ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ελέγχου η έκθεση του Γ. Ελεγκτή για το Υπ. Υγείας

Στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Χριστίνας Γιαννάκη

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε σήμερα την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2016, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Χριστίνας Γιαννάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Γενικός Ελεγκτής παρουσίασε τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Αύγουστο, και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι σοβαρές ελλείψεις στην δομή και στελέχωση του Υπουργείου, η υπολειτουργία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και οι σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου και ιδιαίτερα στο σύστημα πληρωμών του Υπουργείου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, έμπλεξε το εγκώμιο της κ.. Γιαννάκη, ενώ βουλευτές άλλων κομμάτων στάθηκαν στις δηλώσεις τους στο ΓεΣΥ και τα προβλήματα που εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής, πέραν της σωστής διαχείρισης.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι «το εκπληκτικό της όλης υπόθεσης που διαφάνηκε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου», είναι ότι η κα. Γιαννάκη χειρίστηκε το δημόσιο χρήμα με μεγάλο σεβασμό και το ότι «μειωθήκαν οι τιμές, από το τέλος του 2014 που ανέλαβε μέχρι σήμερα, κατακόρυφα με αποτέλεσμα το κράτος να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερο κόσμο και πολύ καλύτερα».

Εφερε ως παράδειγμα μείωση χρέωσης εντατικής από ιδιώτες στα 1000 ευρώ αντί 2,5-3 χιλ. ευρώ και είπε ότι η ΓΔ του Υπουργείου πήρε τα εύσημα από πολλούς βουλευτές, αλλά και λειτουργοί των ΜΜΕ του τηλεφώνησαν πριν από τη συνεδρία να είναι οι βουλευτές προσεκτικοί μαζί της.

Από την πλευρά της, η κα. Γιαννάκη είπε ότι «το Υπουργείο Υγείας, η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείο, θα συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, η οποία γίνεται προς όφελος των ασθενών και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, με γνώμονα τη διαφάνεια, την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα και σεβόμενη πάντα αυτές όλες τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για όλα τα θέματα που προκύπτουν στο Υπουργείο Υγείας. Το έργο θα συνεχιστεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Κληθείσα να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Ελεγκτή στην έκθεση του ότι δόθηκε προτεραιότητα, ως επί το πλείστον, σε διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα ως προς τη διαδικασία υλοποίησης του ΓεΣΥ και πως τα όσα μέτρα έχουν προωθηθεί για ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε θέματα στελέχωσης αφορούν κυρίως αύξηση αμοιβών των γιατρών, η κα. Γιαννάκη είπε ότι «αυτές ήταν συμφωνίες οι οποίες είχαν γίνει μεταξύ της Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «παρόλα τα προβλήματα που προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και προκλήσεις, οφείλουμε να σημειώσουμε μέσα και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, τις σημαντικότατες εξοικονομήσεις αλλά και εναλλακτικές επιλογές μέσα από διαδικασίες ελέγχου προς όφελος του ασθενή και βεβαίως του δημοσίου συμφέροντος».

«Η παρουσίαση της Γενικής Διευθύντριας για τις εξοικονομήσεις των τελευταίων ετών είναι πολύ σημαντική και ενδεικτική. Το 2012 δαπανούσαμε για αποστολές είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό συνολικά €9,467 για κάθε ασθενή ενώ το 2017 το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 51% και ανήλθε στις €4,722 ανά ασθενή», είπε.

Με τα ίδια χρήματα, πρόσθεσε, «διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που έτυχαν περίθαλψης ενώ παράλληλα απαλείφθηκαν κακές πρακτικές του παρελθόντος, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετακλήσεις γιατρών από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 δαπανήθηκαν μόλις €895,161 για την περίθαλψη μέσω της διαδικασίας S2 σε αντίθεση με €6,991.175 που δαπανήθηκαν για αποστολή με τη χρήση του S2, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκε η δαπάνη προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία εξωτερικού πέραν του ότι έσπασαν συγκεκριμένα μονοπώλια».

«Το 2012 δαπανήσαμε €39 εκ. για να παραπέμψουμε 2,318 ασθενείς ενώ με λιγότερα χρήματα το 2017 παραπέμψαμε τους διπλάσιους ασθενείς, συγκεκριμένα 4,058 με χαμηλότερη δαπάνη το ύψος της οποίας ανήλθε μόλις στα €36 εκ.», είπε.

Για το θέμα του ΓεΣΥ, η κα. Δημητρίου είπε ότι «οφείλουμε παράλληλα και έχουμε υποχρέωση να μην είμαστε ανακόλουθοι και να στηρίξουμε την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κάτι που δικαιούται ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους. Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας γι΄αυτό για να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει ίση και άμεση πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «κοινή εκτίμηση είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια ‘πλούσια’ έκθεση συσσωρευμένων προβλημάτων, παρατυπιών, ελλείψεων και παραλείψεων που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του Υπουργείου Υγείας».

