ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου! Στα όρια της απειλής η δήλωση του για το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

Τα όσα δήλωσε για Κυπριακό και Ενέργεια

Το προκλητικό και αδιάλλακτο πρόσωπο του έβγαλε στην φόρα για άλλη μια φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφού στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό και την Ενέργεια.


Όσον αφόρα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Κύπρο ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε, «Τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι οι μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι νόμιμες όσο δεν υπάρχει μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας, την οργή και την αγανάκτησή μας ουκ ολίγες φορές, αλλά τα παράπονα μας συνεχίζουν να απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων».


Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου λέγοντας, «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και το νησί της Κύπρου. Αυτές οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο».


Σχετικά με το οικόπεδο 6 η προκλητικότητα του τούρκου ΥΠΕΞ ακούμπησε «κόκκινα» αφού όπως είπε ένα μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Δεν δίστασε μάλιστα να στείλει και μήνυμα που φτάνει στα όρια της απειλής λέγοντας ότι, «άπαντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτό τον σκοπό».


Στα ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι απαντήσεις του σχετικά με το Κυπριακό αφού επέρριψε όλες τις ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας μάλιστα ότι «οι Ε/κ κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι οι Τ/κ θα περιοριστούν σε καθεστώς απλής μειονότητας». Οι Τουρκοκύπριοι , είπε, δεν θα συμφωνήσουν ποτέ και η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, δεν θα το επιτρέψει ποτέ.


Για άλλη μια φορά ο κύριος Τσαβούσογλου έκανε ξεκάθαρο ότι η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη ως προς τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν την Κύπρο ενώ οι δηλώσεις του περί εγγυήσεων δείχνουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο έναν από τους βασικούς λόγους του ναυαγίου των συνομιλιών.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X