ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Στρατηγική η σχέση μας με τις ΗΠΑ»

O κ. Χριστοδουλίδης προαναγγέλλει εξελίξεις που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική φύση της σχέσης ΗΠΑ Κύπρου

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Λουτ ήταν ξεκάθαρος τόσο σε σχέση με τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και σε σχέση με το πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», τονίζει ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης στην «Καθημερινή».

Προσθέτει δε ότι τυχόν απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς λύση του Κυπριακού θα έχει επιπτώσεις και στην περιοχή, και προαναγγέλλει εξελίξεις που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική φύση της σχέσης ΗΠΑ Κύπρου.

–Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Ακιντζί για το Κυπριακό αφορούν την αλλαγή νοοτροπίας εκ μέρους μας. Είναι ένδειξη του ότι δεν πρέπει να περιμένουμε καμία μετακίνηση;

–Υπάρχουν όντως κάποια δημόσια μηνύματα και αναφορές που δεν είναι θετικά. Δεν πρόκειται όμως και δεν επιθυμούμε να υπεισέλθουμε σε μια δημόσια αντιπαράθεση και γι’ αυτό και πολλές φορές συνειδητά δεν απαντούμε. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε η δημιουργία εντυπώσεων ούτε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η ουσία και πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και ότι εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Ξέρετε, ούτε επιθυμώ, ούτε μπορώ, ούτε δικαιούμαι, ούτε είναι πολιτικά ορθό, να πούμε εμείς ποιο είναι το σωστό για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε σχέση με το μέλλον τους. Άρα, χωρίς απολύτως καμία διάθεση εμπλοκής στα των Τουρκοκυπρίων, να αναφέρω απλώς ότι θεωρούμε ότι το δίλημμα ενώπιόν τους δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: Επιθυμούν ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα μαζί με τους Ελληνοκύπριους σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. ή ένα μέλλον με την Τουρκία με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται;

–Η δική σας αίσθηση ποια είναι;

–Έχω την έντονη πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων προτιμούν το πρώτο. Το ίδιο σαφές δίλημμα υφίσταται και για μας τους Ελληνοκύπριους, και θεωρώ ότι η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη: Επιθυμούμε τη συνέχιση μιας επικίνδυνης κατάστασης πραγμάτων όπως η σημερινή που δεν μας επιτρέπει να αναπτύξουμε στο σύνολο τις προοπτικές της χώρας μας ή μια επανενωμένη πατρίδα που θα λειτουργεί στο σύνολό της στη βάση των αρχών και αξιών της Ε.Ε. και ως τέτοια θα αξιοποιεί όλες τις προοπτικές και δυναμικές της είτε αφορούν τον ρόλο της στην περιοχή είτε γενικότερα το μέλλον της; Ως εκ τούτου, κύριο μέλημα όλων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και εκεί που θα πρέπει να επικεντρωθούμε, είναι πώς τερματίζεται το συντομότερο το απαράδεκτο και επικίνδυνο για το μέλλον του κυπριακού λαού, στάτους κβο.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X