ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη Τροόδους

Έργα αξίας εκατομμυρίων για την ανάπτυξη της περιοχής παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έργα αξίας εκατομμυρίων για την ανάπτυξη και τη συγκρότηση της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους ανέπτυξε και παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της 5ης Γενικής Συνέλευσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους στη Γαλάτα. Ταυτόχρονα εκθείασε το έργο που παρήγαγε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους (ΑΝΕΤ).

Παρατίθεται αυτούσια η ομιλία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη:

Θεωρώ προσωπικό μου προνόμιο το γεγονός πως έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην περιοχή του Τροόδους, γιατί η προικισμένη από τη φύση αυτή περιοχή παρέχει και μπορεί ακόμη περισσότερο να παρέχει σε όλους την ποιότητα ζωής που πουθενά αλλού δεν μπορεί κανείς να συναντήσει.

Την ίδια στιγμή, κατά τις συχνότατες παραμονές μου τα τελευταία χρόνια στο Τρόοδος, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι όχι μόνο τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω πρόοδο, αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την περιοχή.

Το πλέον σημαντικό συμπέρασμα που εξήγαγα είναι πως χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό δεν είναι δυνατό να εκμεταλλευτούμε τα πλούσια και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Αναφέρομαι σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Τροόδους, ο οποίος θα εστιάζεται και θα αναδεικνύει τα φυσικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον, αναδεικνύοντας την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, τονίζοντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, προωθώντας το θεματικό τουρισμό, καθώς και την τοπική παράδοση σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ταυτόχρονα, εστιάζουμε και στα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι κάτοικοι των ορεινών, και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να δώσουμε λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), αξιοποιώντας και ενισχύοντας το Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΑΝΕΤ και σε συνέχεια του δημόσιου διαλόγου που έλαβε χώρα σε όλα τα επίπεδα και τομείς ενδιαφέροντος, ανέλαβε το συντονισμό για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ευρύτερης Περιοχής Τροόδους, προτείνοντας μάλιστα και λύσεις όπου ήταν εφικτό.

Η χρησιμότητα του Σχεδίου έγκειται στο ότι αποτελεί ένα ευέλικτο συγκροτημένο πλαίσιο κύριων στρατηγικών κατευθύνσεων αναπτυξιακής πολιτικής, μακροπρόθεσμης εμβέλειας, πέραν της δεκαετίας, που προσδιορίζεται από το αναπτυξιακό όραμα, τους Άξονες Προτεραιότητας και τους ευρείς Αναπτυξιακούς και Επιχειρησιακούς Στόχους, για σκοπούς διαμόρφωσης νέων έργων και σχεδίων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η λέξη που χαρακτηρίζει το σχεδιασμό είναι συνέργεια μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο παρόν στάδιο το Σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του για υποβολή στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση των στρατηγικών κατευθύνσεων και την αποδοχή του ως γενικού Πλαισίου Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχω αποφασίσει να διορίσω τον Κοινοτάρχη του Καλοπαναγιώτη, κύριο Γιαννάκη Παπαδούρη, ως προσωπικό μου Σύμβουλο αλλά και συντονιστή - σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς – τόσο για επίσπευση ολοκλήρωσης του όλου Σχεδίου όσο και επικαιροποίησης, με ίδια έξοδα του κ. Παπαδούρη, σειρά μελετών που εκπονήθηκαν κατά καιρούς και αφορούν τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής.

Ο κ. Παπαδούρης, μια καταξιωμένη προσωπικότητα που με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η ΑΝΕΤ, μέσω συγκεκριμένων δράσεων και έργων έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για το όραμα του για την ευρύτερη περιοχή Τροόδους, ανεξαρτήτως της κοινοτικής του καταγωγής.
Δεν έχω καμία αμφιβολία πως και με τη δική σας συνεργασία θα θέσουμε μαζί σε εφαρμογή το κοινό μας όραμα για συγκρότηση της περιοχής Τροόδους ως ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και ανάδειξης του σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, με τοπική οικονομία βασισμένη στην πλούσια παράδοση και ιστορία μας, όπως άλλωστε είναι και το Όραμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους κατά τη σύσταση της.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο κ. Παπαδούρης, ως κοινοτάρχης μιας κοινότητας – πρότυπο ως προς την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω της εμπειρίας και της τεχνογνωμοσύνης του θα συμβάλει ενεργά στην περαιτέρω άντληση πόρων για τις κοινότητες της ΑΝΕΤ, όπως παραδείγματος χάριν, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Φίλες και Φίλοι,

Προτού προχωρήσω στην επιμέρους εξέταση συγκεκριμένων έργων ή της εξαγγελίας νέων, θα ήθελα να αναφερθώ εκ νέου στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια απόφαση με την οποία τα Κοινοτικά Συμβούλια της Αναπτυξιακής Τροόδους θα επωφεληθούν. Ως εκ τούτου, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δαπανούν τα ποσά που θα ήταν υποχρεωμένα να καταβάλλουν για αποπληρωμή των δανείων, σε έργα κοινής ωφελείας.

Μια απαλλαγή δανείων στην οποία, πέραν των άλλων δαπανών της Κυβέρνησης για διάφορα έργα κοινής ωφελείας ή για συγκεκριμένα έργα που αφορούν τα μέλη της ΑΝΕΤ, θα πρέπει να προσμετρήσουμε την ετήσια κρατική χορηγία της Κυβέρνησης μας στις κοινότητες, η οποία ανέρχεται περίπου στα 1.5 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα για πολλοστή φορά, την αποφυγή επανάληψης των φαινομένων του παρελθόντος, να κάνω έκκληση τόσο στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να επισπεύσουν την εξέταση και θεσμοθέτηση του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έναν εκσυγχρονισμό τον οποίο γνωρίζω πως στηρίζετε, όπως στηρίζετε και την προώθηση της συμπλεγματοποίησης των Υπηρεσιών των Κοινοτήτων. Στο παρόν στάδιο βρίσκεται υπό εξέλιξη συγκεκριμένη μελέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων, για τον αριθμό των συμπλεγματοποιήσεων που θα πρέπει να γίνουν και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι εν λόγω συμπλεγματοποιήσεις που θα παρέχουν κοινές υπηρεσίες, θα αυξήσουν την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα μειώσουν και το σχετικό κόστος για τις κοινότητες, ενώ, ταυτόχρονα, θα βελτιώσουν σημαντικά την προσπάθεια των Κοινοτικών Συμβουλίων για καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για πιο στοχευμένα, ωφέλιμα και παραγωγικά έργα προς επίτευξη του Κοινού Στρατηγικού μας στόχου.

Κυρίες και Κύριοι,

Κατ’ αρχάς θα αναφερθώ σε δύο συγκεκριμένα έργα τα οποία άπτονται οριζόντων αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων της Κυβέρνησης και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις κοινότητες της ΑΝΕΤ, η υλοποίηση των οποίων όχι μόνο θα βελτιώσει τις συνθήκες ποιότητας ζωής, αλλά θα αναδείξει περαιτέρω την τοπική κληρονομιά και φυσική ομορφιά της περιοχής, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις παραγωγικής εργασίας:

• Δημιουργία Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος (Αγρίδια)

Η πρόταση για τη δημιουργία αστεροσκοπείου Τροόδους υποβλήθηκε από το Τμήμα Δασών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών, για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδος για την περίοδο 2014-2020.

Η πρόταση πέρασε με επιτυχία την πρώτη φάση αξιολόγησης, ενώ μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη αναμένεται να ληφθεί η τελική αξιολόγηση για τη χρηματοδότηση του έργου, όπου ευελπιστούμε πως ένα πρωτοποριακό για την Κύπρο έργο θα υλοποιηθεί.
Η πρόταση προνοεί την κατασκευή Αστεροσκοπείου στην Κοινότητα Αγρίδια, υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης στο μεταλλείο Αμιάντου, δημιουργία εισόδων του Εθνικού Δασικού Πάρκου και δημιουργία θέσεων ενημέρωσης και πληροφόρησης. Περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε συνέδρια αστροπαρατήρησης και εκθέσεων τουρισμού, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο προϋπολογισμός του έργου που αναλογεί για τους Φορείς από την Κύπρο να ανέρχεται στα 1,6 εκ. ευρώ.

