ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Η Τουρκία ήθελε προτεκτοράτο την Κυπρο

Για να επανασυγκληθεί μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο πρέπει να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση

Άδραξε την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών και έκανε αναφορές τόσο σε μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας όπως η τρομοκρατία και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών σε αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθησή του να υπάρξει τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορές στο Κυπριακό, κάτι που αναμενόταν, ωστόσο επισήμανε πως δεν είναι στόχος να μπει στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Παρόλα αυτά, τόνισε, πως η Ε/κ πλευρά έκανε ειλικρινείς προσπάθειες στο Κρανς Μοντάνα και πως αποκλειστική υπεύθυνη για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία, για την οποία τόνισε πως ήθελε την Κύπρο προτεκτοράτο.

Παράλληλα ανέφερε πως πρόθεσή του είναι κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρει «την ετοιμότητά μας να επαναρχίσουμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το πλαίσιό του και πάντοτε σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζεται ευρέως ότι για να επανασυγκληθεί μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο και προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αδυναμιών του παρελθόντος, πρέπει να υπάρξει ενδελεχής και επαρκής προετοιμασία και ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.

«Παράλληλα», σημείωσε, «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, αντί μονομερών ενεργειών που επηρεάζουν αρνητικά το στόχο του να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία, αμοιβαία συμφωνημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως η επιστροφή και η επανεγκατάσταση στα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους, θα αλλάξουν το παιγνίδι με τη δημιουργία ενός κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Επανέλαβε πως η Τουρκία ήθελε να παραμείνουν οι συνθήκες Εγγυήσεων στην Κύπρο και έθεσε ερωτήματα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας τόσο για το αν είναι ανεδαφικό να ζητείται η κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεων αλλά και για το αν οι προτάσεις της Άγκυρας οδηγούσαν σε ενά κράτος βιώσιμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε καλώντας και τους τ/κ να κατανοήσουν πως μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις θα επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού χωρίς νικητές και ηττημένους, αντιμετωπίζοντας τις ευαισθησίες και των δυο κοινοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X