ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προκλητικός ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

«Η πιο τιμητική ημέρα στον αγώνα μας»

Με την ολονύκτια εκδήλωση στην παραλία στο Πέντε Μίλι, όπου άρχισε η τουρκική εισβολή με την απόβαση των τουρκικών δυνάμεων, ξεκίνησαν χθες οι «εορτασμοί» στα κατεχόμενα που κορυφώθηκαν σήμερα με τη στρατιωτική παρέλαση το πρωί σε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εκπροσώπων την τουρκική Εθνοσυνέλευσης, της τ/κ πολιτικής ηγεσίας, της ηγεσίας του κατοχικού στρατού και του Αρχηγού του τουρκικού ναυτικού.

Στην παρέλαση συμμετείχαν τεθωρακισμένα, τανκς, άλλα στρατιωτικά οχήματα, πυροσβεστικά, οχήματα της «αστυνομίας» και της «πολιτικής άμυνας», παλιά κλασσικά οχήματα, παρέλασαν στρατιώτες, μαθητές και βετεράνοι ενώ στο τέλος της παρέλασης πέταξαν 2 «τουρκικά αστέρια», αεροπλάνα επίδειξης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που θα προβούν σε ακροβατικά αέρος στις 6 το απόγευμα στην Κερύνεια.

Μετά το τέλος της παρέλασης μίλησαν ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε το χθεσινό του διάγγελμα, και ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος στις 3 το απόγευμα θα δει τον κ. Ακιντζί, ακολούθως τον «πρόεδρο» της «βουλής», τον «πρωθυπουργό», θα παρευρεθεί στη δεξίωση που δίδει απόψε ο Τ/κ ηγέτης και θα αναχωρήσει αμέσως μετά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, για τους «εορτασμούς» στα κατεχόμενα βρίσκονται Βουλευτές από τον Καναδά, τη Βρετανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο, τη Μποτσουάνα, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαυριτανία, τη Γουινέα Μπισάου και το Τσαντ. Η ξένη αντιπροσωπεία, όπως λέγεται, είχε χθες συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, τον «πρόεδρο» της «βουλής» και τον «πρωθυπουργό».

Φουάτ Οκτάι: Προσπάθεια βασισμένη στις πραγματικότητες μπορεί να επιτύχει

Αισθάνομαι περηφάνεια που βρίσκομαι μαζί σας και σας μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας, Ταγίπ Ερντγάν, άρχισε την ομιλία του ο Φουάτ Οκτάι που είναι και ο μοναδικός Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης στο νέο προεδρικό σύστημα. Ο κ. Οκτάι μίλησε για τον «κοινό ιδιοκτήτη» του νησιού της Κύπρου, τους Τ/κ, και πρόσθεσε ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, ήταν ένα ιστορικό σημείο καμπής για ολόκληρο το τουρκικό έθνος, όχι μόνο για την Κύπρο. Η πιο τιμητική μέρα για τον αγώνα που δίδονταν για να εξακολουθήσουν οι Τ/κ να υπάρχουν ως ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση να εξαφανιστούν οι Τ/κ, να σβηστούν από το χάρτη της ιστορίας, απέτυχε.

Η ημέρα εκείνη, συνέχισε εννοώντας την ημέρας της εισβολής, έδειξε ότι η εγγυήτρια Τουρκία όποιες και αν είναι οι συνθήκες θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό των Τ/κ και ισχυρίστηκε ότι η εισβολή ενδυνάμωσε και συνέβαλε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι το κοινό κράτος του ’60 διήρκησε μόνο 3 χρόνια, το σφετερίστηκαν – όπως ισχυρίστηκε - μετά οι Ε/κ και οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού συνεχίζονται εδώ και μισό αιώνα με την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να προσπαθούν κάθε φορά με καλή πρόθεση και ειλικρίνεια για μια δίκαιη, μόνη και βιώσιμη βάση λύσης. Αυτό, είπε, το απέδειξαν και το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Στη διαπραγματευτική διαδικασία που άρχισε το 2008 και τερματίσθηκε ανεπιτυχώς τον περασμένο Ιούλιο στη Διάσκεψη για την Κύπρο και πάλι η τουρκική πλευρά επέδειξε εποικοδομητική στάση, υποστήριξε ο κ. Οκτάι.

Δυστυχώς, είπε, η ε/κ πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη στο νησί και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής δύναμης με τους Τ/κ. Αυτό, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι, είναι παρ’ όλες τις προσπάθειες και ο λόγος που απέτυχε αυτή η διαδικασία που στόχευε σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

Η ε/κ νοοτροπία που στοχεύει να αφομοιώσει τους Τ/κ σαν μια μειονότητα στο υφιστάμενο κράτος τους δεν έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος λέγοντας ότι παρακολουθούν με ανησυχία τις δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην ε/κ πλευρά. «Κατανοούμε ότι με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να είναι πραγματική η προσδοκία να αλλάξει αυτή η νοοτροπία που πόρω απέχει από το να είναι εποικοδομητική. Η ε/κ πλευρά δεν οραματίζεται δυστυχώς να είναι συνέταιρος με τους Τ/κ στο μέλλον στη βάση της πολιτικής ισότητας. Την επόμενη περίοδο οποιαδήποτε πρωτοβουλία για μια προσπάθεια λύσης θα μπορούσε να πετύχει μόνο σε περίπτωση που ληφθούν ως βάση οι υφιστάμενες πραγματικότητες. Σίγουρα, η κάθε λύση μπορεί να βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας».

Επανέλαβε δε την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε επισκεφθεί τα κατεχόμενα μετά την εκλογή του πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οι Τ/κ να γίνουν όμηροι της μη λύσης ή μειονότητα στο κράτος των Ε/κ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση να συμβάλλει σε μια λύση που θα ενδυναμώσει τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε λέγοντας πως θα ενεργήσουν από κοινού με τους Τ/κ, όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι θα πρέπει να τεθεί άμεσα τέρμα στα άδικα – κατά την έκφρασή του – εμπάργκο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για οικονομική αναβάθμιση και ανάπτυξη των Τ/κ, οι οποίες θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, όπως σημείωσε με στόχο τις επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μίλησε για 16 «πανεπιστήμια» που υπάρχουν στα κατεχόμενα σήμερα με 100.000 φοιτητές από 131 χώρες, 2 εκ τουρίστες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, την έλευση του νερού από την Τουρκία που «έλυσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του πόσιμου και αρδεύσιμου νερού».

Στόχος του, συνέχισε, τα επόμενα 5-10 χρόνια η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, να γίνει πόλος έλξης στην ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε δε ότι τα μεγάλη οφέλη που θα φέρει η εφαρμογή του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία «είναι δυνατόν να τα δούμε» και στο ψευδοκράτος.

Εξέφρασε τέλος τη λύπη του για το ναυάγιο με τους Σύρους πρόσφυγες που σημειώθηκε πριν δύο ημέρες ανοικτά της Γιαλούσας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα δράμα ανθρώπων που αναζητούν το δικαίωμα στη ζωή στα νερά της Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X