• Τελεφερίκ

Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία σε ένα έργο για το οποίο υπήρξε αρκετή συζήτηση και για το οποίο μου ασκήθηκε κριτική. Και αναφέρομαι στο Τελεφερίκ που θα συνδέει το Μεταλλείο Αμιάντου με την πλατεία Τροόδους.

Το έργο αυτό πράγματι αποτελούσε μία από τις εξαγγελίες μου, γιατί πιστεύω στην πρόσθετη αξία που θα επιφέρει στην περιοχή. Αυτή, άλλωστε, είναι μία πρόταση που προήλθε από τις μελέτες των ειδικών και περιελήφθη στο Master Plan για την αξιοποίηση του μεταλλίου Αμιάντου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω πως το έργο αυτό, λόγω του υψηλού κόστους δημιουργίας του, την ανάγκη σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το γεγονός πως δεν είχε έως τώρα κριθεί ως ώριμο, δεν είχε προχωρήσει.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως το όλο έργο θα προωθηθεί. Εντός του Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα διατεθεί κονδύλι ύψους 150 χιλ. ευρώ για την προκήρυξη των προσφορών για τη Μελέτη Χάραξης και της Τεχνοοικονομικής Μελέτης, με στόχο την παρουσίαση των εν λόγω μελετών σε ιδιώτες επενδυτές για χρηματοδότηση κατασκευής και διαχείρισης του, για να αποτελέσει ένα ώριμο και ελκυστικό πακέτο επένδυσης.

Φίλες και φίλοι,

Στην παρούσα φάση εργαζόμαστε εντατικά για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας για τουριστικούς σκοπούς και ήδη έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή των κτηρίων τα οποία έχουν χωριστεί σε 10 συμπλέγματα.

Η πρώτη φάση του έργου αφορά στην αξιοποίηση τριών συμπλεγμάτων Περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται γύρω από την Πλατεία Τροόδους, με εκτιμώμενη δαπάνη 16 εκ. ευρώ, με τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.

Το πιο πάνω, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και στις ορεινές κοινότητες, όπου στην υπό εξέλιξη μελέτη για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών για την περιοχή Τροόδους.

Επιπλέον, πάντοτε στο πλαίσιο αναζωογόνησης των ορεινών θερέτρων, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον Υπουργό Ενέργειας, τον Πρόεδρο του ΚΟΤ και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Τροόδους, λήφθηκε απόφαση για εξέταση από τον ΚΟΤ παροχής ειδικών κινήτρων σε Οργανωτές Ταξιδιών για διοχέτευση και ολιγοήμερη διαμονή ξένων τουριστών στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, στο πλαίσιο του σχεδίου διακοπών που θα περιλαμβάνει και διαμονή σε ορεινές περιοχές στην Κύπρο.

Υποστηρικτικά του πιο πάνω μέτρου η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και στην περιοχή Τροόδους είναι και το σχέδιο κινήτρων για αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων στα Ορεινά Θέρετρα, χωρίς να παραγνωρίζονται ξενοδοχειακές μονάδες παραγνωρισμένων περιοχών όπως ο Πύργος Τηλλυρίας, ύψους 1 εκ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου.

Κυρίες και Κύριοι,

Πάντοτε με γνώμονα την ευρύτερη αναζωογόνηση της περιοχής Τροόδους, μέσω της ανάδειξης της βιοποικιλότητας και της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής, ως και την περαιτέρω αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, ως ενισχυτικές δράσεις των όσων έχω αναφέρει, τα ακόλουθα έργα είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται:

• Aποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Μεταλλείου Αμιάντου, έναντι δαπάνης €1,35 εκ. ευρώ με συγχρηματοδότηση, με πιο πρόσφατη δράση τη μετατροπή του κρατήρα του Μεταλλείου σε Τεχνητή Λίμνη.
• Η διαμόρφωση της πλατείας Τροόδους και η εγκατάσταση οδικού φωτισμού, κόστους 100 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
• Η περιοχή του Τροόδους έχει κηρυχθεί σε Γεωπάρκο, το οποίο εντάχθηκε στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
• Μέσα από το Έργο GEO – IN που κατέθεσε το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με την ΑΝΕΤ εντάχθηκε με χρηματοδότηση 300 χιλ. ευρώ το γεωπάρκο Τροόδους στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδος 2014 – 2020 για Νησιώτικα Γεωπάρκα.
• Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεχίζει την επιχορήγηση αδειών εργοδοτουμένων για διαμονή σε ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων.
• Αναβάθμιση και εμπλουτισμός υποδομών αναψυχής που προωθεί το Τμήμα Δασών στην περιοχή, κόστους 300 χιλ ευρώ.
• Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Βιοποικιλότητα και Οικομουσείο. Αναμένεται εντός του μηνός με την κατάθεση σχετικής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο να συσταθεί η Επιστημονική και Τεχνική Ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και η ΑΝΕΤ, και η οποία θα προωθήσει τις σχετικές μελέτες για προκήρυξη προσφορών και υλοποίηση του έργου.
• Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Μουτουλλά – Δρόμοι του Νερού, κόστους 380 χιλ. ευρώ. Η έναρξη του έργου αναμένεται τέλος του έτους.
• Κέντρο Πληροφόρησης Σολέας στη Γαλάτα, κόστους 250 χιλ. ευρώ. Η έναρξη του έργου αναμένεται τέλος του έτους.
• Επιπλέον, το έργο ενίσχυσης θεματικού και Πολιτιστικού Τουρισμού στο Τρόοδος, κόστους 500 χιλ. ευρώ, έχει προωθηθεί για συγχρηματοδότηση από το Μηχανισμό ΕΟΧ – Νορβηγίας. Το έργο αυτό θα εστιάζεται στην επιχορήγηση, μεταξύ άλλων, μικρού αριθμού μικροεπιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τα τοπικά προϊόντα και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Φίλες και Φίλοι,

Ένας εκ των βασικών στόχων της Κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της περιοχής είναι και μέσω της ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων της περιοχής.

Μετά από συγκεκριμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους αγρότες και την έμπρακτη στήριξη της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής, δημιουργήθηκε το Κέντρο εξυπηρέτησης του Αγρότη στην Κυπερούντα, το οποίο εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2016.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση προωθεί το έργο της Περιφερειακής Λαϊκής Αγοράς Καρβουνά. Ένα έργο, με εκτιμώμενο κόστος 600 χιλ. ευρώ, που αποσκοπεί στην πώληση γεωργικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής Τροόδους και αναμένεται ότι θα τονώσει σε σημαντικό βαθμό το πολύτιμο γεωργικό εισόδημα της περιοχής. Στο παρόν στάδιο αναμένεται η διεξαγωγή της απαραίτητης τεχνοοικονομικής μελέτης, ούτως ώστε να κοστολογηθεί το όλο έργο, να καθορισθούν οι σχετικές προδιαγραφές και να προκηρυχθούν προσφορές κατασκευής της Αγοράς.

Πρόσθετα, μέσω του Μηχανισμού ΕΟΧ – Νορβηγίας, προωθείται η Δημιουργία Σχολής Γαστρονομίας στο Σαϊτά, κόστους €730.000 χιλ. ευρώ.

Η Σχολή θα προσφέρει εκπαίδευση στη γαστρονομία χρησιμοποιώντας προϊόντα της περιοχής Τροόδους και τοπική γνώση και πρακτική και καθοδήγηση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και βιοτεχνίες τροφίμων και τοπικών εστιατορίων.

Σημειώνω ακόμη ότι οι αγρότες της περιοχής Τροόδους, επωφελούνται και από εκταρικές επιδοτήσεις ύψους 1.5 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να προβώ σε ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτήσει τόσο δημόσιες υποδομές που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης της οικονομίας της υπαίθρου και ορεινών περιοχών, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στο εν λόγω Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστά οι κοινότητες της ΑΝΕΤ έργα για συγχρηματοδότηση, ενώ η ΑΝΕΤ αναμένεται να λάβει 2,7 εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση μιας στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης που έχει ετοιμάσει στο πλαίσιο του μέτρου LEADER του Προγράμματος.

