ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα σκαριά νέα ευκαιρία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων κοινωνικών οφειλών

Σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζει και το Υπουργείο Εργασίας

Νέα ευκαιρία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων κοινωνικών οφειλών δίνει σε οφειλέτες η πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι και η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής.

Σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζει και το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2019 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, τα θετικά αποτελέσματα της υφιστάμενης νομοθεσίας αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί οφειλέτες δεν υπέβαλαν αίτηση το 2016 για ένταξή τους στη ρύθμιση ή δεν κατάφεραν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, δημιούργησε την ανάγκη για κατάθεση νέας πρότασης νόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Φακοντής, με τη νομοθεσία του 2016 εγκρίθηκαν 8.535 αιτήσεις για το συνολικό ποσό των 137 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα εισπράχθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 37 εκ., ενώ υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν άλλα 30 εκ.

Οι μισοί από αυτούς, οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση, δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Επιτροπής ότι ετοιμάζει και το ίδιο σχετικό νομοσχέδιο καθώς «συμφωνεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες εισφορές».

Για αυτό δεσμεύτηκαν σήμερα ότι στις αρχές του 2019 θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο να κατατεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, για να συζητηθεί παράλληλα με την πρόταση νόμου, είπε.

Ανέφερε τέλος ότι για το ΑΚΕΛ το θέμα κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα βοηθήσει τους οφειλέτες να πληρώσουν τις καθυστερημένες εισφορές ενώ θα βοηθήσει το ΤΚΑ να εισπράξει καθυστερημένα ποσά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση