ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στηρίζει Αναστασιάδη ο Τσίπρας

Ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών

Την στήριξή του στις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και την ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είχε προ ολίγου μακράν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ανασκόπησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση το επικείμενο δείπνο του Προέδρου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς κ. Μουσταφά Ακιντζί».

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στηρίζει πλήρως τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάγκη της δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απαρχή του διαλόγου εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ όπως αυτό διατυπώθηκε στο Κραν Μοντανά», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «κατά τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του Σμηναγού της Ελληνικής Αεροπορίας Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Εν τω μεταξύ, 150 Κύπριοι απευθύνουν έκκληση προς τους δύο ηγέτες και προς όσους χειρίζονται το Κυπριακό με την ευκαιρία του ανεπίσημου δείπνου.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "ο χρόνος για λύση-επανένωση της Κύπρου εξαντλείται επικίνδυνα και οι εξελίξεις που προοιωνίζονται είναι εφιαλτικές" και καλούν τις ηγεσίες και των δυο κοινοτήτων να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες που να "ανατρέπουν το σκηνικό της αποτελμάτωσης και να ανοίγουν τον δρόμο προς συμφωνία λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των κοινοτήτων όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Αναφέρουν ότι το τι επιβάλλεται να γίνει, είναι πολύ συγκεκριμένο: "Και οι δύο πλευρές να δηλώσουν ότι αποδέχονται το Πλαίσιο και το Άτυπο Έγγραφο Γκουτέρες, ως έχουν και όπως τα ερμήνευσε ο ίδιος ο ΓΓ, οι δυο ηγέτες να δηλώνουν έτοιμοι για διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πριν άλλα γεγονότα (γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, εκλογές στην Τουρκία κλπ) δηλητηριάσουν και πάλι το κλίμα και οδηγήσουν σε νέα κρίση" και ότι "με βάση τα πιο πάνω, οι βασικές παράμετροι του κυπριακού θα έχουν επιλυθεί και θα υπάρχει αρκετός χρόνος για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων, λιγότερο σημαντικών, θεμάτων".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X