ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε νέα Διάσκεψη για την Κύπρο προσβλέπει ο Αναστασιάδης

Θα προετοιμαστεί καλά και θα δοκιμαστούν οι θέσεις της Τουρκίας

Η ε/κ πλευρά εμμένει και επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση αν η Τουρκία εμμείνει στη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας η θέση αυτή έγινε αποδεκτή και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης για τη μέρα μνήμης κρατητηρίων στην Κοκκινοτριμιθιά, επανέλαβε την ετοιμότητά του να προσέλθει στον διάλογο αν αυτός προετοιμαστεί καλά και να δοκιμαστούν οι θέσεις της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασάδης απηύθυνε έκκληση για ενότητα και όπως υπάρξουν ηπιότεροι τόνοι όξυνσης στο εσωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τιμώντας σήμερα με την παρουσία μας εδώ τους αγωνιστές των εκάστοτε αγώνων του Έθνους και επιδιώκοντας τη δικαίωση της θυσίας τους, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι στόχος του δικού μας αγώνα και μιλώ για όλη την πολιτική ηγεσία, είναι η εξεύρεση λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται πριν και πάνω από όλα στις προσδοκίες του λαού», λαμβάνοντας υπόψη «τις εύλογες ανησυχίες και προσδοκίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, γιατί είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα που εδώ και 43 χρόνια ζει το καθεστώς της προσφυγιάς».

Επεσήμανε πως και οι Τ/κ «ως αποτέλεσμα της εισβολής υποφέρουν από μια απομόνωση που η Τουρκία τους επέβαλε».

«Για αυτό και η έκκληση μας είναι να συνειδητοποιήσουν ότι η δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων ανεξαίρετα των νομίμων κατοίκων αυτού του νησιού», είπε και συμπλήρωσε: «Για αιώνες είχαμε την ευκαιρία ειρηνικά να συμβιώσουμε. Οι παρεμβάσεις των τρίτων έφεραν τα προβλήματα που σήμερα ζούμε. Ιδιαίτερα όμως αυτό που κρατά ακόμα άλυτο το εθνικό μας πρόβλημα είναι η εμμονή της Τουρκίας μέσω της Κύπρου να ενασκεί τις πολιτικές που εξυπηρετούν την Τουρκία και όχι τους Κύπριους πολίτες».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτό που κρατά ακόμα άλυτο το εθνικό μας πρόβλημα είναι η εμμονή της Τουρκίας μέσω της Κύπρου να ενασκεί τις πολιτικές που εξυπηρετούν την Τουρκία και όχι τους Κύπριους πολίτες».

«Για αυτό και η εμμονή μου και η αξίωση μου, κάτι που έγινε τελικά δεκτό και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση αν η Τουρκία εμμείνει στη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αν η Τουρκία εμμείνει πως τάχα για την εξωτερική ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται η δημιουργία στρατιωτικής βάσης και η εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων», τόνισε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση, πρόσθεσε, είναι νέος συμβιβασμός, αλλά που θα βασίζεται στις αρχές και αξίες των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Χαρακτηρίζοντας ορθή την παρατήρηση του προέδρου του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων Γιάννη Σπανού πως δεν μπορεί να αφήνονται πλέον να διαδραματίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μόνοι οι Άγγλοι ή κάποιοι άλλοι παράγοντες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν είναι τυχαία η επιμονή και η εμμονή μου να κινητοποιώ όλα τα μόνιμα μέλη (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), το σύνολο της ΕΕ, που για πρώτη φορά έχει εμπλακεί στον διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να δούμε να δημιουργούνται οι συνθήκες κατοχύρωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεν είναι τυχαία η εμβάθυνση των σχέσεων, είτε με τους Αμερικανούς είτε με τους Αμερικανούς μέσω των συναντήσεων με τους Αντιπροέδρους των ΗΠΑ είτε οι επισκέψεις στη Μόσχα, είτε οι επισκέψεις στην Κίνα, είτε οι επισκέψεις στη Γαλλία, είτε γενικότερα η κινητοποίηση του όποιου μπορεί να ασκήσει επιρροή πάνω στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως ο ίδιος κατέστησε σαφές στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρξει προετοιμασία.

«Αλλά αν είναι να αποδώσει αυτός ο διάλογος σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, χρειάζεται προετοιμασία, χρειάζεται να δοκιμαστούν οι θέσεις της Τουρκίας. Εννοεί ή όχι αυτά που παραπλανητικά άφησε να εννοούνται προς τον ΓΓ την τελευταία νύχτα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά;», είπε και διερωτήθηκε «γιατί θα πρέπει να αναμένουμε την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων να διαπιστωθεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις;»

«Γιατί πρέπει ακόμα και ένας ΓΓ των ΗΕ να γίνεται θύμα παραπλάνησης;», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ε/κ πλευρά θα επιμείνει στο διάλογο άμεσα, «αν και εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, πάντα έχοντας κατά νου ότι αυτά που διεκδικούμε στο τραπέζι θα βασίζονται στις αρχές των ΗΕ, στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ την ίδια ώρα θα δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις ή θα πρέπει να δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια λύση που θα είναι εντός των ορίων της αξιοπρέπειας του Κυπριακού Ελληνισμού».

Λέγοντας πως ο ίδιος γνωρίζει τα όρια μέχρι πού μπορεί να διαπραγματευτεί και ποια λύση μπορεί να παρουσιάσει στο λαό, επανέλαβε ότι «δεν θα οδηγήσω τον λαό να αναλάβει τις ευθύνες που ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβω. Δεν θα παρουσιάσω σχέδιο στον λαό το οποίο δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια ενός λαού που καλείται να συμβιβαστεί με υπέρτερες δυνάμεις, που καλείται χάρη της επανένωσης της πατρίδας του να δεχθεί να υποστεί θυσίες».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε έκκληση προς όλους για ενότητα με στόχο την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.

«Αυτό που απαιτείται και είναι έκκληση μου προς όλους, είναι μακριά και πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν ενωθούμε δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε», είπε και συνέχισε: «Αν δεν ενώσουμε δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση, με διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση δεν θα πετύχουμε αυτό που σας χρωστούμε και αυτό που ιδιαίτερα που χρωστούμε περισσότερο και πάνω απ’ όλα συνεχίζοντας τους δικούς σας αγώνες στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Ο ίδιος είπε πως πιστεύει ότι «πρώτον ο πατριωτισμός δεν λείπει από κανέναν και δεύτερον ότι θα επικρατήσουν τουλάχιστον αυτή την περίοδο ηπιότεροι τόνοι όξυνσης στο εσωτερικό μέτωπο».

«Αυτό που απαιτείται είναι η ενότητα. Όποτε ο Ελληνισμός ήταν ενωμένος μεγαλουργούσε, όποτε ο Ελληνισμός ήταν διχασμένος καταγράφοντο και καταγράφονται εθνικές τραγωδίες, ας τις αποτρέψουμε, είναι χρέος, είναι υποχρέωση, είναι τιμή προς όλους εσάς αλλά και προς όσους έδωσαν τη ζωή τους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X