ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόταση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών έφερε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Τι μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης

Δεν υπήρξε κοινή αντίληψη και εκτίμηση γι’ αυτό και δεν υπήρξε κανένα κοινό ανακοινωθέν στη σημερινή σύσκεψη στο "προεδρικό", γράφει η ιστοσελίδα Γκακ τβ (Gak tv) που επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες στη σύσκεψη, παρουσία και των προέδρων των "κοινοβουλευτικών" κομμάτων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας και γι’ αυτό πιο σωστό είναι να προταθεί ένα μοντέλο συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, ζητώντας επί αυτού τις απόψεις των παρευρισκόμενων.

Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί ο ίδιος να το θέσει στο τραπέζι. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», φέρεται να πρόσθεσε ενώ τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης, το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, φέρονται να δήλωσαν ότι τέτοια απόφαση μπορούν να πάρουν μόνο στα συλλογικά τους όργανα.

Το Γκακ τβ γράφει ότι τα κόμματα ΚΕΕ, ΚΛ και ΔΚ φέρονται να αντίκρισαν θετικά αυτή την ιδέα του Τούρκου ΥΠΕΞ θεωρώντας ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού αρμόζει με την πολιτική που τα κόμματα αυτά ακολουθούν στο Κυπριακό. Ο δε πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης. Ερχάν Αρικλί φέρεται να είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να μας επιβληθεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία».

Αναφέρεται επίσης ότι λόγω του ότι τελικά δεν υπήρξε κοινή θέση, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και θεωρείται ότι μια πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μετά τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκίας στις 24 Ιουνίου.

Η ίδια τ/κ ιστοσελίδα προσθέτει ότι στη σύσκεψη στο "προεδρικό" συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αναβολής των "τοπικών εκλογών" στα κατεχόμενα για ένα χρόνο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην "τοπική αυτοδιοίκηση". Τα κόμματα της "συγκυβέρνησης" υπέδειξαν ότι πρόκειται για "συνταγματική" μεταρρύθμιση και χρειάζονται και οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, ζητώντας την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ. Ο πρόεδρος όμως του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν φέρεται να δήλωσε ότι δεν θεωρεί σωστό να συζητηθεί αυτό το ζήτημα σε αυτή τη σύσκεψη και έτσι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X