ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Η πρόταση της Κυβέρνησης μεταφέρεται στα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών οργανώσεων

«Πρόκειται για μια καλή πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία»

Στα συλλογικά τους όργανα θα μεταφέρουν την Παρασκευή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την πρόταση που κατέθεσε σήμερα Πέμπτη η Κυβέρνηση, για να την αξιολογήσουν.

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα συνέρχεται η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρό της για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρόταση που τους δόθηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα συνάντηση με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, στην παρουσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, η οποία αποτελούσε μεταφορά της σημερινής απογευματινής κοινής συνεδρίας Υπουργού και οργανώσεων που θα διεξαγόταν στο Υπουργείο, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.

Σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι είναι σημαντικό το ότι η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, αναπτύχθηκαν οι κατευθύνσεις και οι προσανατολισμοί, όπως και η γενική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής.

«Ακούστηκαν οι σκέψεις και οι εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στις οργανώσεις μια συνολική πρόταση για τη φετινή σχολική χρονιά, 2018-2019. Πιστεύουμε ότι με καλή θέληση θα μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία, εφόσον αυτή η πρόταση συναντά και απαντά σε ανησυχίες και ζητήματα που έχουν εγείρει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντά και το ζητούμενο του να προχωρήσουμε με την πολιτική φιλοσοφία της Κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Νοουμένου ότι στη συνέχεια θα έχουμε αμέσως εντατικό διάλογο, συνολικά, και για τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος και για ένα σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε συνάρτηση των δύο, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν, όπως είναι το ταμείο προνοίας των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία, η υλικοτεχνική υποδομή - κτιριακές εγκαταστάσεις και όλες οι άλλες ανάγκες για αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων- η επιπλέον επιμόρφωση για την οποίαν υπάρχει ανάγκη, η ενίσχυση σημαντικών προγραμμάτων στα σχολεία, όπως είναι το πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ή ακόμα το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της παραβατικότητας, όπως είναι το ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, η στήριξη των αναλφάβητων παιδιών με ενισχυτική διδασκαλία, οι παιγνιδότοποι στην προδημοτική εκπαίδευση, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και μια σειρά άλλων θεμάτων, σημείωσε.

«Γίνεται λόγος για ένα διάλογο με τακτή προθεσμία, ο οποίος θα καταλήξει και θα ενισχύσει σφαιρικά το δημόσιο σχολείο. Η φιλοσοφία της κυβερνητικής προσέγγισης είναι ότι θέλουμε να ενισχύσουμε το έργο των εκπαιδευτικών στο σχολείο, να στηρίξουμε τα παιδιά στην προσπάθειά τους για μάθηση και ταυτόχρονα να βρεθούν οι τρόποι, ούτως ώστε τα αποτελέσματα του σχολείου μας να είναι αντίστοιχα της προσπάθειας σε χρηματοδότηση και άλλως πως, που είναι έτοιμη να κάνει η Πολιτεία. Αυτή τη στιγμή η συνολική πρόταση είναι στα χέρια των ηγετών των εκπαιδευτικών οργανώσεων", επεσήμανε.

"Θέλουμε να ελπίζουμε - επειδή πρόκειται για μια καλή πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία και να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα – ότι αμέσως, τις επόμενες ώρες και μέρες θα γίνει αποδεκτή, και από κει και πέρα θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τον συνολικό διάλογο για να δώσουμε τις οριστικές λύσεις», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν ειδικά την επόμενη σχολική χρονιά, 2018-2019. Γενικότερες αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά στη διαδικασία του διαλόγου σε συνεργασία και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά και τους οργανωμένους γονείς.

«Διευκρινίζουμε ότι σήμερα ακολουθεί συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους οργανωμένους γονείς, τους οποίους πρόκειται στη συνέχεια να συναντήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι από την πλευρά της Κυβέρνησης θεωρούμε ότι βασικοί συντελεστές και συνεργάτες είναι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο φυσικά και οι γονείς», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, είπε ότι είχαν μια πολύωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά αρκετά θέματα.

«Το αποτέλεσμα της όλης συνάντησης ήταν να έχουμε στα χέρια μας τώρα μια πρόταση την οποία εμείς καθηκόντως θα μεταβιβάσουμε στα συλλογικά μας σώματα και αναλόγως θα καθορίσουμε τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα εξετάσουμε την συγκεκριμένη πρόταση το αμέσως επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπωσδήποτε οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν κατά το δυνατό με απώτερο σκοπό να έχουμε μια απάντηση και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις από κοινού όσο το δυνατό το συντομότερο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα γίνει κανονικά η πορεία της 28ης Αυγούστου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αυτή την στιγμή «εμείς εκείνο που έχουμε να μεταφέρουμε είναι την πρόταση στα συλλογικά μας σώματα,τα οποία ακόμα δεν την έχουν πάρει καν».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η κάθε οργάνωση θα την εξετάσει ξεχωριστά, και η διαδικασία θα είναι ότι έκαναν όλο το τελευταίο διάστημα.

«Θα γίνουν και συνεδρίες αν χρειαστεί και των Διοικητικών Συμβουλίων. Αυτά είναι θέματα διαδικαστικά. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τη συζήτηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη πρόταση», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X