ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Aποφεύγει το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών στο Κυπριακό

"Ουδέποτε συνέδεσε την επανέναρξη των συνομιλιών με τις προεδρικές εκλογές"

Ουδέποτε συνέδεσε την επανέναρξη των συνομιλιών με τις προεδρικές εκλογές επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δηλώνοντας ότι αρνείται να εμπλακεί στο παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ΓΤΠ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς και του κ. Ακιντζί για λύση δύο κρατών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις όποιες δηλώσεις γίνονται από πλευράς του κ. Ακιντζί και τις προκλήσεις που διαδέχονται η μια την άλλη».

«Δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι που στόχο ή σκοπό έχει την επίρριψη ευθυνών ότι τάχα δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να οδηγηθούν στα όσα προγραμμάτιζαν από το 1956, το 1963-64 και ολοκληρώθηκαν με δική μας ευθύνη το 1974», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι αυτό που πρέπει να αναλογιστεί ο κ. Ακιντζί είναι αν είναι δυνατόν να κατηγορεί εκείνους των οποίων τις περιουσίες κατακρατά, εκείνους των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατά και γιατί θα πρέπει να αποδέχονται την οποιαδήποτε αξίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με μια προνομιακή μεταχείριση που δεν συναντάται πουθενά εις οιονδήποτε σύνταγμα του κόσμου.

Σε ερώτηση εάν βλέπει με οποιονδήποτε τρόπο να επανεκκίνηση της διαδικασίας με πιθανή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη να αποτελεί την αφετηρία για επανέναρξη των συνομιλιών ή κατά πόσο η όποια εξέλιξη θα έρθει μετά τις Προεδρικές Εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Εμείς ποσώς δεν συνδέουμε τις Προεδρικές με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Τόνισε ότι ήδη κατέστησε γνωστό ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν τιμηθούν και τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, που ο ίδιος ο ΓΓ αναφέρει στο περίγραμμα των προτάσεων.

Συνεπώς, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν είναι σε εμάς που εναπόκειται».

Είναι, ανέφερε, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και φαίνεται ότι υπάρχει μια απροθυμία συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι από τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας αφού μιλούν εκτός παραμέτρων των ΗΕ, την ίδια ώρα αναφέρουν τα γνωστά περί της ανάγκης, τάχα, να ζήσουμε πλάι-πλάι, κτλ.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει καλή προετοιμασία για να μην επαναλάβουμε συνόδους που αυξάνουν τις προσδοκίες του λαού και λόγω της έλλειψης επαρκούς προετοιμασίας καταρρέουν και καταρρέουν ταυτόχρονα και οι προσδοκίες του κυπριακού λαού», είπε.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απαγόρευση τέλεσης λειτουργίας στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται για μια καθ` όλα απαράδεκτη ενέργεια «η οποία θα καταγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και προς τα κράτη της ΕΕ και προς τον ΓΓ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σε ερώτηση εάν θα δοθούν τα έγγραφα και στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πράξει στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τα αναπτυξιακά έργα Τροόδους, είπε πως «σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και με τον διορισμό του κ. Παπαδούρη, πρωτεργάτη στην ίδρυση της Εταιρείας, και τον συντονισμό των Υπουργείων, τα έργα που έχουν εκτελεστεί και η μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό, θα θέσουν τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη μέσα σε ένα σχεδιασμό που θα επιτρέπει ελπίδα και προοπτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X