Φίλες και Φίλοι,

Η Κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, πέραν των όσων έχω ήδη αναφέρει, προχώρησε στην επέκταση και αναβάθμιση μιας σειράς παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, στην προώθηση αναπτυξιακών έργων και στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

A. Όσον αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες του Δημοσίου, υλοποιούνται τα πιο κάτω:
• Βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου του Πολίτη (ΚΕΠΟ) στον Αγρό, κόστους 100.000 χιλ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.
• Αναμένεται η προκήρυξη εντός των επόμενων ημερών των προσφορών για το Κέντρο του Πολίτη στην Κακοπετριά, κόστους 500 χιλ. ευρώ, και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2018.

Β. Σε σχέση με τη βελτίωση των περιφερειακών υποδομών στον Τομέα της Υγείας, υλοποιούνται τα ακόλουθα:

• H περιφερειακή στέγη ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι, κόστους 2.8 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.
• Μετατροπή του οίκου Νοσοκόμων σε Κλινική Φυματίωσης στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, κόστους 3.7 εκ. ευρώ. Οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο και τα κατασκευαστικά έργα προβλέπεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2018 με ολοκλήρωση το Μάρτιο του 2019.
• Αναβάθμιση και Επέκταση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κυπερούντας, κόστους 835 χιλ. ευρώ.
Οι προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο και το έργο προγραμματίζεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
• Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση εξοπλισμού πνευμονολογικής κλινικής, καθώς και αναβάθμιση ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ύψους 188 χιλ. ευρώ.

Γ. Μέσα στα πλαίσια αναβάθμισης των υποδομών που αφορούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καταγράφονται τα ακόλουθα:
• Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Πελενδρίου, κόστους 187 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017.
• Η συντήρηση και αποκατάσταση θεματικού κέντρου πληροφόρησης για την ελιά / αποκατάσταση Ελιόμυλου στον Άγιο Θεράποντα, κόστους €130.000, αποπερατώθηκε το 2015.

Τα πιο κάτω έργα βρίσκονται σε εξέλιξη:
• Eπέκταση του περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας, κόστους 2.4 εκατ. ευρώ.
• Πολυχώρος Γνώσης και Πληροφόρησης Καλοπαναγιώτη – Μαραθάσας, κόστους 410 χιλ. ευρώ.
• Πολυδύναμο Κέντρο Ασκά, κόστους 706 χιλ. ευρώ.
• Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης / Εργαστήρι Απόσταξης Κρασιού και Ζιβανίας, με χρηματοδότηση 240 χιλ. ευρώ από την Κυβέρνηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
• Κατασκευή γηπέδου Futsal Κ.Σ. Μονιάτη, κόστους 192 χιλ. ευρώ.
• Kατασκευή του γηπέδου αθλοπαιδιών Κάτω Μύλου, κόστους 145 χιλ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί από την Κοινότητα εντός του μήνα.

• Eξωραϊσμός του χώρου του Βιωματικού Μουσείου Κάτω Μύλου, κόστους 150 χιλ. ευρώ: Aναμένεται να ξεκινήσει εντός του μηνός και να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.
• Έχει κατακυρωθεί η προσφορά και υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις της αποκατάστασης των ζημιών στο χλοοτάπητα του γηπέδου Κακοπετριάς, κόστους 65 χιλ. ευρώ, και η έναρξη των εργασιών αναμένεται λίαν συντόμως.

Επιπλέον, τα πιο κάτω έργα έχουν προγραμματιστεί για έναρξη, τέλος του έτους ή αρχές του νέου:
• Πολυθεματικός Χώρος Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας στον Αγρό, κόστους 590 χιλ. ευρώ.
• Αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αγρού, κόστους 517 χιλ. ευρώ.
• Εγκρίθηκε η ανέγερση νέου νηπιαγωγείου κόστους 1 εκ. ευρώ στην Κυπερούντα και προωθείται η απαλλοτρίωση του χώρου από το Υπουργείο Παιδείας.
• Πολιτιστικό Κέντρο Σπηλιών, κόστους 416 χιλ. ευρώ.
• Αποκατάσταση νερόμυλου Πλατανιστάσας, κόστους 470 χιλ. ευρώ.

