ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: «Όπως ανορθώσαμε την οικονομία να πετύχουμε επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο»

Ετοιμότητα για άμεση εμπλοκή στο διάλογο

Την ετοιμότητα για άμεση εμπλοκή στο διάλογο με βάση τα πλαίσια και τις παραμέτρους, όπως έχουν καταγραφεί από τον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όπως καθορίζονται και από τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

 

Δήλωσε επίσης πως έχει καταστήσει σαφές στον ΓΓ των ΗΕ ότι αυτό το οποίο επιδιώκεται δεν είναι κάτι άλλο από ένα φυσιολογικό κράτος, ένα κράτος, όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη των ΗΕ ή της ΕΕ.

 

Σε χαιρετισμό του κατά τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 του Σωματείου «Ο ΦΑΡΟΣ» Ακροπόλεως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την ίδια ώρα έχει καταστήσει σαφές προς αποφυγήν ανάλογων περιπετειών με εκείνες της Γενεύης ή του Κραν Μοντάνα ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια καλή προετοιμασία από όσους μπορούν να παρέμβουν.

«Είτε από τον ίδιο τον ΓΓ, είτε με τη βοήθεια των πέντε Μονίμων Μελών να υπάρξει τέτοια προετοιμασία, ώστε όταν μεταβαίνουμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και όχι αυτές που αφήνουν να υπονοούνται κάποιοι προκειμένου να έχουμε επιτέλους αυτό που χρωστούμε στον καθένα και ειδικά στις μέλλουσες γενιές, προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη, να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε μέσα από συνθήκες ασφάλειας, να προκόψουμε, να μην ρισκάρουμε ό,τι έχουμε κερδίσει μέσα από τις θυσίες του λαού μας», είπε.

Όπως πρόσθεσε «η θέση μας η καταγεγραμμένη είναι ότι δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τη μια των κοινοτήτων, αλλά και για τις δύο διότι αν και οι δύο ευημερούν θα είναι αυτό το θεμέλιο για ευημερία, συνεργασία, και ειρήνη, αλλά μια ειρήνη που θα βασίζεται στα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι στην εξυπηρέτηση των όποιων τρίτων, όχι να βρισκόμαστε υπό την κηδεμονία των όποιων τρίτων και πιο συγκεκριμένα της Τουρκίας».

«Αν η Τουρκία», συνέχισε, «θέλει να εγγυηθεί, όπως ισχυρίζεται, τους Τουρκοκύπριους μπορεί να το πράξει. Απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Κύπρο. Ποιος είναι εκείνος που θα αποτολμούσε ποτέ να διαπράξει σφάλματα που θα οδηγούσαν στην επανάληψη των όσων γίναμε μάρτυρες του 1974; Κανένας φυσικά. Και το γνωρίζει η Τουρκία».

Είπε ακόμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε εισηγηθεί συγκεκριμένους υπαλλακτικούς τρόπους και λύσεις πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, πώς παρεμβαίνουν το ΣΑ, η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι «δυστυχώς η επιμονή δεν ήταν για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να επιμένει να κτίζει συμμαχίες με πείσμα, συμπληρώνοντας ότι «όπως ανορθώσαμε την οικονομία να πετύχουμε επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο».

«Αυτό που οφείλουμε όλοι είναι, ανεξάρτητα αν έχουμε εκλογές, να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλο είναι η εξουσία και άλλο είναι η πατρίδα. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια αντιπαράθεση που δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν. Με το να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εικόνες που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν εξυπηρετούμε παρά τον ατομικισμό μας, παρά ιδιοτελείς στόχους», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημείωσε, επίσης, πως «αν έτσι σκέφτονταν οι Έλληνες άλλη θα ήταν η Ιστορία μας και αν θέλουμε να τιμούμε την Ιστορία μας, αν πραγματικά αγαπούμε αυτή την πατρίδα, πρέπει να ενωθούμε και να δώσουμε τη μάχη για να τιμήσουμε έμπρακτα όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, όσους αγνοούνται ακόμα, όσους έρχονται για να μας διαδεχθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «από το Μάη 2015, μετά που αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του κράτους όσον αφορά την οικονομική κρίση, επιδοθήκαμε σε ένα εντατικό διάλογο προκειμένου επιτέλους μέσα από θέσεις αρχών να πετύχουμε αυτό που για 43 χρόνια αποτελεί απαράδεκτο στάτους κβο, να το ανατρέψουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες που να μας επιτρέπουν διατηρώντας την εθνική αξιοπρέπεια, διασώζοντας μέσα από τις πρόνοιες μιας λύσης τον κυπριακό Ελληνισμό, να πετύχουμε να απαλλαγούμε από το άλγος της κατοχής που ήταν αποτέλεσμα σφαλμάτων και ιδιαίτερα της διχόνοιας».

«Οι Έλληνες όταν μόνοιαζαν έγραφαν Ιστορία, όταν ήταν διαιρεμένοι τους έγραφε η Ιστορία για τα δεινά που έχουν υποστεί ως Έθνος. Και δεν είναι μακριά, χρονικά, που είχαμε υποστεί τη μικρασιατική καταστροφή και όχι μόνο. Προσπαθήσαμε από το 2015 μέχρι και πρόσφατα στο Κραν Μοντάνα να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο στο λαό που να μπορεί να το αποδεχθεί και να δίδει απάντηση στο ερώτημα: Το νέο κράτος, το νέο μόρφωμα, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να λειτουργήσει, θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των πολιτών; Σε αυτά τα διλήμματα σε αυτά τα ερωτήματα είχαμε πετύχει πρόοδο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εκείνο που απέμενε», σημείωσε, «ήταν να διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας, αλλά την ίδια ώρα να μεταβάλουν κάποιες των απαράδεκτων θέσεων οι Τουρκοκύπριοι. Να συνειδητοποιήσουν ότι πέραν από τις δικές τους ανησυχίες υπάρχει το δίκαιο που είναι με το μέρος των Ελληνοκυπρίων που εξ ανάγκης και σαν αποτέλεσμα της εισβολής έχουν εκτοπιστεί, έχουν εγκαταλείψει περιουσίες, έχουν εγκαταλείψει πατρογονικές εστίες».

Όπως υπογράμμισε «δυστυχώς στο Κραν Μοντανά, παρά την καλή μας βούληση, παρά την αποφασιστικότητα μας να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που να μας οδηγήσουν σε μια στρατηγική συμφωνία, που θα μας οδηγούσε στη συνέχεια μέσα από τις λεπτομέρειες και μέσα από τις διατάξεις, που θα δημιουργούσαν τις προοπτικές για ένα σύγχρονο κράτος, η όλη προσπάθεια απέτυχε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αδιάλλακτη και άτεγκτη στάση της Τουρκίας που τήρησε εμμένοντας στα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με την εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων».

«Κάτι ανάλογο σε σχέση με τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων να έχουν για κάθε μια των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης μια τουλάχιστον δική τους θετική ψήφο οδηγούσε αβίαστα στη μετατροπή του κράτους σε ένα κράτος, εν τη ουσία προτεκτοράτο, σε ένα υπό κηδεμονία κράτος του οποίου οι αποφάσεις θα εξαρτιόνταν από τη βούληση της Άγκυρας», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως η ε/κ πλευρά επιμένει και δημιουργεί εκείνες τις απαραίτητες προοπτικές, ώστε να πιεστεί η Τουρκία από φίλους ή και όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή και να συνειδητοποιήσει ότι η υποβοήθηση στην εξεύρεση λύσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και βεβαίως των Ελληνοκυπρίων, αλλά και ιδιαίτερα του δικού της συμφέροντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X