ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σταυράκης για Συνεργατισμό: Το μερίδιο ευθύνης της Κυβέρνησης Χριστόφια

Ο τέως ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ολιγωρία της τότε Κυβέρνησης

Οι εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας του Συνεργατισμού και του Εφόρου Συνεργατισμού δεν έδειχναν πρόβλημα κεφαλαιουχικής επάρκειας, ή κακοδιαχείρισης ή ατασθαλιών, ήταν «καλές εκθέσεις» , ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

Ο κ. Σταυράκης ο οποίος διετέλεσε Υπουργός στην κυβέρνηση Χριστόφια την περίοδο 29.2.2008 έως και 5.8.2011 ανέφερε επιπρόσθετα ότι μερίδιο ευθύνης ίσως να είχε και η κυβέρνηση για την κατάσταση και διατύπωσε την προσωπική εκτίμηση ότι οι αρχές του Συνεργατισμού με συνετή πολιτική , αποτελεσματικότερη διαχείριση είσπραξης δανείων και παραχώρηση δανείων με καλύτερα κριτήρια, το θέμα της κεφαλαιουχικής επάρκειας θα μπορούσε να είχε καλυφθεί.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Σταυράκης παραδέχθηκε ότι ο Συνεργατισμός είχε θέμα με ψηλά επιτόκια την περίοδο 2009-2010.

Συγκεκριμένα για το θέμα της κεφαλαιουχικής επάρκειας ο κ. Σταυράκης είπε ότι ως Κυβέρνηση «θα μπορούσαμε να το είχαμε κυνηγήσει λίγο περισσότερο και ναι αν υπήρξε ολιγωρία έχουμε και εμεις μερίδιο ευθύνης».

Σε ερώτηση για τις εκθέσεις (ελεγκτικής υπηρεσίας του Συνεργατισμού και Εφόρου) που παρουσιάζονταν στο Υπουργικό και αν είχαν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα διόρθωσης, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν θυμάται να γινόταν διεξοδική συζήτηση των εκθέσεων αυτών και ότι οι εκθέσεις αυτές «ήταν καλές», και έδιναν ικανοποιητική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Συνεργατισμού.

Σε σχόλιο του Γιώργου Χαραλάμπους της Επιτροπής ότι εκπλήσσει το γεγονός ότι λάμβαναν εκθέσεις που έδιναν ωραιοποιημένη εικόνα και διερωτώμενος «δεν σας ενημέρωναν σωστά;», ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι οι εκθέσεις αυτές δεν έδιναν την εικόνα για τα κεφάλαια , ούτε για σπατάλες, κακοδιαχείριση και ΜΕΔ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη διάβασε στον πρώην ΥΠΟΙΚ πρακτικά του Υπουργικού ημερομηνίας 8/3/2010 στα οποία φαίνεται ότι ο τότε Πρόεδρος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη να συνεργαστεί με τον ίδιο και τον υφυπουργό παρά τω προέδρω για να προστατευθεί ο Συνεργατισμός γιατί ήταν λαϊκή κατάκτηση. Σε ερώτηση αν θυμάται τους χειρισμούς που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και τα μέτρα που ενδεχομένως να λήφθηκαν, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν θυμάται, καθώς πέρασαν πολλά χρόνια.

«Δεν θυμάμαι να ζητήθηκε η βοήθεια μου από τον Αντώνη (Πασχαλίδη) και τον υφυπουργό, και αν επανέρχετο ( το θέμα) στο Υπουργικό, θα καταγράφετο στα πρακτικά», ανέφερε.

Ο κ. Αρέστη συνέχισε με άλλο πρακτικό ημερομηνίας 29/3/2011 στο οποίο ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε επισημάνσεις για αλόγιστα έξοδα, για ενδεχόμενο να μπει ο Συνεργατισμός υπό επιτήρηση κλπ και ρώτησε τον κ. Σταυράκη να πει αν λήφθηκαν μέτρα, μετά τις επισημάνσεις του τότε Προέδρου.