Δ. Με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην περιοχή, έχουν ληφθεί οι πιο κάτω αποφάσεις που αφορούν το οδικό δίκτυο:
• Ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων των ορεινών θερέτρων για κατασκευή της Α’ φάσης αυτοκινητόδρομου Λεμεσού– Σαϊτά (Πολεμίδια – Παλώδεια) ύψους 22 εκ. ευρώ., τα κατασκευαστικά έργα του οποίου αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2018.

Όσον αφορά τις επόμενες φάσεις, το αρμόδιο Τμήμα προχωρεί στον επανασχεδιασμό του έργου έτσι ώστε να είναι οικονομικότερο και να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο.
• Παρακαμπτήριος αυτοκινητόδρομος Πελενδρίου, κόστους 2.5 εκ. ευρώ. Αναμένεται η κατακύρωση των προσφορών εντός των ημερών και η έναρξη κατασκευής περί τα τέλη του χρόνου, με ολοκλήρωση έως το τέλος του 2018.

• Όσον αφορά στους Δρόμους Αστρομερίτη – Ευρύχου και Λεμεσού – Αγρού, η κατασκευή των οποίων αποτελεί διαχρονικά αίτημα των Κοινοτήτων, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:
• Δρόμος Αστρομερίτη – Ευρύχου: Έχουν ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά σχέδια και έχουν σταλεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τις απαλλοτριώσεις. Το κόστος του έργου αναμένεται να είναι της τάξης των 60 εκ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του χρόνου το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα ετοιμάσει το Σημείωμα Έργου για να προταθεί η ένταξη του στους Προϋπολογισμούς, όπως επιβάλλουν οι σχετικές νομοθεσίες και κανονισμοί.

• Δρόμος Λεμεσού Αγρού: Η κατασκευή του δρόμου Κάτω Μύλου – Αγρού προγραμματίζεται να προωθηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης της οδικής αρτηρίας Λεμεσού – Αγρού. Τα κατασκευαστικά σχέδια εκπονούνται από ιδιώτες μελετητές και βρίσκονται σε τελική φάση. Το κόστος του υπολογίζεται στα 4.5 εκ. ευρώ.

Στη φάση αυτή γίνεται αξιολόγηση του έργου από απόψεως βιωσιμότητας και οικονομικής προσιτότητας από τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ και το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό, εφόσον εγκριθεί, να προωθηθεί.

Ε. Όσον αφορά λοιπά έργα κοινής ωφελείας, είτε αφορούν όλη την περιοχή του Τροόδους είτε συγκεκριμένες κοινότητες, τα ακόλουθα έχουν ολοκληρωθεί:
• Aνέγερση κοινοτικών γραφείων στην Κισσούσα, κόστους 113 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016.
• Η μεταστέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Αγρού στο πρώην κτηνιατρείο Αγρού, κόστους 285 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2017.
• Η κατασκευή κοινοτικών κτιρίων και αίθουσας εκδηλώσεων στα Χανδριά, κόστους 400 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2017.

Επιπλέον, τα πιο κάτω έργα βρίσκονται σε εξέλιξη:
• Το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής Σολέας, κόστους 21 εκ., με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.
• Ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου στην Ευρύχου, κόστους 4.5. εκ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2019.
• Η Κατασκευή Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και συναφών αποχετευτικών έργων στις Κοινότητες Αγίου Ιωάννη Αγρού και Αρακαπά, κόστους 710 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.
• Η βελτίωση και η ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων στον Αμίαντο, Μεταλλείο Αμιάντου, Μέσα Ποταμό και Πλάτρες, συνολικού κόστους 227 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2017.
• Συνεχίζονται συγκεκριμένα έργα ύδρευσης συνολικής δαπάνης €323.000 στις κοινότητες Σπήλια, Κατύδατα, Οίκος, Γερακιές, Φαρμακάς και Καλιάνα, εγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό του 2017 και του 2018.

Πέραν των πιο πάνω, έχουν προγραμματιστεί και τα εξής νέα έργα:

• Διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας και των παρακείμενων δρόμων στην Κοινότητα Πελενδρίου, κόστους 620 χιλ. ευρώ: Αναμένεται η έναρξη του έργου τον προσεχή Δεκέμβριο και η ολοκλήρωση του το Δεκέμβριο του 2018.
• Το έργο για την ανέγερση του Κέντρου Κοινοτικών Υπηρεσιών στον Άγιο Ιωάννη Αγρού, κόστους 243 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μηνός.
• Το έργο για τον πλατειακό χώρο παρά την εκκλησία Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια, κόστους 150 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018.

