Αβέρωφ - Η Βίσση, ο Φουρλάς και οι πρωτοκλασάτοι

Συζητούνται τα νέα πρόσωπα Σεντώνας και Λετυμπιώτης

Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ βρίσκεται η Πινδάρου, με τις επαφές και τις διεργασίες να δίνουν και να παίρνουν μέχρι την υστάτη. Τα πέντε –ίσως ακόμα και τα τέσσερα- από τα έξι πρόσωπα αναμένεται να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους την προσεχή Παρασκευή, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να αποκαλύπτει την ίδια μέρα το φύλο και την ηλικία αλλά όχι το όνομα του αριστίνδην υποψηφίου.

Δεν αποκλείεται βεβαίως οι αριστίνδην να γίνουν δύο καθώς συναγερμικά στελέχη επισημαίνουν πως η γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση δεν έχει φύγει από το κάδρο. Η αποκάλυψη του εκλεκτού του Προέδρου θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, με τα βλέμματα να στρέφονται στον γνωστό πρώην δημοσιογράφο και νυν εκπρόσωπο τύπου του Προέδρου της Βουλής Λουκά Φουρλά. Ο κ. Φουρλάς θεωρείται άλλωστε πως έχει το έρεισμα να φέρει κοντά μία ομάδα ψηφοφόρων που απέχουν από την εκλογική μάχη. Συναγερμικοί κύκλοι θεωρούν πως θα φέρει κοντά και μέρος της ούτω καλούμενης κινούμενης άμμου –βάσει ερευνών- που ονομάζονται ψηφοφόροι του Κέντρου. Ψηφοφόρους δηλαδή από την Αλληλεγγύη μέχρι και το ΔΗΚΟ.


Η αντίδραση του Αβέρωφ στο τρολάρισμα από τα «Ξεροτήανα»


Θεωρούν παράλληλα πως ο κ. Φουρλάς μπορεί να διασώσει συναγερμικούς ψήφους που ανήκαν στο παρελθόν στην Ελένη Θεοχάρους. Καθόλου τυχαίο άλλωστε πως κρούση του είχε κάνει στο παρελθόν και το ΔΗΚΟ. Αν και ο ίδιος δεν έχει επίσημα αναφέρει πως θα είναι υποψήφιος, θεωρείται κλειδωμένη η υποψηφιότητά του.

Οι πρωτοκλασάτοι

Δεδομένη θεωρείται η κάθοδος των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΣΥ, του νυν ευρωβουλευτή και αναπληρωτή προέδρου Λευτέρη Χριστοφόρου ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Τορναρίτη. Με αυτό τον τρόπο η Πινδάρου θέλει να διατηρήσει την παράδοση που θέλει τον κόμμα της Δεξιάς να ρίχνει στη μάχη των ευρωεκλογών πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος.


Θα είναι ή όχι υποψήφιος ο Λουκάς Φουρλάς στις Ευρωεκλογές; - Τι απαντά ο ίδιος (vid)


Ενδεικτική η κάθοδος του Ιωάννη Κασουλίδη σε δύο εκλογικές μάχες, της Ελένης Θεοχάρους και του Χρίστου Στυλιανίδη. Οι δύο πολιτικοί άνδρες καλύπτουν βεβαίως δύο διαφορετικά ακροατήρια. Ο κ. Χριστοφόρου καλύπτει τη Λαϊκή Δεξιά ενώ ο Νίκος Τορναρίτης αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο της προοδευτικής/φιλελεύθερης τάσης στον ΔΗΣΥ αλλά και κύριο εκπρόσωπο της αστικής Λευκωσίας. Ακροατήριο που φαίνεται να δυσφορεί, όχι μόνο λόγω της αλλαγής πλεύσης του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό αλλά και των τελευταίων επεισοδίων στον ΔΗΣΥ με τα συνθήματα της βουλευτού Λεμεσού Ελένη Σταύρου υπέρ της ένωσης.

Οι φόβοι για το ΕΛΑΜ

Πάντως τα περί ένωσης όπως επίσης και οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου στο κρατικό κανάλι ότι «αναγιώθηκε» με τα ελληνικά ιδεώδη, φαίνεται να συνδέονται με τους φόβους μεγάλων διαρροών προς το ΕΛΑΜ. Όπως είχε αναφέρει στις 3 Φεβρουαρίου η «Καθημερινή» το κόμμα της Δεξιάς έχει σημαντικές διαρροές προς το ΕΛΑΜ, που σύμφωνα με έρευνα του κόμματος φτάνει το 2,5% του ποσοστού που έλαβε ο ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται πως η υποψηφιότητα Σταύρου θα ανακόψει τις όποιες διαρροές προς το ΕΛΑΜ. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τις άλλες δύο θέσεις στο ψηφοδέλτιο. Όπως κατέγραψε η «Καθημερινή» τα ονόματα που συζητούνται είναι αυτό του Παναγιώτη Σεντώνα και του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη. Πρόσωπα με έντονη εμπλοκή στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στην Πρωτοπορία και τη ΝΕΔΗΣΥ. Ο Παναγιώτης Σεντώνας από την επαρχία Λάρνακας εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, ενώ ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είναι αρχιτέκτονας και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Πάφου. Και οι δύο θεωρούνται ανερχόμενα πολιτικά πρόσωπα τα οποία θέλει να αξιοποιήσει η ηγεσία ρίχνοντάς τα στην εκλογική μάχη. Θεωρείται πως θα ενεργοποιήσουν και θα φέρουν κοντά ένα ποσοστό νέων που συνηθίζουν να απέχουν τα τελευταία χρόνια από την κάλπη.

Η επιπλέον γυναίκα και το ζήτημα Βίσση

Πολύ πιθανόν Σεντώνας και Λετυμπιώτης να είναι τα δύο πρόσωπα που ολοκληρώνουν το ψηφοδέλτιο. Το ζήτημα είναι πως στελέχη του ΔΗΣΥ δεν θεωρούν τελειωμένη κουβέντα την υποψηφιότητα Άννας Βίσση. Όπως λέγεται έχει κάνει τις επαφές της με Πινδάρου και Προεδρικό, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχει ανοίξει οποιοδήποτε ζήτημα επίσημα η ίδια. Η «Καθημερινή» είχε αναφέρει στο παρελθόν πως το όνομά της έπαιξε σε έρευνες τάσης του κόμματος, ωστόσο πολλοί το θεώρησαν ως λήξαν, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Αυτό που λέγεται στον ΔΗΣΥ είναι πως βάσει ποσόστωσης, αλλά κυρίως για λόγους εικόνας, σε μία περίοδο που το κόμμα επικρίνεται για συντηρητισμό, θα πρέπει να συμπεριλάβει ακόμα μία γυναίκα στο ψηφοδέλτιο. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Νεοφύτου βρίσκεται σε επαφή με γυναίκες που ανήκουν στον ΔΗΣΥ, ωστόσο όπως λέγεται δεν αποκλείεται τελικώς και το ενδεχόμενο καθόδου της γνωστής τραγουδίστριας.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Μαρίνας Οικονομίδου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X