«Παραιτήθηκα τον Ιούλιο του 2011 και δεν θυμάμαι να είχαν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα», απάντησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
Ο ίδιος, είπε, τον Απρίλιο του 2011 είχε πει στο Υπουργικό για το ενδεχόμενο να γίνουν τεστ αντοχής και στον Συνεργατισμό ο οποίος ίσως αποτύχει γιατί είχε θέμα επάρκειας κεφαλαίων με έλλειψη ύψους 200 εκατομμυρίων.

Ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε σε ενημέρωση προς τον Αντώνη Πασχαλίδη, τότε Υπουργό Εμπορίου, για μεγάλες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων , προσθέτοντας ότι παρά τις υποθήκες που είχαν τα δάνεια αυτά, «δεν τα κυνηγήσαμε».

Είπε ακόμη ότι είχε επισημανθεί στον Συνεργατισμό ότι έπρεπε να βελτιωθεί ο δείκτης των ΜΕΔ, ότι αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα και η μέριμνα όλων έπρεπε να ήταν η εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της είσπραξης αυτών των δανείων.

Είπε επίσης ότι τα επιτόκια ήταν ψηλά το 2009 και το 2010 σε σχέση με το τι ίσχυε στην υπόλοιπη Ευρώπη και έγινε προσπάθεια για μείωση αλλά η μείωση αυτή «δεν ήρθε όσο γρήγορα ελπίζαμε».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, ο Γιώργος Χαραλάμπους διάβασε πρακτικό στις 20/1/2011 με βάση το οποίο έγινε συζήτηση στο Υπουργικό για επιβολή τραπεζικού τέλους που θα απέφερε έσοδα 60 εκατομμύρια ετησίως.

Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα έπρεπε να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να μην εμφανιστεί ότι ο Συνεργατισμός έχει πρόβλημα και ερωτηθείς «αν το πρόβλημα απεκρύβετο», ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι τα πρακτικά δεν αποδίδουν σωστά το τι είχε πει ο ίδιος και ότι βρίσκονταν σε αναζήτηση τρόπων καταμερισμού του τέλους σε τράπεζες, ξένες και ντόπιες , και στο συνεργατισμό ώστε αυτός ο τρόπος να ήταν αποδεκτός.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος αναγνώριζε το πρόβλημα, απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι στο Υπουργικό είχε τονίσει ότι ενδεχομένως ο Συνεργατισμός να αντιμετώπιζε πρόβλημα με έλλειψη κεφαλαίων ίσως μέχρι και 200 εκ .

Σε ερώτηση αν στις συναντήσεις με την Συνεργατική Κεντρική και στις επισημάνσεις για πρόβλημα επάρκειας, είχαν ληφθεί μέτρα και αποφάσεις για την μαύρη τρύπα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο ίδιος είχε την προσωπική εκτίμηση ότι το ποσό των 200 εκ ήταν μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος του Συνεργατισμού και ήταν διαχειρίσιμο με συνετή πολιτική και μείωση των ΜΕΔ.

«Και είπα ότι αν ο Συνεργατισμός επικεντρώνετο στην καλύτερη είσπραξη δανείων και στη χορήγηση δανείων με καλύτερα κριτήρια, το θέμα θα ελύνετο σχετικά εύκολα», ανέφερε.

Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι πλάνο έκανε ο Συνεργατισμός, και ότι αν η Κυβέρνηση είχε ακούσει τους ψιθύρους για τα 200 εκ , τότε θα έπρεπε και οι του Συνεργατισμού να τους είχαν ακούσει και να έκαναν πλάνα.

«Δεν ξέρω αν ενήργησε (ο Συνεργατισμός), θα μπορούσαμε να το κυνηγήσουμε λίγο περισσότερο και αν υπήρξε ολιγωρία, ναι και εμείς έχουμε μερίδιο ευθύνης», είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε επίσης ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δανείζονταν από τον Συνεργατισμό και ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα , αντιθέτως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα ποσά εισπράχθηκαν και δεν ζήμιωσε ο Συνεργατισμός.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός πρόσφερε μακροχρόνιο δανεισμό στους δήμους με πολύ χαμηλό επιτόκιο και για να υπάρξει ενίσχυση του Συνεργατισμού το Υπουργικό είχε αποφασίσει την αναπροσαρμογή του επιτοκίου στο 1,5%, με τη συμφωνία των δύο μερών.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X