ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής το θέμα της ΑΟΖ

Ενημέρωσε με επιστολή ο Τουσκ τους 27

Στην ατζέντα του Άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Παρασκευής θα βρεθεί η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης, την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση του Προέδρου Τουσκ αναφέρεται ότι "εκτός από τις δύο κύριες συζητήσεις, θα τεθούν σύντομα άλλα θέματα" και ανάμεσα σε αυτά σημειώνεται ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μας ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο".

Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία συζητήσεων, ο Ντ.Τουσκ καταγράφει πως "μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Gentiloni, θα υπενθυμίσω τη σημασία της βοήθειας για τη χρηματοδότηση των δράσεων στη Λιβύη", πως "ο Πρόεδρο Μακρόν θα ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις των πολιτών" και πως ο ίδιος θα ενημερώσει για το πώς σκοπεύει να προετοιμάσει τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών του Brexit για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ των 27 το Μάρτιο.

Αναλυτικά, τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι η συζήτηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από το Brexit και άλλα θεσμικά ζητήματα, καθώς και μια ξεχωριστή συζήτηση για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.

Ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρει ότι "πρέπει να εξετάσουμε τη σύνθεση του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit", σημειώνοντας ότι "φαίνεται φυσικό ότι λιγότερα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν λιγότερες θέσεις" και καταγράφει την πρόταση του ΕΚ, που λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, θα οδηγήσει σε 705 βουλευτές αντί των σημερινών 751. Οι υπόλοιπες έδρες θα διατηρηθούν ως αποθεματικό για τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ.

Το δεύτερο θέμα αφορά τον ορισμό του Προέδρου της Κομισιόν. Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα σκοπεύουν να διορίσουν επικεφαλής υποψήφιους (Spitzenkandidaten), όπως το 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να επιλέγεται αποκλειστικά ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ντ.Τουσκ καταγράφει "μια άλλη νέα ιδέα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι η δημιουργία διακρατικών καταλόγων" (διεθνικές λίστες επικρατείας) αλλά τοποθετεί την εφαρμογή του μέτρου στο 2024.

Επιπλέον άλλα θεσμικά ζητήματα περιλαμβάνουν τον αριθμό των Ευρωπαίων Επιτρόπων, τη δυνατότητα συγχώνευσης των Προέδρων της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συμβουλίου, και την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι 27 θα συζητήσουν και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 (ΠΔΠ) που θα περιλαμβάνει τις "νέες προτεραιότητες, όπως η παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης, η βελτίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας καθώς και η μεγαλύτερη επένδυση στο πρόγραμμα Erasmus", αλλά και το κενό λόγω της Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X