«Οι βελτιώσεις που παρατηρούνται σε θέματα κυρίως διαχειριστικού και λογιστικού ελέγχου, σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στην ουσία των τεράστιων προβλημάτων και μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία», είπε, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε πορεία αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας και όπως και ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει, οι δομές καθώς και η στελέχωση και εξοπλισμός των Νοσοκομείων, υποφέρουν».

«Για ακόμα μια φορά καταθέτουμε την έντονη ανησυχία αλλά και την αγωνία μας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, τα οποία παραλύουν και χωρίς την υπερπροσπάθεια και τη φιλοτιμία του ιατρικού κόσμου, του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, θα βρίσκονταν υπό πλήρη κατάρρευση», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι «αποτελεί πλέον πραγματικότητα και σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι αντί Δημόσια Υγεία κάνουμε Ιδιωτική Υγεία. Οι συνεχείς παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και η αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες, φανερώνουν ότι η κυβέρνηση απλά δίνει εύκολες λύσεις και δαπανεί για την ιδιωτική ιατρική αντί να εργάζεται για την ικανότητα και την επάρκεια των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η πολιτική ούτε να αποτελεί μόνιμη λύση σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή».

Κύρια αιτία, πρόσθεσε, «αποτελεί, η πολιτική του λιγότερου κράτους, οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών, και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ αντί να επενδύει στη Δημόσια Υγεία, όλα αυτά τα χρόνια, ψαλιδίζει τον Προϋπολογισμό για την Υγεία του λαού».

Καλούμε, κατέληξε, «το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να τρέξει ώστε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο, τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία μας. Οι ασθενείς πονούν και υποφέρουν. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτονόμηση στα Νοσοκομεία χωρίς την αναγκαία αναβάθμιση τους. Ούτε μπορεί να εφαρμοστεί ΓεΣΥ με παροχή υπηρεσιών υγείας σε ‘κοντέινερ’ και ‘διαδρόμους’».

Σε δηλώσεις του στη Βουλή για το θέμα του ΓεΣΥ και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης χαιρέτισε τη χθεσινή πρωτοβουλία και παρέμβαση της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. «Θέλουμε επίσης να στηρίξουμε τον αγώνα των κυβερνητικών γιατρών σε σχέση με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων, δεδομένου ότι η κατάσταση και σε αυτό το τμήμα παραμένει δυστυχώς πάρα πολύ άσχημη και χρειάζεται επειγόντως να ληφθούν μέτρα. Δυστυχώς και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει στον αναπνευστήρα», είπε.

Κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες «να συναντήσει τις εύλογες ανησυχίες του ιατρικού κόσμου σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς, σε καμία περίπτωση, αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψει την εκτροπή από τον σχεδιασμό υλοποίησης του ΓεΣΥ και την αλλοίωση ή την κατάργηση της φιλοσοφίας του», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε πάρα πολλές αδυναμίες, ωστόσο η Γενική Διευθύντρια με το επιτελείο της κάνει σπουδαία δουλειά και γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος των ασθενών.

Σε σχέση με τα ευρήματα της έκθεσης του Ελεγκτή, ο κ. Προκοπίου αναφέρθηκε στη μη ανανέωση από τις 5 Φεβρουαρίου 2016 του συμβολαίου ενοικίασης του κτηρίου στέγασης του Υπουργείου Υγείας γιατί δεν διαθέτει τις προβλεπόμενες άδειες, ενώ υπάρχει και πρόβλημα ασφάλειας, όπως είπε.

Ο κ. Προκοπίου αναφέρθηκε στην καφετέρια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λέγοντας ότι «ο καντινιέρης του Γενικού Νοσοκομείου χρωστά από το 2015 €2,3 εκ. και συνεχίζει να είναι εκεί έστω κι αν του έχουν αφαιρέσει την άδεια χρήσης της καφετέριας και δεν πληρώνει ούτε σέντ» .

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Περδίκης είπε ότι «η μεγάλη μας ανησυχία -και βγαίνει και μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή- είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων».

«Είναι μια διαπίστωση από τον Γενικό Ελεγκτή. Διαπίστωση που έχουμε και εμείς και οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις αντιδράσεις για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ μας κάμνουν να είμαστε ακόμη πιο ανήσυχοι» είπε και πρόσθεσε ότι «η κα. Γιαννάκη έχει πάρει τα χειροκροτήματα όλων και τα εύσημα γιατί έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τα οικονομικά του θέματος των αποστολών στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτή η πολύ καλή δουλεία για την οποία όλοι είπαν καλά λόγια την έχουμε ανάγκη γιατί δεν έχουμε ΓεΣΥ».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η λύση που βρήκε η κα. Γιαννάκη να στέλνει κόσμο στον ιδιωτικό τομέα «είναι καλή ως προσωρινή. Δεν μπορεί αυτή η λύση να είναι οριστική. Η οριστική λύση είναι ένα ΓεΣΥ και νοσοκομεία που θα ανταποκρίνονται στην αποστολή τους».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X