ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σπέχαρ:Ο Γκουτέρες ενδιαφέρεται να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις

Από τα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό

Συγκεκριμένες ιδέες ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει από τα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τις συναντήσεις που θα έχει προσεχώς μαζί τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπός του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ύστερα από συνάντησή της το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασίαδη.

Η κ. Σπέχαρ είπε πως ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως ο ΓΓ του ΟΗΕ προσβλέπει να συναντηθεί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τα διάφορα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων, και να ακούσει τα αποτελέσματα της περισυλλογής τους.

Η αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε πως τώρα φαίνεται να είναι μια καλή στιγμή ο ΓΓ να ακούσει όλα τα μέρη και τις ιδέες τους για το ποιά ακριβώς είναι τα σχέδιά τους για το πώς θα προχωρήσουν προς τα μπρος, σημειώνοντας πως ειδικότερα ο ΓΓ ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς τα μέρη μπορεί να έλθουν σε επαφή.

Η κ. Σπέχαρ χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή, σημειώνοντας πως την ζήτησαν τα Ηνωμένα `Εθνη για σκοπούς ενημέρωσης και για να βοηθήσουν τα ΗΕ στη Νέα Υόρκη να προετοιμαστούν για τις επικείμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είπε επίσης πως ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να συζητήσει επίσης μαζί του για τις επικείμενες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενη στις προσεχείς χωριστές συναντήσεις του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Καναδέζα διπλωμάτης ανέφερε πως "ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον ΓΓ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης όπως συνήθως πράττει, για να συζητήσουν για το Κυπριακό, και ασφαλώς ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ασχοληθεί και με άλλα θέματα".

Σημείωσε πως και ο κ. Ακιντζί "όπως συνήθως κάνει θα βρίσκεται εκεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και θα έχει επίσης συνάντηση με τον ΓΓ".

Η κ. Σπέχαρ είπε πως ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασίαδη πως "ο ΓΓ προσβλέπει να συναντηθεί με τα διάφορα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων - ασφαλώς θα βρίσκονται όλοι εκεί στο υψηλότερο επίπεδο - και προσβλέπει να ακούσει τα αποτελέσματα της περισυλλογής τους".

Υπενθύμισε πως μετά το Κραν Μοντάνα ο ΓΓ εισηγήθηκε στα μέρη και στους ηγέτες ειδικότερα ότι θα ήταν καλό να αναστοχαστούν για το αποτέλεσμα του Κραν Μοντάνα και για το δρόμο προς τα μπρος.

"Και τώρα φαίνεται να είναι μια καλή στιγμή για να τους ακούει όλους και να ακούσει τις ιδέες τους για το ποιά ακριβώς είναι τα σχέδιά τους για να προχωρήσουν προς τα μπρος", είπε, προσθέτοντας πως ο ΓΓ ειδικότερα ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς τα μέρη μπορεί να έλθουν σε επαφή.

Ερωτηθείσα αν ο ΓΓ θα ακούσει μόνο από τα μέρη, τους ηγέτες ή θα κάνει εισηγήσεις για το επόμενο βήμα, η κ. Σπέχαρ είπε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται υπό την καθοδήγηση των ηγετών και είναι κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας..

"`Ετσι σε αυτό το κλίμα, ο ΓΓ πραγματικά θέλει να ακούσει τα μέρη πρώτα από όλα", ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν η διαδικασία θα προχωρήσει με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και όλοι πρέπει να το σεβαστούν, η κ. Σπέχαρ είπε πως ο ΓΓ θέλει να ακούσει τα μέρη για αυτό το θέμα. "Το πλαίσιο παραμένει διαθέσιμο και οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ παραμένουν διαθέσιμες", ανέφερε.

Κληθείσα να πει κατά πόσο εκτιμά πως η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια, η κ. Σπέχαρ απάντησε "`Οχι. Όχι απαραίτητα". Πρόσθεσε πως η διαδικασία έχει προχωρήσει μέσα στα χρόνια, εντός και εκτός εκλογικών αναμετρήσεων. Πρόσθεσε πως "υπάρχουν πάντα διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να πει απαραίτητα ότι αυτός θα είναι ένας αρνητικός παράγοντας ή ένας παράγοντας που θα εμποδίσει τη διαδικασία".

Ερωτηθείσα για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, η κ. Σπέχαρ υπενθύμισε πως ο ίδιος ο ΓΓ αναφέρθηκε στην έκθεσή του απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πριν δυο ημέρες στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε πως η έκθεση θα πρέπει να αναμένεται είτε στο τέλος αυτού του μήνα είτε στις αρχές του ερχόμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X