ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάρρευση Συνεργατισμού: «Εθνικό σπορ το να ξεφεύγουμε από τα παράθυρα»

Καταθέτουν Σωκράτους, Ρολάνδης, Μελάς και Ιωάννου

Με τέσσερις καταθέσεις συνεχίζονται σήμερα οι ακροάσεις ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στις 09.00, θα καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή ο Ανδρέας Σωκράτους, Διευθυντής Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, για να ακολουθήσει στις 10.00 η κατάθεση του πρώην Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

Στην 11.30 ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα βρεθεί ο Κώστας Μελάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών.

Τέλος, στις 12.30 θα καταθέσει, για δεύτερη φορά, στην Ερευνητική Επιτροπή ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Συνεχής ενημέρωση

13:26 Πολλές υποθέσει δανειοληπτών έκλεισαν με λάθος υπολογισμούς στη βάση παραπλανητικών χρεώσεων ενώ άλλες οδηγήθηκαν σε εκποίηση, ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο διόρθωσης και επιστροφής στους δανειολήπτες των παράνομων χρεώσεων σε λογαριασμούς που έκλεισαν υποστηρίζει ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Ιωάννου

13:23 Ο κ. Ιωάννου αναφερόμενος στη μελέτη της κ. Ιωάννου και τις αναφορές για ενδεχόμενη διάπραξη αστικών πειθαρχικών και πιθανών άλλων αδικημάτων υποστήριξε πως πρέπει το όλο θέμα να εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν λογαριασμοί στους οποίους δεν διορθώθηκε το λάθος με τις υπερχρεώσεις (ακόμα και σε τρεχούμενους) και είναι σε ισχύει η ίδια λάθος χρέωση π.χ αντί 2% ο τόκος ανέρχεται στο 6% υποστηρίζει ο κ. Ιωάννου.

13:02 Ο κ. Ιωάννου υποστηρίζει πως το επιπλέον ποσό που προέκυψε από τις υπερχρεώσεις ενδεχομένως να μετάτρεψε εξυπηρετούμενα δάνεια σε κόκκινα.

12:59 Ο πρόεδρος ρωτά τον μάρτυρα ποιοι γνώριζαν στην ΣΚΤ για το πρόβλημα με τις υπερχρεώσεις. Γνώση κατά τον κ. Ιωάννου πρέπει να είχε το λογιστήριο και η Γενική Διεύθυνση. Ο κ. Ιωάννου υποστηρίζει πως το επιπλέον ποσό που προέκυψε από τις υπερχρεώσεις ενδεχομένως να μετάτρεψε εξυπηρετούμενα δάνεια σε κόκκινα.

12:57 Όπως ανάφερε πριν από 18 μήνες δόθηκε οδηγία στην κ. Ιωάννου για μελέτη αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι ποινικών αστικών και πειθαρχικών αδικημάτων στη πρακτική που ακολουθήθηκε για τις υπερχρεώσεις λογαριασμών πελατών της ΣΚΤ. Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν γνωστά στα ΣΠΙ αλλά και τη ΣΚΤ

12:47 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για δεύτερη φορά ο Παύλος Ιωάννου Χρηματοοικονομικός Επίτροπος. Ο κ. Ιωάννου ζήτησε ο ίδιος να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής μετά την κατάθεση της προϊσταμένης Εσωτερικής Επιθεώρησης Μαρίας Ιωάννου.

12:12 Ο πρόεδρος των Δανειοληπτών επιρρίπτει ευθύνες στη Κεντρική Τράπεζα για την κατάσταση στην οποία περιήλθε και ο Συνεργατισμός.

11:48 Η παρουσία του κ. Μελά στην Επιτροπή πραγματοποιείται με αίτημα του ιδίου. Αναφερόμενος στα όσα κατέθεσε ο κ. Ρολάνδης ο μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι ο Έφορος Συνεργατισμού είχε υπερεξουσίες. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως ο Έφορος μπορούσε να δεσμεύει περιουσίες χωρίς την παρέμβαση των Δικαστηρίων

11:43 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κώστας Μελάς πρόεδρος του Συνδέσμου Δανειοληπτών.

10:31 Ρολάνδης για Συνεργατισμό: Τα σάπια μήλα, ο Θεός και τα κόμματα

10:22 Είναι κοινωνικό κυρίως το θέμα του χαμηλού ποσοστού εκποιήσεων την ώρα που υπάρχει μεγάλη προσφορά. Επίσης περιέχει οικονομικού και επιχειρηματικούς παράγοντες συμπληρώνει ο μάρτυρας απατώντας στο ερώτημα για τα χαμηλά ποσοστά εκποιήσεων.

10:15 Επίσης, όσον αφορά το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι «υπάρχουν οι θεσμοί, υπάρχουν οι νόμοι, υπάρχουν οι διαδικασίες, υπάρχουν υπηρεσίες, αλλά κάναμε εθνικό σπορ να ξεφεύγουμε από τα παράθυρα».

09:58 Ο κ. Σωκράτους εξηγεί στην Επιτροπή το πλαίσιο νόμου για τις εκποιήσεις μετά το 2014. Όπως υποστηρίζει το θέμα της εκποίησης χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως μοχλός πίεσης και όχι ως τελική βούληση

09:38 Ο κ. Σωκράτους τόνισε την διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης απ’ όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας για να είναι αποτελεσματικό το εργαλείο των εκποιήσεων. Οι πολύπλοκες διαδικασίες που οδηγούσαν σκόπιμα σε βάθος χρόνου για να μπορεί να εκποιήσει ένα ακίνητο οδηγούσε σχεδόν στην ολότητά τους και τις ελάχιστες υποθέσεις που έφθαναν στο δικαστήριο να μην καταλήγουν σε εκποίηση. Ο κ. Σωκράτους με νόημα σημείωσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι δανειστές δεν ενεργοποιούσαν τις πρόνοιες των υποθηκών με αποτέλεσμα οφειλέτες να πραγματοποιούν πράξεις την ίδια ώρα που είχαν χρέη για τα συγκεκριμένα ακίνητα που αξιοποιούσαν και ήταν υποθηκευμένα.

09:10 Ενώπιον της Επιτροπής ο Ανδρέας Σωκράτους Διευθυντής Κτηματολογίου. Ο μάρτυρας ερωτηθείς αναφέρει πως μέχρι το 2014 ουδείς στην Δημοκρατίας μπορούσε να πραγματοποιήσει εκποιήσεις πλην του Κτηματολογίου. Ο κ. Σωκράτους εξηγεί στην Επιτροπή τον τρόπο αναγκαστικής πώλησης ακίνητης περιουσίας μέχρι το 2014.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X