ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σταυρινίδης: Δώσαμε όλα τα πυρομαχικά στα ΜΕΧ, αλλά είχαμε το πιο κόκκινο χαρτοφυλάκιο

«Κρατούσε την τράπεζα από τον λαιμό»

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) που θα έσωζε την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ήταν ο υπέρτατος στόχος του οργανισμού, αλλά η κληρονομιά του Συνεργατισμού, το προφίλ του χαρτοφυλακίου, ο κρατικός του χαρακτήρας του σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο δεν του επέτρεψαν να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γιάννης Σταυρινίδης.

«Όλα τα πυρομαχικά του Συνεργατισμού μπήκαν εκεί (μείωση ΜΕΧ), αλλά είχε το πιο κόκκινο από τα κόκκινα χαρτοφυλάκια, είχε χαρτοφυλάκιο λιανικής με μέσο δάνειο €115.000. Η ανώτερη διεύθυνση είχε 120.000 λογαριασμούς να αναδιαρθρώσει, είχε όλα τα σπίτια του κόσμου ως εξασφάλιση και είχε και κάποιους νόμους που δεν ήταν βοηθητικοί. Συνεπώς ποια ήταν η στρατηγική στόχευση; Η οργανική αναδιάρθρωση. Δεν μπορούσε ούτε να τα πουλήσει ούτε να ανακτήσει μέσω εκποιήσεων διότι κουβαλούσε μια κληρονομιά, τον κοινωνικό χαρακτήρα», είπε ο κ. Σταυρινίδης καταθέτοντας σήμερα στον Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Σημείωσε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός «κρατούσε την τράπεζα από τον λαιμό» και ότι ήταν αυτός που πρότεινε τον διαχωρισμό της τράπεζας σε καλή και κακή, κάτι που ανάγκασε τον σύμβουλο της ΣΚΤ, Citigroup, να κάνει μια πιο ανοικτή διαδικασία.
Παράλληλα, αναγνώρισε πως αν γινόταν νωρίτερα η συγχώνευση, η τράπεζα θα είχε καλύτερα αποτελέσματα, αφού έλυσε το πρόβλημα με «τα καπετανάτα». Σημείωσε ωστόσο ότι ο στόχος αυτός θεωρήθηκε ότι έπρεπε να αποφευχθεί, αφού ήταν το τιμωρητικό μέτρο σε περίπτωση που η τράπεζα έχανε ένα στόχο από τις δεσμεύσεις της στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση