ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε εξαιρετικά δυναμική φάση οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

Οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ έχουν εισέλθει σε μια νέα, εξαιρετικά δυναμική φάση τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, χθες βράδυ, σε δεξίωση που δόθηκε από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, για την 70η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Αυτό ήταν μια στρατηγική επιλογή που πηγαίνει πέραν της γεωγραφικής εγγύτητας, και εδράζεται σε ένα κοινό όραμα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον – για τις χώρες μας και τους λαούς τους, καθώς επίσης και για την περιοχή, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής επιλογής είναι «το πρωτόγνωρο επίπεδο συνεργασίας που έχουμε επιτύχει τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο».

«Υπάρχει μια κοινή δέσμευση για προώθηση της συνεργασίας μας ακόμη περισσότερο, και η συχνή ανταλλαγή επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα αποτελεί μαρτυρία αυτής της δέσμευσης», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Ισραήλ τον Μάρτιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συζήτησε τόσο με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου όσο και με τον Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν τρόπους προκειμένου να επεκταθούν, κατά απτό τρόπο, οι διμερείς σχέσεις σε διάφορους σημαντικούς τομείς, περιλαμβανομένου αυτού της ενέργειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στη Λευκωσία και στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, σημειώνοντας πως "προβλέπουμε στην 5η Συνάντηση Κορυφής στην Beersheba".

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, εξάλλου, τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών Κύπρου και Ισραήλ, και σημείωσε πως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Κύπριοι παρείχαν καταφύγιο σε χιλιάδες επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που βρέθηκαν προσωρινά στο νησί, καθ` οδόν προς το Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X