Φίλες και φίλοι,

Πέραν των όσων έχω αναφέρει, σημειώνω ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί την περίοδο 2013 – 2016 από τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λευκωσίας και Λεμεσού αλλά έργα στις κοινότητες ΑΝΕΤ και αφορούν κατασκευές / βελτιώσεις δρόμων – κτιρίων, εξωραϊστικά και αντιπλημμυρικά έργα ύψους 12.4 εκ. ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται να δαπανηθεί το ποσό των 4.1 εκ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του περασμένου Αυγούστου, πέραν από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2017, αποφάσισε να διαθέσει από εξοικονομήσεις από άλλα κονδύλια το ποσό των 550 χιλ. ευρώ για εκτέλεση έργων εντός του 2017 για βελτιώσεις του οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, των κοινοτικών πάρκων και κτιρίων και τον εξωραϊσμό χώρων στις κοινότητες της ΑΝΕΤ.

Φίλες και Φίλοι,

Με τα όσα έχω ήδη αναφέρει εκτιμώ πως έχουμε ήδη υλοποιήσει ή/και δρομολογήσει μια σειρά στοχευμένων δράσεων, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση της επιχειρηματικότητας και επισκεψιμότητας, στην ενίσχυση της προσβασιμότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Βεβαίως, μήτε παραγνωρίζω τις δυσκολίες που όλοι εσείς αντιμετωπίζετε μήτε τα όσα περαιτέρω ως Πολιτεία οφείλουμε να πράξουμε, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της περιοχής, μέσω της προώθησης και υλοποίησης νέων αναπτυξιακών δράσεων και υποδομών, νέων τοπικών έργων ή/και μέσω προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων οικονομικής φύσεως που ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας μεταφέρω πως έχω πλήρη επίγνωση πως ένα θέμα που σας απασχολεί έντονα είναι οι οφειλές των κοινοτικών συμβουλίων που προέκυψαν από την αγορά νερού για σκοπούς άρδευσης ή/και ύδρευσης.

Συναφώς, έχω ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να υποβάλουν άμεσα εισηγήσεις ενώπιον μου για προσπάθειες επίλυσης των εν λόγω προβλημάτων και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθειά μας για ανάπτυξη και πρόοδο των Κοινοτήτων σας δεν θα σταματήσει εδώ, στη βάση και των εκάστοτε δυνατοτήτων του κράτους.

Φίλες και φίλοι,

Κάποιοι ενδεχομένως να ισχυρισθούν ότι τα νέα έργα και δράσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή του Τροόδους αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες και αυτή είναι η σκοπιμότητα τους. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Αλίμονο εάν σταματούσαμε τις εργασίες μας κάθε φορά που στην Κύπρο διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω δεν αποτελούν παρά το απαύγασμα εντατικής εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια των 4 τελευταίων ετών. Τα έργα χρειάζονται χρόνο να ωριμάσουν και είναι το αποτέλεσμα των σχετικών συζητήσεων, των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της ενισχυμένης μας συνεργασίας που ήδη αποδίδει απτά αποτελέσματα.

Ολοκληρώνοντας και απευθυνόμενος τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και στα μέλη της ΑΝΕΤ, θα ήθελα εκ νέου να επαναλάβω πως η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους.

Είναι για αυτό που το Κράτος, σας έχει αναθέσει τον ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο, του να αποτελείτε έναν αξιόπιστο μηχανισμό ενημέρωσης των προβλημάτων της περιοχής και της μεταφοράς εισηγήσεων για νέα ώριμα έργα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε πλήρη συνεργασία τόσο με εσάς όσο και με τον κ. Παπαδούρη, επίτιμο Πρόεδρο της ΑΝΕΤ, θα ήθελα να σας βεβαιώσω πως θα συνεχίσω να παρακολουθώ την πορεία υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί και θα τείνω ευήκοον ους στα όποια δικαιολογημένα αιτήματά σας τα οποία, νοούμενου οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, θα είναι δυνατόν να ικανοποιήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X