ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο εξωτερικό ο Χαμπιαούρης στην μέση των διαβουλεύσεων

Άφησε άλλον στο «πόδι» του για να απαντήσει στους εκπαιδευτικούς

Με το αδιέξοδο μεταξύ εκπαιδευτικών οργανώσεων και υπουργείου Παιδείας να διατηρείται, παρά τον διάλογο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης βρίσκεται από τη Δευτέρα στο εξωτερικό.

Χρέη αναπληρωτή υπουργού αναλαμβάνει κανονικά ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ωστόσο ανοικτό είναι το ποιός θα παραδώσει την Τετάρτη τις εισηγήσεις του υπουργείου για τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, καθώς και ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες απουσιάζει στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν αποστείλει σήμερα γραπτώς τις εισηγήσεις τους στο υπουργείο Παιδείας και προχωρούν σε συναντήσεις ενημέρωσης με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ την Τετάρτη το πρωί.

Με δεδομένο ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και υπουργός Παιδείας απουσιάζουν στο εξωτερικό μέσω της κρίσης στην εκπαίδευση, ερωτήματα εγείρονται για το από ποιόν και αν θα κατατεθούν αντιπροτάσεις.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών

Στην επιστολή που απέστειλαν, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επαναλαμβάνουν την κοινή τους θέση ότι δεν αποδέχονται τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 4 Ιουλίου, γι’ αυτό και απάντησαν με αντιπροτάσεις.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αφού λάβουν την γραπτή απαντητική επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας, θα την αξιολογήσουν και θα προχωρήσουν στις τελικές τους αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του, εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν να αποστείλουν εκ νέου επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, στη βάση και της επιστολής που έχουν λάβει.

«Οι θέσεις μας, νομίζω, έχουν ήδη κατατεθεί. Εκείνο που έχει, όμως, πολύ μεγάλη σημασία είναι η απάντηση που θα πάρουμε από το Υπουργείο αύριο την Τετάρτη που, βεβαίως, θα επανεξετάσουμε με προσοχή για να δούμε πως προχωρούμε στη συνέχεια. Οφείλουμε να πούμε ότι ο διάλογος προχθές φάνηκε να οδηγείται σε ένα αδιέξοδο, αλλά αναμένουμε ότι η απάντηση που θα έχουμε από το Υπουργείο θα δώσει μια διέξοδο σε αυτό που έχει προδιαγραφεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα έχουν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι αυτά είναι πράγματα που τα διαβάζουν και αυτοί από τα διάφορα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι «ένα νέο δεδομένο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι σήμερα που μιλάμε με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και με τα μέτρα και με το νέο σύστημα διορισμών υπάρχουν περίπου 300 εκπαιδευτικοί που δεν επαναδιορίστηκαν».

Διαβάστε, επίσης: Θάνατος 8χρονης: Αυτά αναφέρει η έκθεση γεγονότων του Υπουργείου Παιδείας

«Είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτά θεωρούμε ότι σε μια προσέγγιση που θα γίνει και στη βάση της απαντητικής επιστολής που θα έχουμε από το Υπουργείο Παιδείας , είναι προβλήματα τα οποία πρέπει, οπωσδήποτε να ξεπεραστούν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στην επιστολή που θα αποστείλουν θα απαντούν γραπτώς και στα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι οπωσδήποτε θα περιλαμβάνεται και πρόσθεσε ότι και στην πρώτη απάντηση που έχουν στείλει στις 3 Αυγούστου περιλαμβανόταν η θέση τους σε αυτό το ζήτημα.

«Απλά θα επαναλάβουμε την επιστολή μας και θα περιμένουμε, όπως είπα, την απάντηση», σημείωσε.

Κληθείς να δώσει ένα χαρακτηρισμό στο πόσο απέχει η δική τους τοποθέτηση με αυτή του Υπουργού Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι με βάση την προχθεσινή συνάντηση που είχαν, υπάρχει μεγάλη απόσταση, «αλλά, νομίζω, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι τουλάχιστον τη δική μας διάθεση, αυτή η απόσταση επιβάλλεται να σμικρύνει και αναμένουμε ότι και η άλλη πλευρά την ίδια διάθεση θα έχει».

Σε ερώτηση αν έχει ο Υπουργός Παιδείας την ίδια διάθεση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ελπίζουν ότι θα έχει. «Σε διαφορετική περίπτωση, αντιλαμβάνεστε, ότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ σοβαρά», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα έχουν επαφές με τα κόμματα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ξεκίνησαν ήδη και πρόσθεσε ότι έχουν συναντήσεις.

«Νομίζω είναι κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να εξέλθουμε από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία και το σχολείο αυτή την στιγμή», ανέφερε.

Σε παρατήρηση αν δεν τους φοβίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτικοποίηση του όλου θέματος με την εμπλοκή των κομμάτων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτικοποίηση και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την πολιτεία και ο καθένας μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

«Κάτι το οποίο, για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύουμε ότι αν υπάρχει καλή θέση μπορεί να επιτευχθεί», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Μαρίνα Οικονομίδου, ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση