ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα μαχαίρια Κυβέρνηση - ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Οι δηλώσεις του Άντρου και η απάντηση της κυβέρνησης

Σε σκληρή αντιπαράθεση μπήκε ΑΚΕΛ και Προεδρικό σχετικά με το κυπριακό και τη φημολογία δύο κρατών. Σε δηλώσεις του ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως η τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο Κυπριακό τους τελευταίους 15 μήνες έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να θέτουν επί τάπητος λύση δυο κρατών, σημειώνοντας ότι είναι προδοτικό να συζητιέται λύση δύο κρατών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου τύπου Πρόδρομου Προδρόμου σημειώνοντας πως ο κ. Κυπριανού ξεπερνά τον εαυτό του και κάθε προηγούμενο «καταφερόμενος εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν διστάζει να του καταλογίζει εκείνα τα οποία κάνει η Τουρκία».

Η αφορμή

Χαρακτηρίζοντας προδοτικό τα περί λύσης δύο κρατών, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί τη Δευτέρα δεν συγκλήθηκε Εθνικό Συμβούλιο αλλά Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων και σημείωσε πως, «θα πάμε να ακούσουμε και σίγουρα να πούμε πολλά».

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ μίλησε για το σωστό περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, διαμηνύοντας πως το περιεχόμενο της ΔΔΟ «καταγράφεται σε επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία λέμε ότι σεβόμαστε, αυτό καταγράφεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αυτό καταγράφεται στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ».

«Ως εκ τούτου, αν θέλουμε πραγματικά λύση, μέσα σε αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να την αναζητήσουμε», είπε και εξήγησε τους λόγους που το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.

Όπως είπε, με την τακτική που έχει ακολουθήσει ο Πρόεδρος μετά το Κραν Μοντανά, έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους, όποιοι και να είναι αυτοί - είτε η Τουρκία, είτε κάποιοι εδώ στην Κύπρο, υπάρχει και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι είναι από τον ίδιο τον Πρόεδρο που ξεκινούν κάποια πράγματα, αλλά εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο - να θέτουν επί τάπητος λύση δυο κρατών, που μιλούμε για διχοτόμηση.

Υπογραμμίζοντας πως «είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι η διχοτόμηση απλά θα σημαίνει τη συνέχιση της ζωής μας, όπως ακολουθεί σήμερα μια πορεία», ο Άντρος Κυπριανού προειδοποίησε ότι «η διχοτόμηση θα είναι η αφετηρία νέων περιπετειών για την Κύπρο, αφού θα έχουμε δίπλα μας ένα τουρκικό κράτος, το οποίο σε κάποιο στάδιο θα αναζητήσει ζωτικό χώρο να επεκταθεί και ο ζωτικός χώρος δεν θα είναι η θάλασσα, αλλά θα είναι το νότιο μέρος της Κύπρου».

Ο κ.Κυπριανού τόνισε πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η όποια συζήτηση περί λύσης δυο κρατών και πρόσθεσε πως είναι προδοτικό να συζητιέται η λύση δυο κρατών.

Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πουν ποιό είναι το σχέδιο τους για να αποτραπεί ο "Πορθητής" να κάνει γεωτρήσεις και πως δεν αρκεί να λένε ότι υπάρχει σχέδιο Β`. «Πρέπει να είναι πειστικό αυτό το σχέδιο για να μην επιτρέψει στον "Πορθητή" να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και ελπίζω και εύχομαι να μην μας πουν αύριο ότι τη γεώτρηση την έκαναν στη δική τους περιοχή. Η Κύπρος μια είναι», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμήνυσε ότι θα είναι «τεράστια η ζημιά που θα προκληθεί στην Κύπρο αν αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και κάλεσε την Κυβέρνηση να ακούσει «τι λένε οι φίλοι μας, οι οποίοι μας λένε ότι θα δυσκολευτούν αυτή τη φορά να σταματήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
Το σημαντικότερο ωστόσο, για τον κ.Κυπριανού, είναι οι αλλαγές που, όπως είπε, συντελούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα " σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους για τη λύση η οποία θα φέρει την απελευθέρωση και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας".

«Αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν συζητά για το Κυπριακό», είπε και επανέλαβε την άποψη πως η Κυβέρνηση δεν έπραξε οτιδήποτε τους τελευταίους 15 μήνες για να συμβάλει στη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού για μια φορά ακόμα ξεπερνά τον εαυτό του, αλλά και κάθε προηγούμενο, καταφερόμενος εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν διστάζει να του καταλογίζει εκείνα τα οποία κάνει η Τουρκία» υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Όπως είπε, «ο κ. Άντρος Κυπριανού κατακρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
• διότι η Τουρκία προκάλεσε το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά και έκτοτε απειλεί και προβάλλει αξίωση να εγκαταλείψουμε το πλαίσιο των Η.Ε.!
• διότι η Τουρκία προβάλλει την ιδέα των δυο κρατών και επιδιώκει να εξισώσει τα κατεχόμενα με την Κυπριακή Δημοκρατία!
• διότι και στα κατεχόμενα πολλοί βλέπουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ως ευκαιρία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους»!

«Πού θέλει να καταλήξει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όταν κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις υπαιτιότητες και τα σχέδια της Τουρκίας» διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου

«Ακούγοντας σήμερα τον κ. Άντρο Κυπριανού ο κάθε πολίτης διερωτάται:

• πώς είναι δυνατό να προβληματίζεται ανησυχώντας για τα νέα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και για το σκάφος «Πορθητής» χωρίς όμως να βρίσκει ούτε μια λέξη να πει για την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της;
• πώς είναι δυνατό να διαπιστώνει ανήσυχος ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους», αλλά αντί να εναντιώνεται σε εκείνο που απειλεί με αφανισμό την τουρκοκυπριακή κοινότητα καταλήγει να αιτιάται την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας του;
• πώς είναι δυνατό να μιλά για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα διχοτόμησης» -την οποία επιχειρεί να καταλογίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ενώ είναι εκείνος ο ίδιος που δείχνει διαρκώς να κινείται μέσα σε θολές «περιρρέουσες ατμόσφαιρες» παιγνίων αντιμετάθεσης των ευθυνών;

Σωστά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της λύσης καταγράφεται σε επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του οργανισμού. Γι’αυτό δεν μπορεί να παριστάνει ότι αγνοεί πως αυτήν ακριβώς τη βάση λύσης διεκδικεί διαρκώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι αυτή τη θέση κατέθεσε και πρόσφατα στον ίδιο τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες».

Πηγή: Η Καθημερινή 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X