ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συλλούρης: Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια ντροπιαστική λύση

Όλα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Βούλης

Η ιστορία και το ηρωικό παρελθόν του τόπου μας δεν μας επιτρέπουν να ολιγωρήσουμε και να συμβιβαστούμε με καμιά αδικία και καμιά ντροπιαστική λύση, η οποία δεν θα είναι ανάλογη των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν τόσοι πρόγονοί μας σε άλλες στιγμές της εθνικής μας ιστορίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Τσερίου που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο κ. Συλλούρης είπε ότι είναι φανερό πως η τουρκοκυπριακή ηγεσία χειραγωγείται από την ίδια την Άγκυρα, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι διαχρονικές ιμπεριαλιστικές τουρκικές επιδιώξεις, περί γεωστρατηγικού και πολιτικού ελέγχου της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ανέκαθεν ο στόχος της Τουρκίας, δηλαδή η ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου, ούτως ώστε να μπορεί να ηγείται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

"Όσο δύσκολο και αν φαντάζει -έχοντας απέναντί μας την αδιάλλακτη και άτεγκτη στις θέσεις της Τουρκία- η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό Κεκτημένο, καθώς και στις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου", ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όσο ο καιρός περνά, οι νεότερες γενιές ξεχνούν και ενδεχομένως να αποδέχονται ευκολότερα -ως τετελεσμένες- πολλές καταστάσεις, τις οποίες έτσι τις γνώρισαν και έτσι έμαθαν να τις βιώνουν. "Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, τα πράγματα να οδηγηθούν σε τέτοιο σημείο, που να πούμε τελικά για τους Τούρκους εκείνο το καβαφικό ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις» για εμάς", ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη ότι καθήκον μας αποτελεί και η συνεχής προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κράτους μας, παρόλη την κατοχή, για εξυγίανση των θεσμών και των μηχανισμών μας και για γενική αναβάθμιση των πολιτειακών δομών της χώρας μας.

Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση ενός κράτους δικαίου, βασισμένου στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας -μακριά από σκάνδαλα και κακοδιαχείριση- αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν γένει ανάπτυξη της Κύπρου, και θα βοηθήσει και για την ενίσχυσή της στο διεθνές προσκήνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X