ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Η προσπάθεια για λύση και επανένωση του λαού και της μοιρασμένης μας πατρίδας αποτελεί ύψιστη προοπτική

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε σήμερα ότι η προσπάθεια για λύση και επανένωση του λαού και της μοιρασμένης μας πατρίδας αποτελεί για τον ίδιο πρώτιστη και ύψιστη υποχρέωση.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου των γραφείων κατεχομένων κοινοτήτων Αμμοχώστου στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως για να επιτύχουμε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου «είναι απαραίτητο αν φέρουμε σε πέρας την μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σύνοδο στο Κραν Μοντανά, στην οποία θέσαμε ευθέως για πρώτη φορά τα θεμελιώδη θέματα των αναχρονιστικών εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί γεγονός πως τα αποτελέσματα μας απογοήτευσαν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Έχω ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, πως είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να επανέλθω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τουλάχιστον τις υφιστάμενες ακόμα διαφορές όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος».

Την ίδια ώρα συνέχισε «τόνισα πως μια διάσκεψη για την Κύπρο, προς αποφυγή των όσων βιώσαμε στη Γενεύη ή και στο Κράν Μοντανά, θα πρέπει με εμπλοκή όσων μπορεί να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία αλλά και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να είναι μια πολύ καλή προετοιμασμένη σύνοδος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα, να ξεπεράσουμε αγκυλωμένες αντιλήψεις που θέλουν την Κύπρο υποχείριο της Τουρκίας».

Θέλω να πιστεύω, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι «οι προσπάθειες όλων μας θα στεφθούν με επιτυχία έτσι ώστε να έχουμε μια ευτυχή κατάληξη στο διάλογο που ελπίζω να γίνει με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών αλλά και αναμένω και από την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία πως θα είναι η ανταπόκριση τους θετική».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως «δικαιώνοντας τις προσδοκίες τόσο του προσφυγικού όσο και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, η προσπάθεια για λύση και επανένωση του λαού και της μοιρασμένης πατρίδας μας, παραμένει για μένα πρώτιστη και ύψιστη υποχρέωση».

Αναφερόμενος στα νέα γραφεία των κατεχομένων κοινοτήτων Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος είπε πως με το συγκεκριμένο έργο «θα ικανοποιήσουμε μία βασική ανάγκη των κατεχομένων μας κοινοτήτων. Την ανάγκη σε τελική ανάλυση των προσφύγων μας οι οποίοι προσβλέπουν στις τοπικές αρχές όχι μόνο για σειρά εξυπηρετήσεων αλλά και στην διατήρηση της μνήμης, που είναι ένα από βασικά έργα στα οποία με επιτυχία επιδίδονται οι τοπικές προσφυγικές αρχές».

Στόχος μας, συνέχισε «είναι να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στις τοπικές αρχές ούτως ώστε να βελτιώσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών. Για αυτό και η κυβέρνηση δίνοντας ευήκοον ους, έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των κατεχομένων κοινοτήτων Αμμοχώστου για ανέγερση του οικήματος στο οποίο σήμερα θέτουμε τον θεμέλιο λίθο, για το οποίο έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει ποσόν πέραν των 100 χιλιάδων Ευρώ».

Αφού ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσέφερε το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ για ταχεία υλοποίηση του έργου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «σήμερα μπορούμε να αυξήσουμε κατά 40 ακόμη χιλιάδες ευρώ την συμβολή του κράτους ώστε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό προσωρινό στέγαστρο».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στο πάγιο αίτημα των Κοινοταρχών των κατεχόμενων κοινοτήτων «για αύξηση της αποζημίωσης τους, αφού πολλές φορές είναι αναγκασμένοι για να διεκπεραιώσουν το έργο τους, χρησιμοποιούν ακόμη και ίδιους πόρους», είπε πως «ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται προτάσεις για επί πλέον κονδύλια» και σημείωσε πως η τελική μορφή της συγκεκριμένης πρότασης θα εξαγγελθεί μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο «η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτέλεσε προτεραιότητα της κάθε Κυβέρνησης αλλά και της δικής μας και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχαμε να διαχειριστούμε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, εστιάσαμε την προσοχή μας σε εκείνες τις δράσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν να επανεκκινήσουμε την οικονομία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «μετά τις Προεδρικές Εκλογές, πέραν και πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει να υιοθετήσει τον μεταρρυθμιστικό Νόμο με τις όποιες τροποποιήσεις κρίνουν αναγκαίες αφού υπάρξει βεβαίως πάντα συνεννόηση με την Κυβέρνηση, αλλά και τους άρχοντες των τοπικών κοινωνιών».

Αφού επεσήμανε «το χρέος της επιστροφής και το χρέος της επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος με τρόπο που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες μας να επιστρέψουν ασφαλείς στις εστίες τους» ανέφερε πως «η οφειλή μας είναι έναντι της πατρίδας μας η οποία ορίζει τον στόχο του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της επανένωσης της χώρας. Θέλουμε η πατρίδα που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές να έχει γερά θεμέλια. Θεμέλια συνεργασίας με όλους, θεσμούς υγιείς και αποτελεσματικούς που θα σας διασφαλίζουν ένα σίγουρο μέλλον σε μία ευημερούσα χώρα με Ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «σε καιρούς δύσκολους, που η πατρίδα μας εξακολουθεί να δοκιμάζεται, οι αρχές των κατεχομένων κοινοτήτων μας μαζί με τα προσφυγικά σωματεία διατηρούν αναλλοίωτη την ιστορική μας ταυτότητα, τη μνήμη, αλλά και τη φλόγα για συνέχιση του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για επιστροφή στην κατεχόμενη πατρίδα μας».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X