ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Προδρόμου: «Θα συνεχίσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο υπάρχει κατοχικός στρατός στην Κύπρο»

Απάντηση σε Μουσταφά Ακιντζί

Η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει ότι η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) θα συνεχίσει την αποστολή της ενόσω στην Κύπρο υπάρχει τουρκικός κατοχικός στρατός, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτό.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με επιστολή του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί που κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί την όξυνση ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο.

«Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της απεσταλμένης του ΓΓ για ανίχνευση του εδάφους με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν επιθυμούμε τη δημιουργία κλίματος όξυνσης και για αυτό δεν θα σχολιάσουμε ισχυρισμούς που αποσκοπούν στην αποδοχή και εξομάλυνση της κατοχής και διχοτόμησης» ανέφερε.

«Δεν μπορεί όμως παρά να επισημάνουμε ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλονται στην επιστολή του κ. Ακιντζί - η οποία μεταβιβάζεται στα Ηνωμένα Έθνη δια χειρός Τουρκίας - θα ίσχυαν αν είχε τερματιστεί η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό» σημείωσε.

Σε αυτό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, αποσκοπούν η ειρηνευτική διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις, στον τερματισμό δηλαδή της κατοχής από την Τουρκία, όπως προβλέπουν και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Εμείς προσβλέπουμε στη συνάντηση με την κ. Λουτ. Είναι εκεί που θα καταθέσει εποικοδομητικά τις θέσεις μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα την προσδοκία να είναι εποικοδομητική και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όσον αφορά την ειρηνευτική δύναμη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «για εμάς είναι προφανές ότι η παρουσία και η δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια αποφασιστικός παράγοντας σταθερότητας». «Περιμένουμε ότι η ειρηνευτική δύναμη θα συνεχίσει την αποστολή της ενόσω στην Κύπρο υπάρχει τουρκικός κατοχικός στρατός» υπογράμμισε.

Ανέφερε καταληκτικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μεταβιβάσει εδώ και καιρό τις θέσεις και κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τον σκοπό αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X